Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sankce na ropu? Atomová bomba pro maďarskou ekonomiku, hlásá Orbán

Viktor Orbán a část jeho kabinetu
ČTK

Maďarsko nemůže přijmout návrh Evropské komise (EK) týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho současné podobě, oznámil premiér Viktor Orbán. Přijetí návrhu by podle něj totiž znamenalo „atomovou bombu“ svrženou na maďarskou ekonomiku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, v pátek mají o věci v Bruselu jednat diplomaté členských zemí bloku.

Reklama

Podle šéfa maďarského kabinetu je nejprve zapotřebí transformovat sektor energetiky, což si vyžádá několik let. Premiér také uvedl, že v případě ukončení dovozu ropy z Ruska by musely být upraveny ropné rafinérie, což by představovalo obrovské náklady. Orbán ale zároveň řekl, že Maďarsko je připraveno jednat, pokud EK přijde s novým návrhem, který bude odpovídat maďarským zájmům.

Premiér Orbán je už roky vnímán jako blízký spojenec Moskvy v Evropské unii a Budapešť se také konce února, kdy Rusko spustilo vojenskou invazi na Ukrajinu, staví vlažně ke krokům západních zemí na podporu Kyjeva. Orbán dává najevo, že nejde o „maďarskou válku“ a bránící se Ukrajině na rozdíl od svých spojenců v NATO například nehodlá pomáhat dodávkami zbraní.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Ministři energetiky zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. „Jakékoli zpřísnění sankcí, které by vedlo k omezení dostupnosti energetických zdrojů, budeme vetovat,“ uvedl podle agentury Bloomberg maďarský ministr Gergely Gulyas.

Přečíst článek

Komise navrhuje ukončit do šesti měsíců dovoz surové ropy a do konce roku i upravených ropných produktů. Cílem nově navrhovaných sankcí je stejně jako v případě předchozích postihů omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovat v agresi proti Ukrajině. Právě z exportu ropy má Putinův režim značné příjmy. Ruská ropa v minulých letech tvořila čtvrtinu veškerého ropného importu do unijních zemí.

Aby navrhované sankce EU vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Maďarsko a Slovensko, které se obávají absence ruské ropy, mají podle unijních činitelů dostat výjimku umožňující její dovoz v příštím roce. Obě země i tak daly najevo výhrady a spokojeno není například ani Česko.

Orbán se již v minulosti stavěl proti myšlence zpřísnění dosavadních sankcí, které evropský blok přijal proti Rusku po zahájení invaze na Ukrajinu. Odmítá také myšlenku omezení dovozu ruského plynu.

Viktor Orbán dále uvedl, že prosazením zákazu dovozu ruské ropy EU rozbije jednotbý postup proti Rusku, upozornila agentura Bloomberg.

„Pokud bude komise trvat na přijetí tohoto návrhu, bude muset nést plnou odpovědnost za historické selhání evropské integrace,“ napsal Orban předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. 

Turecká lira (ilustrační foto)

Smutný rekord. Inflace v Turecku vzrostla o desítky procent, nejvíce za 20 let

Míra inflace v Turecku v dubnu vystoupila na 69,97 procenta a je na dalším maximu za více než 20 let. K růstu přispěly zejména vysoké ceny za dopravu a také drahé potraviny, oznámil turecký statistický úřad. Před rokem byla inflace mírně nad 17 procenty.

Přečíst článek

topení

Raději vrstvu navíc než šok z účtu za plyn. Češi snížili jeho spotřebu skoro o pětinu

Češi ve svých domovech stáhli termostaty. Proti závratným účtům za plyn bojují vrstvou oblečení navíc. Mikina navrch jim v dubnu ušetřila skoro pětinu spotřeby, vyplývá to ze statistik společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský lídr Viktor Orbán

Zdeněk Pečený: Ekonomické trable v uherském ráji. Před Maďarskem už jsou i Rumuni

Přečíst článek
Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Těžební věž na moři

Lukáš Kovanda: Za případné maďarské veto sankcí se rádi schovají Češi i Němci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme