Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA chrlí na trh historicky rekordní objem plynu. Míří hlavně do Evropy

americká pobřežní stráž provádí eskortu tankeru na LNG Matthew v přístavu v Bostonu
Picryl, released to public
Lukáš Kovanda

Export zkapalněného zemního plynu z USA včera dosáhl svého historického rekordu, a to 13,2 milionu krychlových stop (což odpovídá 373,8 tisíce metrů krychlových). Vyplývá to z dat agentury Bloomberg (viz graf).

Reklama

Tankery převážející zemní plyn včera kotvily nebo plyn přímo nakládaly ve všech sedmi příslušných exportních terminálech v USA. Stalo se tak vůbec poprvé v historii. Agentura Bloomberg proto poznamenává, že Spojené státy nyní „vyvážejí zkapalněný plyn do poslední molekuly“.

vývoj vývozu LNG z USA bloomberg

Spojené státy přitom vyhlížejí vývoz až 13,9 milionu krychlových stop zkapalněného plynu denně (393,6 tisíce metrů krychlových). Tím by upevnily své vedení před Katarem a Austrálií jakožto největšího světového dodavatele zkapalněného plynu.

Momentálně míří více než dvě třetiny amerického námořního nákladu zkapalněného plynu do Evropy. Zelená transformace EU a německá energetická přeměna („Energiewende“) v důsledku zvyšují závislost evropské energetické soustavy na dovozu právě plynu.

Každým dnem houstnoucí napětí stran možné invaze Ruska na Ukrajinu, stejně jako rekordně vyčerpané zásobníky v EU, zvedají cenu plynu na starém kontinentu, takže se mu vyplácí i dovoz plynu po moři z USA. Vyplácí se také americkým dodavatelům, a to vrchovatě, jelikož cena zemního plynu je nyní v Evropě více než šestinásobná oproti USA.

Karel Havlíček na sjezdu hnutí ANO.

Karel Havlíček: Vítězství je třeba si odpracovat

Někdejší superministr, vicepremiér stínové vlády a taky nově zvolený místopředseda hnutí ANO. Karel Havlíček měl na sobotním sjezdu strany dokonce větší podporu než jeho stranický šéf Andrej Babiš. V prvním kole volby dostal 82 z 93 hlasů. Stále spí jen pár hodin denně, jako v době svého ministrování a je si jistý, že se jeho strana znovu dostane do vlády.

Přečíst článek

Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zelená inflace přichází do Česka, bude tady roky. Jak se na ni připravit?

Jen pár dnů nazpět varovala Isabel Schnabelová z vedení Evropské centrální banky (ECB) před takzvanou zelenou inflací, neboli „greenflation“. Jedná se o dosud nejhlasitější varování zpoza zdí ECB, že nynější vysoké ceny energií napříč eurozónou, a potažmo EU včetně Česka, tu budou celé roky. A že se ještě dost možná budou průběžně výrazně zvyšovat. Jsou totiž daní za zelenou transformaci EU a za její snahu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Přečíst článek

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Richard Bechník: Krvavý leden vystřídalo čekání na akciový odraz. Trpělivost a pravidelné investice se vyplácí

Investoři by měli mít s akciovým trhem trpělivost, píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select s tím, že ještě není zdaleka jednoznačně rozhodnuto, zda si sáhl na své dno. „Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem. Bude to ale vyžadovat trpělivost. Zvlášť důležité je dodržování staré známé pravdy, že by investor měl v době proměnlivého prostředí zvolit spíše pravidelnou investici. Pro tento rok bychom měli volit alespoň pět měsíců,“ říká Bechník. 

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme