Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Británie přitvrzuje, šéfům technologických firem hrozí vězením

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Takzvaní rebelové v Konzervativní straně předložili pozměňovací návrh, který pro šéfy technologických firem jako je Facebook nebo Twitter navrhoval až dva roky vězení za neschopnost chránit děti před škodlivým obsahem. Vláda premiéra Rishiho Sunaka slíbila, že jim vyhoví.

Reklama

Šéfům technologických firem by mohlo ve Velké Británii hrozit vězení, pokud jejich platformy opakovaně selžou v ochraně dětí před škodlivým obsahem na webu. Vláda premiéra Sunaka s rebely uzavřela dohodu, aby se vyhnula vyhlídce na první parlamentní porážku, píše ekonomický deník CNBC.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Začíná soud s Muskem kvůli Tesle. Ve hře jsou miliardy dolarů

Elon Musk rád využívá Twitter k marketingovým účelům k posílení jeho firem a aktivit na trhu. Jednou to ale, zdá se, přehnal. V San Francisku začíná soud, v němž čelí žalobě investorů kvůli slibu, že stáhne Teslu z burzy. Záměr veřejně deklaroval téměř před pěti lety na Twitteru. Dodnes nedošlo k jeho naplnění.

Přečíst článek

Rebelové předložili pozměňovací návrh k zákonu o internetové bezpečnosti, který navrhoval tresty odnětí svobody až na dva roky za neschopnost chránit nezletilé před škodlivým obsahem, jako je zneužívání dětí a sebepoškozování. A dopadl by na šéfy těchto firem.

O zákonu se mluví ve chvíli, kdy byl britský influencer a bývalý kickboxer Andrew Tate zatčen v Rumunsku pro podezření ze znásilnění. Tate má na sociálních sítích miliony sledujících – přestože na TikToku, Instagramu, Facebooku či YouTubu dostal za své misogynní komentáře zákaz publikovat.

Představitelé Tálibánu začali na twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty.

Tálibán začal na Twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty

Afghánské vládnoucí radikální hnutí Tálibán si začalo pro své twitterové účty nakupovat ikony, které se na platformě zobrazují za názvem profilu a dříve signalizovaly, že jde o „aktivní a ověřený účet významný pro veřejný zájem”, píše BBC. Poté, co Twitter koupil miliardář Elon Musk, začala platforma nabízet placenou službu Twitter Blue, která umožňuje uživatelům, aby si dříve výsadní modré ikony se zaškrtávacím znaménkem koupili.

Přečíst článek

Je to potřetí, co Sunak, který má v parlamentu většinu 67 hlasů, ustoupil tváří v tvář podobným revoltám v parlamentu od svého říjnového nástupu do úřadu, píše CNBC. Británie, stejně jako Evropská unie a další země, se snaží chránit uživatele sociálních sítí, a zejména děti, před škodlivým obsahem, aniž by poškozovala svobodu slova.

Návrh zákona, který pozorně sledují tech manažeři v USA, byl navržen tak, aby vytvořil jeden z nejtvrdších online režimů pro technologické společnosti na světě. Vláda ho chtěla původně zjemnit, ale teď se zdá, že s rebely uzavřela dohodu. Podle jednoho z nich, Billa Cashe, veterána Konzervativní strany, je dohoda s ministry „obrovským krokem vpřed“. Pro BBC uvedl, že vysocí manažeři už „nebudou chtít riskovat, že půjdou do vězení“.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme