Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Reklama

Americká centrální banka Fed ponechala svou politiku sice beze změny, ale šéf Jerome Powell naznačil v rámci tiskové konference po zasedání, že „brzy bude vhodné zvýšit cílové sazby “. Zároveň Fed pokračuje v nákupu aktiv v rámci svého plánu QE až do začátku března. To nedávalo vzhledem k minulým vyjádřením ohledně bankovní rozvahy Fedu moc smysl. Proč jí chtějí ještě navyšovat, když jí mají záhy naopak pořádně snižovat?

Hra s rozvahou

K této věci na začátku měsíce Powell uvedl: „Máme na paměti, že rozvaha činí devět bilionů dolarů a je daleko nad úrovní, kde by měla být.“ Můžeme z tohoto usoudit, že současná volatilita na finančních trzích bankéře přiměla k opatrnějšímu postupu v této věci. Trhům se po zasedání také nelíbila zejména ta část konference, kdy došlo k tomu, že centrální banka uvedla, že sazby by se mohly zvyšovat spolu s poklesem bilance. Tedy takový dvojitý „hike“.

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Také informace, že sazby by se mohly zvyšovat na každém zasedání v letošním roce působilo na trhy, jako hodně ledová sprcha. Powell v tomto případě jistě nechtěl trhy vyděsit a působit příliš jako jestřáb, ale zjevně se mu to nepovedlo a investoři mají nyní přetrvávající obavy z příliš rychlého utahování měnové politiky. Důvodem těchto postupů je rostoucí obava z pomalého ústupu nákladových šoků, a tedy prudce zvyšující inflace.

Na východě strach

Obavy z Ruské invaze na Ukrajinu zatím neodezněly, a to i přes horečné úsilí států v Evropě - jednalo po delší době v takzvaném Normandském formátu Francie, Ukrajina, Rusko, Německo. Z rostoucího napětí profitují určité skupiny těžařů komodit. Ropa a plyn budou klíčové komodity, které by musely v případě nastávajícího konfliktu být více importovány do Evropy z jiných států.

Ruské tanky

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Přečíst článek

V tomto duchu došlo k jednání mezi USA a Katarem ohledně možného dovozu zkapalněného plynu do EU. Ta by mohla být vystavena tlaku Moskvy skrze snižování zimních dodávek plynu do Evropy. Zásadní průlom v diplomatických jednáních ohledně Ukrajiny zatím nelze očekávat. Ovšem možný dopad hrozby zavedení celé řady ekonomických sankcí na Ruskou federaci lze pozorovat na výprodejích na Moskevské burze. Zejména bankovní tituly jsou pod velkým tlakem prodejců kvůli jedné ze zvažovaných sankcí: odpojení tamního bankovního systému od platebního systému SWIFT.

Solidní výsledky Microsoftu a IBM

Z velkých jmen reportovaly v tomto týdnu IBM a Microsoft a obě společnosti pro změnu významně překonaly analytická očekávaní trhu. V případě IBM došlo k prudkému meziročnímu růstu tržeb o 6,5 procenta na 16,7 miliardy dolarů. Jednalo se tak o nejvyšší růst za 10 let! Důvodem tohoto zlepšení je přeorientování firmy na hybridní cloudové služby v rámci softwarové divize. Hrubá marže IBM 56,9 procenta pak ukazuje na úspěch nedávno proběhlé restrukturalizace celé společnosti. Akcie IBM na zprávy reagovaly růstem až o 7,5 procenta a mohly by v něm v příštích týdnech dále pokračovat.

Softwarový gigant Microsoft pak také představil sadu solidních čísel, která ukazují na úspěch cloudových služeb pro korporátní sféru. Tržby tak rostly o více než 20 procent. Firmě prospívá vyšší využití HO, a tedy vyšší světová poptávka po cloudových úložištích. Čistý zisk dosáhl také růstu přes 20 procent, a to konkrétně 18,7 miliardy dolarů. Zákazníci využívají zejména balíky MS Office z důvodu studií a práce z domova. Úspěch pak má zejména MS Teams, který je univerzitami a školami hojně využíván. Vzhledem k tomu, že management Microsoftu uplatňuje díky vysokým ziskům výplatu dividendy a odkup akcií, tak lze říct, že mají akcie solidní podporu. A nynější poklesy na trzích tak mohou být skvělou příležitostí do tohoto titulu vstoupit.

Nidetský naznačil

Z hlediska zpráv v domácí ekonomice bylo poměrně mrtvo. Vody rozbouřilo pouze vystoupení bankéře Nidetzkého, které přineslo trochu světlo do dalšího postupu ČNB. Ten se pro agenturu Bloomberg vyjádřil v následujícím duchu: „Chceme zvyšovat sazby co nejrychleji to jde, abychom se vyhnuli tomu, že se ocitneme za křivkou, nechceme ale ekonomiku vystavovat vysokým úrokovým sazbám moc dlouho.”

Podle jeho názoru by základní sazba mohla na jaře vrcholit zhruba kolem pěti procent. ČNB podle něj chce svým agresivním utahováním měnové politiky rychle zkrotit inflaci a vyslat signál, že výpůjční náklady zůstanou vysoké co nejkratší dobu to půjde. Případné uvolnění měnové politiky by případně mohlo přijít na konci roku 2023.

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty

Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů Activision Blizzard, tvůrce videoher, který stojí za franšízou herní série „Call of Duty”. Má jít o největší akvizici Microsoftu v historii, a také největší akvizici v dějinách herního průmyslu, píše Bloomberg News. Akcie Activision Blizzard před otevřením burzy přidávají 40 procent.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Češi doma střeží poklad. Drží dvakrát více zlata než je v sejfech ČNB

Česká republika loni rozšířila svůj „zlatý poklad“, který je uložený v sejfech České národní banky, o více než tunu. Češi ale mají doma dvakrát více zlata než centrální banka. Na Chorvaty ale ani tak nemají.

Přečíst článek

Ruský rubl

Ruští boháči přicházejí o miliardy, kritizovat Kreml se však bojí

Ruská ekonomická elita se smiřuje s výraznými finančními ztrátami, které jim přináší rostoucí napětí ve vztazích se Západem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme