Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Summit o rozvoji: Město by mělo měnit své brownfieldy za hotové byty

Dalibor Martínek

Jak podpořit stavební rozvoj a řešit problémy metropole? To je hlavní téma aktuálního Summitu architektury a rozvoje, který se koná v pražském Obecním domě. Sdružení pro architekturu a rozvoj definuje osm bodů, které mají vést k cíli.

Reklama

Prvním je nový metropolitní plán. „Prahu je nutné plánovat jako město pro dva miliony lidí,“ tvrdí sdružení. „Věřím, že se podaří schválit ho v příštím volebním období,“ prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Dalším klíčovým bodem je dotažení nového stavebního zákona. „V tuto chvíli je novela projednávána v několika variantách. Stále není ukotveno postavení stavebních úřadů,“ prohlásil na summitu Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj. Podle něj bude příprava zákona akcelerovat.

Jako další klíčová témata jsou rozvoj brownfieldů. „Je spousta programů na rozvoj brownfieldů,“ uvedl Bartoš. Podle něj malé investice na počátku přinášejí obrovský multiplikační efekt.

Dalším tématem summitu je spolupráce Prahy a soukromého sektoru. Jedna z tezí zní, že hlavní město má mnoho jiných úkolů než stavět vlastní byty. Nicméně si může směnou nevyužitých veřejných pozemků a brownfieldy za byty, které postaví soukromí investoři, vytvořit velmi silný fond vlastního bydlení.

Tuto myšlenku podpořil i Dušan Kunovský, majitel společnosti Central Group, největšího stavebníka bytů v Česku. „Každý byt přináší státu asi jeden a půl milionu korun,“ říká Kunovský. Podle něj by bylo dobré, aby se na revitalizaci brownfieldů podílel stát. Zároveň doporučuje, aby se DPH z výstavby nových bytů snížilo z patnácti na deset procent. Zbývajících pět procent by se staly příjmem obcí, na jejich území byty vznikají.

Dalším tématem summitu je ochrana životního prostředí a památek. „Společenská kontrola staveb je potřebná, ale rozvoj metropole nemůže být rukojmím různých aktivistických skupin,“ tvrdí Sdružení pro architekturu a rozvoj.

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Praha potřebuje dát peníze jinam. Na financování metra by se měl podílet i stát

„Všichni si říkají, Praha je bohatá, ta si všechno postaví sama, ale my potřebujeme dát ty peníze jinam,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha Ondřej Boháč v druhém díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Přečíst článek

Proč se nestaví byty? Dejte nám konečně pořádný územní plán a stavební zákon, volají stavitelé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme