Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak přežije ESG v krizové době? Sledujte záznam debaty odborníků na udržitelnost

 nst
nst

Snaha po udržitelnosti mění byznys. Zkratka ESG se tak stává hybatelem současného investování i každodenního fungování firem. Ty se snaží fungovat ekologičtěji, snižují vlastní energetickou zátěž, snaží se narovnávat podmínky svých zaměstnanců, dodavatelů či vztahy k místním komunitám. Jak se změnila kritéria ESG pro firmy a co bude nutné nově uvádět ve výročních zprávách představí odborný seminář s názvem „Jak přežije ESG v krizové době“, který se koná ve středu 4. května od 09:00 v hotelu Courtyard by Marriot Prague city. Seminář pořádá byznysový zpravodajský server newstream.cz, který nabízí on-line přenos.

Reklama

„Doposud firmy reportovaly dodržování kritérií udržitelnosti na dobrovolné bázi, od příštího roku ale budou muset společnosti působící v Evropské unii s více než 3000 zaměstnanci do svých výročních zpráv uvádět plnění ESG kritérií povinně,“ uvádí šéfka newstream.cz Tereza Zavadilová. „Podle odhadů poradenských firem je těchto firem v Česku zhruba tisícovka a přibudou další. Od roku 2024 pak tyto nefinanční údaje budou muset do výroček uvádět již všechny firmy od 1000 zaměstnanců,“ dodává Zavadilová, která bude zároveň seminář moderovat.

Jak se na tento povinný reporting připravit?

Fenomén ESG je velmi mladý a panuje v něm tematická i terminologická roztříštěnost. Proto se nyní snaží Evropská komise vytvořit ucelený systém kritérií, pro který se vžil termín taxonomie.

Právě ta se stane hlavním tématem aktuálního semináře, jehož se zúčastní odborníci na ESG z byznysu.

Vystoupí například Martin Křivánek z poradenské společnosti KPMG, který radí českým firmám s takzvanou tranzicí na udržitelný byznys již několik let. „Budeme se věnovat zelenému směřování EU v kontextu aktuální geopolitické situace a trendům, výzvám a motivacím českého i světového finančního sektoru,“ uvedl Křivánek.

Za bankovní sektor, pro nějž jsou ESG kritéria důležitá nejdéle kvůli zeleným investicím, vystoupí Matúš Púll, který je Chief Sustainability Officer v České spořitelně.

Konkrétní byznysové zkušenosti s reportingem a dodržováním udržitelných kritérií pak představí Eva Prokešová z Japan Tobacco International. „V JTI pomáháme lidem být soběstační, ať už se jedná o podporu nezávislého života u starších osob, nebo pomoc rodičům samoživitelům v začátcích podnikání.”

Pomoci jednotlivým společnostem s převodem na udržitelnější byznys model se pak pokouší také státní sektor, za který vystoupí Pavel Vlček, člen Rady vlády ČR pro udržitelnost. „Téma ESG zahrnuje klíčové agendy pro transformaci ekonomik a společností. Zásadní je, aby tato transformace byla spravedlivá a vedla k ekonomikám ekologicky udržitelným, které ale budou sociálně spravedlivé pro společnost jako celek. Proto je nutné pečlivě posuzovat jednotlivé kroky a citlivě vnímat jejich dopady, a to napříč sektory,“ uzavírá Vlček.

Témata:

Udržitelné finance, ekologie a sociální odpovědnost.

Jaké nové výzvy čekají ESG po konfliktu Rusko-Ukrajina?

Je Green Deal v ohrožení nebo přijde rychleji?

Jak se na novou situaci adaptují firmy?

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme