Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden podepsal přihlášky Finska a Švédska do NATO. Česko vyzval k akci

Joe Biden, americký prezident, při ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO
ČTK
 ČTK

Spojené státy v úterý dokončily ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO, když příslušný návrh po schválení v Kongresu podepsal americký prezident Joe Biden. USA jsou 23. členem aliance, který rozšíření o skandinávskou dvojici odsouhlasil. Zbývá ještě dalších sedm zemí včetně Česka, přičemž Biden tyto spojence vyzval, aby co nejrychleji následovali USA a další státy.

Reklama

„Za několik minut podepíšu americké nástroje pro ratifikaci, čímž se Spojené státy stanou 23. spojencem, který schválil členství Švédska a Finska v nejsilnější, nejmocnější obranné alianci světových dějin,” řekl americký prezident při krátkém ceremoniálu v Bílém domě. Dodal, že těsně předtím telefonicky hovořil s lídry dvou skandinávských zemí, aby jim poblahopřál k dosavadnímu „obrovskému pokroku”. Finsko a Švédsko podle něj mají silné demokratické instituce i silné armády a „posílí naši alianci”.

Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Západu v čele s USA se – k jeho vlastnímu údivu – nedaří izolovat Rusko a Čínu, píše agentura Bloomberg. Z dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa – sdružených ve skupině G20 – se k protiruským sankcím Západu připojila jen polovina. Skupina G20 přitom představuje zhruba 85 procent celosvětového ekonomického výkonu.

Přečíst článek

Americký Kongres dokončil ratifikaci minulý týden, když pro návrh v Senátu hlasovalo 95 členů, zatímco nesouhlas vyjádřil jediný republikánský zákonodárce. Krok přišel necelé tři měsíce poté, co Finsko a Švédsko přehodnotily svou dlouhotrvající neutralitu a oficiálně požádaly o vstup do NATO s ohledem na ruský útok na Ukrajinu.

Rozšíření aliance zatím neschválily kromě ČR ještě Slovensko, Maďarsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko a Turecko. Zejména u poslední jmenované země se nad jejím postojem vznášejí otazníky, neboť Ankara zpočátku proces blokovala a i po červnové dohodě s lídry dvou skandinávských států dává najevo, že záležitost není uzavřená.

„Vyzývám zbývající spojence, aby co nejrychleji dokončili své vlastní ratifikační procesy,” dodal Biden.

Pokud jde o ČR, věc už začal projednávat Senát, který by měl rozhodnout dnes (středa). Hlasovat bude také Poslanecká sněmovna, která se věcí hodlá zabývat koncem srpna na mimořádné schůzi.

Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Turecký handl. Erdogan nakonec souhlasí se vstupem Finska a Švédska do NATO

Turecko původně deklarovalo, že bude bránit vstupu Finska a Švédka do Severoatlantické aliance. Na summitu NATO však prezident Erdogan nakonec otočil a podepsal memorandum o přístupu těchto zemí do NATO.

Přečíst článek

F-35 Lightning

Česko chce nahradit gripeny americkými stroji F-35 Lightning. Má jít o vůbec nejdražší armádní nákup

České vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o jejich pořízení, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Obrana chce pořídit 24 těchto strojů, nahradit by měly švédské gripeny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme