Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Historický krok. Scholz a Zelenskyj podepsali dohodu o bezpečnostní spolupráci

Volodymyr Zelenskyj a Olaf Scholz podepsali dohodu o bezpečnostní spolupráci
Profimedia
 ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Berlíně podle očekávání podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Informuje o tom agentura Reuters. Podobnou dohodu zřejmě ukrajinský prezident dnes večer podepíše také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži.

Reklama

„Historický krok. Německo bude pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské útočné válce,“ uvedl Scholz na sociální síti X. Podrobnosti k dohodě se Zelenským nezveřejnil.

V dohodě se uvádí, že Německo potvrzuje svoji dlouhodobou vojenskou pomoc ukrajinské armádě, aby „mohla zcela obnovit územní integritu země v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic“. Ruská aktiva v Německu mají zůstat zmrazená, dokud Rusko nezaplatí za škody, které na Ukrajině způsobilo.

Berlín také slíbil, že zajistí, že náklady pro Rusko na jeho válku nadále porostou v důsledku sankcí a kontroly exportu. Německo bude podporovat Ukrajinu na její cestě do Evropské unie.

Letos Německo v takzvaném mnichovském balíku poskytne Kyjevu 120 tisíc dávek dělostřelecké munice ráže 122 milimetrů a dalších 100 raket do systému IRIS-T, příští rok pak druhý systém protiletecké obrany SkyNext.

Zelenskyj řekl, že pomoc Německa je pro jeho zemi životně důležitá v situaci, kdy podpora od ostatních partnerů slábne a Rusko má na frontě velkou převahu co do dělostřelectva.

Jde o druhou dvoustrannou bezpečnostní dohodu, kterou Ukrajina v poslední době uzavřela. V lednu ji se Zelenským během návštěvy Kyjeva podepsal britský premiér Rishi Sunak. Platí deset let s možností prodloužení. Dohoda nezavazuje Británii vstoupit do války v případě opětovného útoku Ruska na Ukrajinu v budoucnu, Londýn ale slíbil Kyjevu konzultace a poskytnout pomoc ve formě moderní výzbroje, uvalení sankcí na Rusko a těsné spolupráce se spojenci.

Agentura AP píše, že účelem těchto dohod je podle všeho vyjádřit v první řadě solidaritu s Ukrajinou, která byla nucena přejít ve válce proti Rusku do defenzivy v situaci, kdy se potýká s nedostatkem munice i vojáků.

Po schůzce se Scholzem Zelenského přijme německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Jeho cesta bude pokračovat do Paříže, kde podobnou dohodu jako s Německem zřejmě ukrajinský prezident dnes večer podepíše také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Bílý dům obvinil Muska z šíření antisemitismu a lží kvůli příspěvku na X

Ukrajina válku nemůže vyhrát, tvrdí americký miliardář Musk

Miliardář Elon Musk se opět pustil do Ukrajiny. Nevěří, že by mohla válku vyhrát a lobbuje proti další finanční pomoci.

Přečíst článek

Německo navýší výdaje na obranu

Německo musí výrazně navýšit investice na obranu, a to na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) ročně, a ne na dvě procenta, jak zní dohoda států Severoatlantické aliance. Dnes to na úvod třídenní Mnichovské bezpečnostní konference prohlásil bavorský premiér Markus Söder. Chce také, aby Německo dodalo Ukrajině střely s plochou dráhou Taurus, o které Kyjev žádá.

„Je jasné, že Německo ve svém závazku (vůči NATO) musí masivně posílit bundeswehr,“ řekl Söder o německé armádě. Poznamenal, že dvouprocentní cíl, kterého letos Německo dosáhne, zdaleka nestačí. Zdůraznil, že splněn bude jen díky triku v podobě zvláštního zbrojního fondu na obranu o objemu 100 miliard eur (2,54 bilionu korun). „My jako Křesťansko-sociální unie (CSU) chceme, aby Německo bez triků a stabilně vydávalo ročně na obranu tři procenta HDP,“ řekl bavorský premiér, který je zároveň šéfem CSU, což je bavorská sestra celoněmecké opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Podle Södera je potřeba zajistit budoucnost NATO bez ohledu na to, jak nadcházející volby ve Spojených státech dopadnou. O prezidentskou kandidaturu za republikány se letos znovu uchází bývalá hlava státu Donald Trump, jehož postoj k NATO je považován za kontroverzní. Söder poznamenal, že členství v NATO v konečném součtu nezáleží na tom, kolik kdo zaplatí. „NATO je totiž společenství hodnot. Proto také mezi sebou nemáme autokraty,“ řekl.

Söder rovněž varoval před možností, že by Ukrajina bránící se ruské invazi prohrála kvůli neochotě investovat do zbrojení. Dodal, že rovněž podporuje to, aby ukrajinská armáda dostala střely s plochou dráhou letu Taurus. Ty Kyjev od Německa žádá několik měsíců, ale Scholz se zatím k dodávkám těchto pokročilých střel neodhodlal.

Alexej Navalnyj

Zemřel Alexej Navalnyj. Putinův odpůrce byl v trestanecké kolonii za polárním kruhem

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle které se příčina smrti zjišťuje. Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

Přečíst článek

Náklady na obnovu Ukrajiny překročily 450 miliard eur

Náklady na obnovu Ukrajiny závratně rostou. K zemi už padla desetina všech tamních budov

Náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny pro následujících deset let vzrostly za rok téměř o pětinu na 452,8 miliardy eur (přes 11,4 bilionu korun). Vyplývá to ze společného odhadu ukrajinské vlády a světových institucí, o němž informovala Evropská komise. Jen letos bude země na rekonstrukci budov a infrastruktury, které zničila téměř dva roky trvající ruská agrese, potřebovat 14 miliard eur, uvádí odhad.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme