Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřel Alexej Navalnyj. Putinův odpůrce byl v trestanecké kolonii za polárním kruhem

Alexej Navalnyj
Profimedia
 ČTK

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle které se příčina smrti zjišťuje. Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

Reklama

Navalnému se udělalo špatně po vycházce a ztratil vědomí. Jak citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby, lékaři podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. 

Server Meduza napsal, že podle zdroje prokremelské televize RT byla příčinou smrti krevní sraženina. Připomněl, že před dvěma dny Navalného mluvčí Kira Jarmyšová oznámila, že opozičník byl opět poslán za trest na samotku, už po sedmadvacáté.

„Stále platí, že stejně jako se Rusko chová v zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, jako Němcov nebo nyní Navalnyj - uvězněn a umučen k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský na síti X.

Ruský prezident Vladimir Putin byl podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova informován o úmrtí Navalného. Kreml nemá žádné informace o příčině smrti vězněného kritika ruského prezidenta a jeho režimu. Veškeré kontroly v souvislosti s úmrtím obstarává vězeňská služba, dodal podle agentury TASS Peskov.

Mluvčí Alexeje Navalného Kira Jarmyšová na sociální síti X uvedla: „Zatím to nemáme potvrzené. Alexejův právník nyní odlétá na Charp. Jakmile budeme mít nějaké informace, budeme o nich informovat.”

„Nechci žádné kondolence. Viděli jsme ho ve vězení 12. (února). Byl naživu, zdravý a šťastný,” uvedla podle ruského opozičního listu Novaja Gazeta matka Navalného Ljudmila.

Předseda Evropské rady Charles Michel k úmrtí Navalného na síti X uvedl: „Alexej Navalnyj bojoval za hodnoty svobody a demokracie. Za své ideály přinesl nejvyšší oběť. EU považuje ruský režim za jediného odpovědného za tuto tragickou smrt. Vyjadřuji jeho rodině hlubokou soustrast. A také těm, kteří bojují za demokracii na celém světě v těch nejtemnějších podmínkách. Bojovníci umírají. Ale boj za svobodu nikdy nekončí.“

Server Voxpot uveřenil údajně poslední video s Navalným. Má pocházet ze včerejšího zasedání soudu. Navalnyj se na něm směje a dělá vtipy.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Před Vánoci jej vězeňská stráž přepravila do trestanecké kolonie za polárním kruhem, kde jej hned po odchodu z karantény zavřeli na samotku. „Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,” sarkasticky vylíčil minulý měsíc v příspěvku na sociální síti.

Trestanecká kolonie Poljarnyj volk, ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem, je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkl tehdy Reuters.

Ruský opoziční předák Alexej Navalný

Co je s Navalným? Advokáti jej neviděli celé dny, jeho stav je nejasný

K vězněnému ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému správa věznice už třetí den v řadě nepouští advokáty. Podle serveru Meduza na to upozornila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Navalnému se podle ní minulý týden udělalo v cele špatně - točila se mu hlava, což ho donutilo lehnout si na zem. V jakém je nyní opoziční představitel stavu, jeho okolí neví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme