Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci se bojí války na Ukrajině. Hrozí jim dramatická inflace, což politiky tlačí ke zdrženlivosti

Nord Stream 2
Nord Stream 2
 ČTK

Prestižní ekonomický institut varuje, že cenový šok by v případě války na Ukrajině přišel i za situace, že by Rusko neomezilo dodávky ropy a zemního plynu.

Reklama

Mnichovský ekonomický institut Ifo varoval před výrazným nárůstem cen ropy a zemního plynu v případě, že Rusko uskuteční invazi na Ukrajinu. „I v případě, že dodávky plynu nebudou omezeny, nastane cenový šok, přinejmenším dočasný,“ uvedl prezident institutu Clemens Fuest.

Tento nárůst cen by měl podle Fuesta dopad na německé domácnosti i podniky. „V současnosti předpovídáme, že míra inflace letos bude činit čtyři procenta. Pokud vypukne válka, mohla by být ještě vyšší,“ upozornil šéf Ifo.

Poukázal rovněž na vzájemnou závislost Ruska a Evropy v energetickém sektoru. Evropa podle něj potřebuje ruskou ropu a plyn, zatímco Rusko potřebuje peníze z jejich prodeje.

plynovod, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Ruský plyn je „zbraní“ Kremlu proti EU, vynáší však i Norům

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se opřela do Ruska. Kreml podle ní využívá plynu jako „zbraně“. V Římě tak promluvila v kontextu probíhající diskuse ohledně zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Na této zbrani ovšem vydělává i třeba Norsko.

Přečíst článek

Sankce vůči Rusku německou ekonomiku nezasáhly

Fuest pokládá za nepravděpodobné, že by Rusko přikročilo k zastavení dodávek plynu, protože chce i v budoucnu Evropě plyn prodávat. Evropa by podle něj v případě přerušení ruských dodávek hledala nové zdroje, například ve formě dovozu zkapalněného plynu tankery.

Institut rovněž upozornil, že mimo energetický trh není ruská ekonomika pro Německo tolik významná, vzájemné hospodářské vztahy již navíc omezují sankce uvalené na Rusko kvůli anexi Krymu.

americká pobřežní stráž provádí eskortu tankeru na LNG Matthew v přístavu v Bostonu

USA chrlí na trh historicky rekordní objem plynu. Míří hlavně do Evropy

Export zkapalněného zemního plynu z USA včera dosáhl svého historického rekordu, a to 13,2 milionu krychlových stop (což odpovídá 373,8 tisíce metrů krychlových). Vyplývá to z dat agentury Bloomberg (viz graf).

Přečíst článek

Lisandra Flachová z institutu Ifo uvedla, že tyto sankce snížily výkon německé ekonomiky o zhruba pět miliard eur (122 miliard korun) ročně, tedy o 0,16 procenta německého hrubého domácího produktu.

„Újma způsobená těmito sankcemi Rusku je vyšší, dosahuje 1,2 procenta výkonu ruské ekonomiky. Pokud budou uvaleny další sankce, mohlo by to vytvořit další tlak na německou ekonomiku, ale mnohem větší tlak na ekonomiku ruskou,“ dodala.

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme