Reklama

Bolsonaro se činí. Brazilská část Amazonského pralesa mizí nejrychleji v historii

Amazonský prales
ČTK
 ČTK

Co slíbil, to splnil. Od nástupu Jaira Bolsonara do úřadu brazilského prezidenta nabrala deforestace Amazonie na intenzitě. Dubnová data o snižování počtu stromů byla nejvyšší v historii a dosavadní rekord z loňského roku překonala o 75 procent.

Reklama

Odlesňování v brazilské části Amazonie bylo v dubnu pro tento měsíc rekordní. Plocha pralesa vymýceného v dubnu byla téměř dvojnásobná ve srovnání s předchozím rekordem z loňského dubna. Rekordní byly údaje o ničení deštného pralesa i za leden a únor, upozornila agentura AP.

Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) bylo za 29 dubnových dní odlesněno celkem 1012,5 kilometrů čtverečních. Údaje za poslední dubnový den budou k dispozici až příští týden. I tak je odlesněná plocha o 74 procent větší, než ve stejném měsíci loni. Je to také poprvé, kdy odlesněná plocha přesáhla 1000 kilometrů čtverečních za měsíc v období dešťů. To trvá od prosince do dubna.

ESG, ilustrační foto
video

Jak přežije ESG v krizové době? Sledujte záznam debaty odborníků na udržitelnost

Snaha po udržitelnosti mění byznys. Zkratka ESG se tak stává hybatelem současného investování i každodenního fungování firem. Ty se snaží fungovat ekologičtěji, snižují vlastní energetickou zátěž, snaží se narovnávat podmínky svých zaměstnanců, dodavatelů či vztahy k místním komunitám. Jak se změnila kritéria ESG pro firmy a co bude nutné nově uvádět ve výročních zprávách představí odborný seminář s názvem „Jak přežije ESG v krizové době“, který se koná ve středu 4. května od 09:00 v hotelu Courtyard by Marriot Prague city. Seminář pořádá byznysový zpravodajský server newstream.cz, který nabízí on-line přenos.

Přečíst článek

Rekordní je údaj o ničení lesů v brazilské Amazonii také za čtyři měsíce letošního roku. Vymýceny byly lesy na ploše 1954 kilometrů čtverečních, což proti stejnému období loni představuje nárůst o 69 procent. Vykácená oblast je více než dvojnásobkem rozlohy New Yorku.

Příčina je jasná a jmenuje se Jair Messias Bolsonaro, tvrdí ekologové

Odlesňování Amazonie prudce vzrostlo od nástupu pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roce 2019, který oslabil ochranu životního prostředí. Bolsonaro tvrdí, že rozšíření zemědělství a těžby v Amazonii sníží v regionu chudobu.

Příčina tohoto rekordu má křestní jméno a příjmení: Jair Messias Bolsonaro,“ řekl agentuře Reuters šéf brazilské skupiny na ochranu klimatu Climate Observatory Marcio Astrini. Analytici Climate Observatory byli podle svých slov překvapeni vysokým údajem za duben, protože v období dešťů je terén bahnitý a pro dřevorubce hůře dostupný.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Sankce na ropu? Atomová bomba pro maďarskou ekonomiku, hlásá Orbán

Maďarsko nemůže přijmout návrh Evropské komise (EK) týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho současné podobě, oznámil premiér Viktor Orbán. Přijetí návrhu by podle něj totiž znamenalo „atomovou bombu“ svrženou na maďarskou ekonomiku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, v pátek mají o věci v Bruselu jednat diplomaté členských zemí bloku.

Přečíst článek

Zachování Amazonie je zásadní pro zastavení katastrofické změny klimatu. Amazonský prales pohlcuje obrovské množství oxidu uhličitého, který otepluje klima.

Ředitelka pro vědu brazilského Institutu pro výzkum Amazonie Ane Alencarová uvedla, že očekávala, že odlesňování bude před říjnovými prezidentskými volbami růst. Stejné to bylo i v minulých třech volebních letech, protože úředníci se bojí rozzlobit voliče a obecně se méně snaží vymáhat dodržování zákonů. Prudký nárůst odlesňování v minulém měsíci však označila za absurdní.

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Konference OSN o změně klimatu COP28

Dalibor Martínek: V Dubaji politici slovy zachraňují planetu. V Krkonoších mezitím myslivec zastřelil vlka

Přečíst článek
Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu kvůli změně klimatu

Problém století? Klimatická migrace. Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme