Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojené státy napadenému členovi NATO pomohou, ujišťovala v Mnichově Harrisová

Kamala Harrisová
Profimedia
 ČTK

Spojené státy se jasně hlásí k závazku Severoatlantické aliance, kdy je útok na jednoho člena považován za útok na všechny. V projevu na úvod Mnichovské bezpečnostní konference to prohlásila viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová. Řekla také, že vedoucí postavení USA ve světě je v zájmu Američanů a že Spojené státy pod vedením prezidenta Joea Bidena budou bránit demokratické hodnoty doma i v zahraničí. Dodala, že Biden je odhodlán dál stát na straně Ukrajiny v její obraně před ruskou invazí.

Reklama

„Závazek kolektivní obrany NATO je neměnný,” zdůraznila Harrisová. Očividně tak reagovala na nadcházející prezidentské volby v USA, kdy o republikánskou prezidentskou nominaci usiluje někdejší hlava státu Donald Trump. Jeho postoj k NATO je vnímán jako kontroverzní. Trump sám nedávno zpochybnil americké spojenecké závazky, když na předvolebním shromáždění naznačil, že by USA pod jeho vedením nepřišly na pomoc alianční zemi, která na vlastní obranu nevydává dostatečné finanční prostředky.

V projevu v Mnichově dnes Harrisová řekla, že otázky a pochybnosti o budoucím zapojení USA do světového dění plně chápe. „Tuto otázku si musí odpovědět i sami Američané. Musí si odpovědět, zda je v jejich zájmu bránit mír a prosperitu ve světě,” řekla o listopadových prezidentských volbách v USA.

„Já i prezident Biden jsme přesvědčeni, že je v zájmu Američanů, aby si Spojené státy udržely ve světě vedoucí postavení,” zdůraznila. Varovala, že uzavření se do sebe pro USA nebude znamenat zajištění bezpečnosti.

Americký prezident Joe Biden

Který americký prezident je lepší volba pro vztahy s Ruskem? Putin ukázal na Bidena

Současný americký prezident Joe Biden je zkušenější a předvídatelnější než jeho předchůdce Donald Trump, řekl v rozhovoru šéf Kremlu Vladimir Putin podle agentury TASS. Na dotaz, kdo by byl v čele Spojených států pro Rusko lepší, Putin odvětil, že Biden. Moskva je podle slov ruské hlavy státu připravena spolupracovat s kýmkoliv, koho si Američané letos na podzim do Bílého domu zvolí.

Přečíst článek

Podpora Ukrajiny má pokračovat

Harrisová ocenila evropskou podporu Ukrajině, která se dva roky brání ruské invazi. Slíbila, že Spojené státy za prezidenta Bidena zůstanou na straně napadené země. „Rusko na Ukrajině zaznamenalo značné ztráty,” uvedla s tím, že ruská armáda přišla o dvě třetiny tanků, 300 000 vojáků a několik lodí černomořské flotily. Dodala, že Rusko musí za škody, které na Ukrajině spáchalo, zaplatit.

V proslovu se americká viceprezidentka věnovala také dění na Blízkém východě, kde Izrael po loňském teroristickém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás podniká vojenskou operaci v Pásmu Gazy. USA podle Harrisové usilují o mírovém řešení, které zaručí Izraeli bezpečnost a znemožní Hamásu ovládat Pásmo Gazy.

Palestinské město Rafah

Netanjahu se mýlí. Izrael má do zničení Hamásu daleko, tvrdí tajné služby

Izraelská armáda v Pásmu Gazy od října omezila bojové schopnost palestinského hnutí Hamás, není ale tak blízko jeho zničení, jak o tom ve středu hovořil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z americké tajné služby. Netanjahu chce dosáhnout úplného zničení Hamásu, což mnozí označují za nereálné.

Přečíst článek

Írán je ke konfliktu na Blízkém východě blíže, než se zdá

Eskalace konfliktu na Blízkém východě? Do bojů je připraven vstoupit Írán

Konflikt, který se nyní odehrává v Pásmu Gazy a na celém Blízkém východě, je sice konfliktem vedeným prostřednictvím spojenců, ale Írán oznámil světu - a konkrétně Izraeli - že je ochoten sám vstoupit do boje, když k tomu bude dotlačen. V souvislosti s rolí Teheránu v době sílícího napětí mezi blízkovýchodními, ale i dalšími zeměmi, to napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme