Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledání viníka začíná. Fiala se kvůli cenám plynu sejde s energetiky i statistiky

Hledání viníka začíná. Fiala se kvůli cenám plynu sejde s energetiky i statistiky.
ČTK

Ceny plynu v Česku, které zveřejnil ve středu ve své zprávě evropský statistický úřad Eurostat, neodpovídají realitě a je třeba zjistit proč. Na jednání Pirátů v Liberci to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). V příštím týdnu se proto sejde se zástupci energetických společností, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Reklama

Podle zprávy Eurostatu se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie nejvíc zvýšily v České republice.

Kdo je za to zodpovědný?

"Musíme zjistit, proč to neodpovídá realitě. To, jestli si za tím stojí Eurostat, nevím, ale data dodávají naše instituce. A musíme zjistit, jaká je tady odpovědnost Energetického regulačního úřadu, jaká je odpovědnost Českého statistického úřadu," uvedl Fiala, který chce na jednání příští týden zjistit, kde je problém. Čísla zpochybnil hned poté, co je Eurostat zveřejnil.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

"Co víme, je, že to, co bylo zveřejněno, neodpovídá ani v částkách a neodpovídá to ani v tendenci. Prostě ceny se vyvíjely jiným způsobem, otevřeně to říkají klíčoví energetičtí hráči na trhu, a jestli vám například firma, která má 40 procent trhu s elektřinou, řekne, že takovéto ceny by mohly platit maximálně u dvou až tří procent jejich zákazníků, tak jasné, že ta čísla prostě dohromady nesedí," míní premiér.

"Je to věc, která potom zbytečně zneklidňuje českou veřejnost, a oprávněně zneklidňuje. Musíme mít jistotu, že pracujeme i ve veřejném prostoru s čísly a daty, která odpovídají realitě," dodal Fiala.

Eurostat si za svými údaji stojí

Eurostat následně reagoval, že si za čísly, která dostává právě od tuzemských statistiků, stojí. Unijní statistický úřad ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v ČR zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíce ze všech zemí EU.

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Eurostat potvrdil, co v Česku podniky a lidé viděli v loňském roce na zálohách či fakturách dodavatelů energií. Což bylo neřízené zdražování. Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie, o 231 procent, pravil zpětně evropský úřad. Je to šílené číslo.

Přečíst článek

Například na Slovensku růst činil 18 procent a byl druhý nejnižší v EU. Podle Eurostatu sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám, jak jsou účtovány zákazníkům. "Konečné ceny, které platí zákazníci, zahrnují kompenzační opatření přijatá vládou," uvedl Eurostat.

Mluvčí ERÚ Michal Kebort ve středu upozornil na to, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z tehdejších cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. Drtivá většina lidí v Česku tak v té době platila za plyn nižší ceny.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku, oznámil unijní statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme