Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Pučelík: Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris
Profimedia
Karel Pučelík

Irsko má za sebou bleskovou výměnu premiéra. Sociálně liberálního Leo Varadkara vystřídá Simon Harris, který se zatím osvědčil jako influencer na sociálních sítích. Podaří se mu získat voliče, tak jako sbírá followery?

Reklama

Nestává se příliš často, že premiér odstoupí z ničeho nic za absence tlaku po prohraných volbách nebo špatné pozice v řadách vlastní strany či nějakého skandálu. Přesně to se ale stalo minulý týden v Irsku, kde nečekaně odstoupil taoiseach, jak se tradičně předseda vlády nazývá, Le Varadkar. Jednoduše vysvětlil, že si už nepřipadá jako správný člověk pro tuto vrcholnou funkci.

Pětačtyřicetiletý Varadkar dlouhodobě patří k nejvýraznějším postávám ostrovní politiky. Přestože byl často kritizován za přílišný odstup od životů běžných Irů, zůstane za ním i spousta práce. Vzděláním lékař, který byl premiérem mezi lety 2017 až 2020 a od roku 2022 do nynějška, je prvním premiérem s indickými kořeny a také otevřeně homosexuální orientace, a tak trochu symbolem posunu irské společnosti.

Regionální vládu ve Walesu přebírá v Zambii narozený Vaughan Gething

Karel Pučelík: Evropa má prvního premiéra tmavé pleti. Jeho úspěch je nejistý

Regionální vládu ve Walesu přebírá v Zambii narozený Vaughan Gething. Dosavadní labouristický ministr financí, kterému se nevyhýbají kontroverze, patrně bude moci po britských volbách spolupracovat se stejnobarevným londýnským kabinetem. I tak ale úspěch nemá jistý.

Přečíst článek

Varadkar razil kromě středopravé ekonomické politiky sociálně liberální směr, za jeho vlády dříve konzervativní a katolické Irsko přijalo řadu sociálních reforem. Po referendech například došlo ke zrušení zákazu interrupcí nebo se naopak zavedly homosexuální sňatky. Spekuluje se však o tom, že za odchodem stojí také nedávné referendum. Vláda se pokoušela z ústavy vymýtit podle kritiků sexistické „místo ženy v domácnosti“. Veřejnost však změny odmítla, což bylo pro liberální vládu velkou prohrou.

Taoiseach sociálních sítí

Varadkar ihned odstoupil z čela středopravé vládní strany Fine Gael, která na nic nečekala a ještě ve stejném týdnu zorganizovala volbu nového lídra a tím i budoucího premiéra. Výsledky nebyly překvapující, protože se do konkurzu přihlásil pouze jediný uchazeč, a to Simon Harris, který se 9. dubna po velikonoční pauze a potvrzení Dáilem (parlamentem) stane taoiseachem (znamená něco jako „šéf“ čte se nějak jako „tý-šek“).

Sedmatřicetiletý Harris se politice věnuje od patnácti let a je tedy poměrně zkušeným praktikem. Dříve působil jako ministr spravedlnosti či zdravotnictví, kde si zase tak dobře nevedl, dlouhé čekací lhůty a přeplněné čekárny dobu jeho mandátu přežily. Není to však vládní pozice, ze které Harris těží, tím spíš že nepatřil mezi Varadkarovi nejbližší spojence.

Nová první ministryně Severního Irska Michelle O’Neillová

Karel Pučelík: Severní Irsko poprvé vede republikánská vlastenka. Podaří se jí smířit staré nepřátele?

Severní Irsko má po měsících bez vlády novou první ministryni Michelle O’Neillovou. Padlo tím několik tabu. Vůbec poprvé drží post nacionalistická strana Sinn Féin, která měla stejně jako rodina její představitelky vazbu na teroristickou IRA.

Přečíst článek

Politico Harrisovi přezdívá „tiktokový premiér“. Poslední roky zastával nepříliš atraktivní portfolio ministra pro vysoké školství. Harris ho však dokonale využil, cestoval po univerzitách a u toho nezapomínal občerstvovat sledující jeho sociálních sítí novými a novými posty, což z něj udělalo populárního politika a přiblížilo voličům, zejména mladé generaci. Jak připomíná zmíněný server, Harrise na TikToku sleduje desetkrát víc lidí než profil jeho strany.

Souboj se Sinn Féin

Harrisovi se sázka na sociální sítě evidentně vyplatila. Nyní však bude muset ukázat i jiné kvality, pokud nechce být jenom přechodným šéfem strany a vlády. Volby se budou konat příští rok a trochu unavená Fine Gael bude usilovat o čtvrté vládní období. Nyní vládne v koalici s konzervativnější Fianna Fáil a místními zelenými.

Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Král Karel III. je trochu někým jiným, než býval aktivistický a pokrokový princ Charles. Nový britský panovník je po roce na trůnu velmi opatrným reformátorem, který spíše navazuje odkaz své matky Alžběty II.

Přečíst článek

Hlavní souboj koaliční strany svedou s kontroverzním uskupením Sinn Féin, které je známé hlavně z dob neklidu v Severním Irsku. Strana působí na obou stranách hranice a je radikálním proponentem sjednocení, na severu je nejsilnější a nyní má šanci vyhrát i na půdě Irské republiky. Dříve byla Sinn Féin strana jednoho tématu, ale s aktuálním radikálněji laděným levicovým programem obsahující sliby vyřešení drahého bydlení oslovuje široké vrstvy.

Harris už se nechal slyšet, že si s Sinn Féin spolupráci představit nedokáže. Přece jen je to uskupení s kořeny v severoirských „nepokojích“, kdy bylo do značné míry propojeno s teroristickou Irskou republikánskou armádou. „Zasazujeme se o bezpečné ulice a kriminalitu, která nikdy nezůstane bez dohledu. A v týdnu, kdy jsem viděl trikolóru této republiky přehozenou přes rakev vraha policisty, říkám: Hanba! Vezměme si naši vlajku zpět!,“ řekl důrazně s odkazem na nedávný pohřeb usvědčeného vraha policisty, který proběhl s takřka vojenskými poctami separatistů.

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sadiq Khan

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

Přečíst článek
„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme