Reklama

Další sankce proti Kremlu. EU zakáže dovoz ruského zlata

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Evropská unie stupňuje tlak vůči Rusku, shodla se na dalším balíku ekonomických sankcí. Zakazuje mimo jiné dovoz zlata z Ruska a rozšiřuje postihy vůči Sberbank.

Reklama

Státy Evropské unie se shodly na přijetí nové sady sankcí proti Rusku za jeho pokračující agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví Rady EU. Evropský blok zakáže dovoz ruského zlata a dále omezí vývoz produktů, které mohou být využitelné pro vojenské účely. Rozšíří také postihy proti největší ruské bance Sberbank. Na sankční seznam také přibude na pět desítek ruských občanů a několik firem.

EU od únorového začátku ruské invaze schválila řadu bezprecedentních opatření včetně částečného embarga na dovoz ruské ropy. Nová sada, na jejímž přijetí se státy shodly pět dní od pátečního návrhu Evropské komise, má především zefektivnit dosavadní opatření a mimo jiné zamezit tomu, aby Rusko svalovalo vinu za nefungující distribuci potravin na unijní sankce.

Gazprom, Německo

Rusko Nord Stream 1 nezapne, počítá Evropská komise

Evropská komise (EK) neočekává, že plynovod Nord Stream 1 bude po plánovaném čtvrtečním ukončení údržby znovu spuštěn. Novinářům v Singapuru to řekl eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Přečíst článek

Kromě toho se rozšíří počet jedinců a firem, kterým EU zmrazila majetek a zakázala cesty na své území. Mezi nově potrestanými figurují politici, oligarchové a jejich příbuzní či představitelé armády. Na seznam přibude největší ruský bankovní dům Sberbank, jemuž již unie v rámci minulých sankcí zakázala přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT.

Podle diplomatů se postihy budou vztahovat také například i na vůdčí členy motorkářského klubu Noční vlci, který má úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina.

Evropský blok by měl sankce formálně schválit ve čtvrtek. Po jejich zveřejnění v unijním věstníku se seznam potrestaných Rusů rozšíří na více než 1200 a firem či institucí bude přes sto.

Ruské zlato je zdrojem příjmů prokremelské elity, míní vedení Evropské unie

Konec ruského zlata. Evropská unie chystá zákaz dovozu drahého kovu z válčící země

Klíčové jednání čeká zástupce členských států Evropské unie v pondělí. Kromě zákazu dovozu zlata může dojít také k absolutnímu zákazu vývozu jakéhokoli vojenského materiálu do válčící země. Dovoz ruského zlata přitom již zakázaly například země G7. Navíc asijské země drahý kov od Ruska skupují výrazně pod cenou.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme