Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Vláda by mohla Čechům zlevnit elektřinu i plyn jedním klikem. Ale asi nechce

Tereza Zavadilová: Vláda by mohla Čechům zlevnit elektřinu i plyn jedním klikem. Ale asi nechce
iStock
Tereza Zavadilová

Česko už od února žije v sevření vysokých cen plynu, potažmo elektřiny, jejíž cena se z tohoto zdroje odvíjí. Kabinet těžce hledá různá řešení, která by měla lidem a firmám od dramatického nárůstu nákladů ulevit. Moc se mu to nedaří. Není divu, když jsou dosavadní řešení dost rozpačitá. 

Reklama

Vláda například rozhodla o kompenzačním příspěvku na zvýšené náklady ve výši 5 tisíc korun na dítě. Není to poněkud střelba mimo? Proč na dítě, když energie bolí všechny a třeba u důchodců to může být existenční problém. 

Nebo firmy. Vláda chce dávat peníze firmám, které kvůli zvýšeným cenám energií budou mít ztrátu. Proč čeká až na ztrátu? A jak to budou firmy dokazovat v účetnictví, z čeho ztráta plyne?

Petr Fiala, premiér

Stanislav Šulc: Vládo, jednej. Situace živnostníků a firem je kritická

Pomoc domácnostem v energetické tísni byla správně vyhodnocena jako vládní priorita. Nyní je však již opravdu načase zaměřit veškerou pozornost na živnostníky, podnikatele a firmy. U nich skutečně doutná velmi nebezpečná rozbuška.

Přečíst článek

Zatím to ze společného postupu ministrů Evropské unie vypadá, že dojde k nějaké formě daně z nadměrných zisků pro energetické firmy. Jim se totiž sypou miliardy navíc úplně automaticky podle ceny plynu. Taková daň je relativně jednoduchá, logická a státu by uvolnila potřebné prostředky. Doufejme, že česká vláda nepodlehne lobby energetických firem. Tahat do stejné daně banky naopak logiku nemá ani trochu, protože jim se z plynu zisky nesypou. 

Stát by ale mohl lidem od vysokých účtů ulevit jedním tahem a je vlastně nepochopitelné, proč to nedělá. Může snížit anebo zrušit DPH na elektřinu a plyn, která činí pořád ještě 21 procent. Jistě, celý problém to nevyřeší, ale pomůže. Argument, kterým Fialova vláda kritizovala loňské (ano, tehdy trochu zbytečné) zrušení DPH na energie od Babiše, že je to proti pravidlům EU, padl. EU snížení i zrušení daní letos povolila řadě států. 

Výběry DPH v Česku přitom dramaticky rostou, a velký díl tohoto růstu budou mít na starosti právě vysoké ceny energií i všeho ostatního. Konkrétně, letos se do srpna na DPH vybralo 340 miliard korun, o 53 miliard víc než loni

Třeba si vláda nechává snížení DPH ještě v záloze. Doufejme. Byla by to byla lepší varianta než to, že se jí vysoké výběry daně a následné přerozdělování prostě líbí. 

V Praze protestovaly desetitisíce lidí.

GALERIE: 70 tisíc lidí žádalo na pražském Václaváku demisi vlády. Šlo o proruské síly, řekl Fiala

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Vládnutí v pěti je pomalé a nefunkční. Víc hlav víc neví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme