Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NATO čeká největší vojenské cvičení od studené války, zapojí se do něj 90 tisíc vojáků

Do největšího vojenského cvičení se zapojí 90 tisíc vojáků
ČTK
 ČTK

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 tisíc vojáků ze všech států aliance a Švédska. V Bruselu to oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

Reklama

„Bude to jasná ukázka naší jednoty, naší síly a našeho odhodlání se navzájem chránit,“ uvedl americký generál Cavoli o společném vojenském cvičení.

Do cvičení se zapojí i česká armáda, konkrétně do jeho dílčích součástí, potvrdila mluvčí českého generálního štábu Magdalena Dvořáková. Steadfast Defender podle ní zaštiťuje cvičení na alianční, mezinárodní i národní úrovni. Češi se zúčastní cvičení Brilliant Jump, Loyal Leda a dalších dvou cvičení v květnu, uvedla. Loyal Leda se uskuteční na území Česka v březnu.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO v roce 2022 v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Finsko se stalo 31. členem aliance loni v dubnu, Švédsko zatím čeká na schválení své žádosti v Turecku a Maďarsku. Švédští zástupci jsou ale již nyní zváni na některá jednání spojenců z NATO.

Předseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, již na úvod dvoudenní jednání v Bruselu ve středu uvedl, že aliance potřebuje zejména posílit kolektivní obranu. Veškeré kroky k tomu potřebné ale „neleží jen na bedrech uniformovaných“. „Abychom posílili naši kolektivní obranu a zároveň podpořili Ukrajinu v existenčním boji, potřebujeme celospolečenský přístup,“ uvedl nizozemský admirál. „Potřebujeme veřejné i soukromé subjekty, aby změnily své myšlení, z éry, ve které bylo vše plánovatelné, předvídatelné, kontrolovatelné... do doby, ve které se může stát cokoliv. Do doby, ve které musíme očekávat nečekané,“ dodal.

Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Odstrašující Den X. Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Německá armáda má rozpracovaný podrobný scénář možného konfliktu zemí NATO s Ruskem, který počítá s nasazením desítek tisíc německých vojáků v Pobaltí a v Polsku. Dokument, ke kterému získal přístup nejprodávanější německý deník Bild, začíná ruskou mobilizací letos v únoru a končí bezprostřední hrozbou války v létě 2025.

Přečíst článek

Dnes Bauer zdůraznil, že NATO je silnější než kdy dřív, nicméně stále je potřeba „dělat toho více pro odrazení jakékoli potenciální hrozby“. „Je to i o připravenosti,“ uvedl nizozemský admirál.

Bauer rovněž ocenil nasazení ukrajinské armády a jejích vojáků. Ohledně dalšího vývoje v letošním roce je podle něj důležité „nebýt pesimisty“. „Podpora Ukrajiny je přímou investicí do naší vlastní bezpečnosti,“ uvedl. Připustil nicméně, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou je v současné době ve fázi, kdy se konflikt „moc nehýbe“. „Neměli bychom očekávat, že se stane zázrak ani na jedné straně,“ dodal šéf Vojenského výboru NATO.

Česko na jednání v Bruselu zastupoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Rusové dávají průchod frustraci kvůli výpadkům dodávek tepla v mrazivých dnech

Na 149 tisíc Rusů je už několik dní bez dodávek tepla. Zabíjí nás mrazem, stěžují si

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, napsal ve středu večer list The Moscow Times. V Podolsku, asi 30 kilometrů od Moskvy, si nemá kvůli havárii v kotelně už několik dní možnost zatopit asi 149 tisíc lidí, uvedl s odkazem na dřívější zprávu agentury TASS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme