Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Zoufalost ČSSD vrcholí. Proto křísí třídní boj

Jana Maláčová a Matěj Stropnický
Twitter.com/Jana Maláčová
Viliam Buchert

Česká strana sociálně demokratická už léta marně hledá své ztracené voliče. Hrozí jí po říjnových volbách vypadnutí z Poslanecké sněmovny, a ČSSD proto v zoufalství vystrčila v kampani do popředí ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta zahájila socialistický džihád a rozhodla se vyvolat ducha někdejšího komunistického třídního boje.

Reklama

Ministryně Jana Maláčová a její podržtaška Martin Stropnický (předtím nazelenalý politik) se rozhodli v kampani ČSSD před říjnovými volbami hodně přitvrdit. Volají po vyšších daních, po dalších různých regulacích, chtějí vrátit do hry daleko silnější postavení státu.

Maláčová se netají tím, že se jedná o určitou formu třídního boje, který kdysi prováděl komunistický režim ve snaze jasně vyčlenit, které skupiny obyvatelstva jsou „ty vhodné“ a které mají být na vedlejší koleji. Je to tragický omyl sociální demokracie, která ještě před časem mířila především na středové voliče a někdy jí volili i lidé, kteří uspěli v podnikání. Všechno je pryč.

Babišova "autogramiáda" v Karlových Varech

Viliam Buchert: Politici porušují volební pravidla, na tresty kašlou

Přestože od ledna 2017 v Česku existuje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží i na financování volebních kampaní, politikům je to jedno a kvůli nízkým pokutám, které jim hrozí, velmi často jeho pravidla obcházejí.

Přečíst článek

Ztráty všude

Předseda ČSSD Jan Hamáček minimálně polovinu letošního léta, kdy už kampaň dávno běžela, prospal. Vidět a slyšet nebyl, asi hledal ve skříni svůj pověstný červený covidový svetr. Nechal řádit především svojí místopředsedkyni Maláčovou, která se do toho skutečně hodně opřela. Jako kdyby v řadě nesmyslností chtěla konkurovat své vládní kolegyni, ministryni financí Aleně Schillerové (hnutí ANO). Sociální demokraté ale u toho naprosto zapomněli, kdo by je vlastně mohl volit.

Mladé generace ČSSD již před lety přebrali Piráti. Aktivní starosty a zastupitelé v menších městech a obcích hnutí STAN. Důchodci se od sociální demokracie vrhli do náruče Babišova  ANO. Anticovidové a antimigrační frflaly obhospodařuje Tomio Okamura. Malé zbytky radikální levice místo sociálních demokratů vyživují komunisté. Živnostníci pak budou často volit ODS.

ČSSD tak není ani pro mladé, ani pro staré. Není ani pro aktivní či přemýšlivé voliče. Kdo vlastně na ČSSD zbyl? Kdysi to byla střední třída a dělníci. Jenže demografická a ekonomická situace se změnila a sociální demokratům na to nedokázala nijak reagovat. Místo změny taktiky a strategie se léta topí ve vlastní rozbředlé stranické šťávě.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Z rozpočtových mraků pršet nebude

Prezident zvažuje, že bude vetovat rozpočet na příští rok. Dosavadní návrh je podle něj málo úsporný a chybí v něm dostatek investicí. Pojistka, aby Babiš po volbách skákal tak, jak Zeman píská, se hodí. Ale zrovna z rozpočtového mraku pršet nebude. 

Přečíst článek

Kde jsou voliči?

Lidi, kteří pracují dnes v České republice na méně placených pozicích, jsou často cizinci. A ti nevolí (statisíce jich nemají české občanství). O tuto skupinu voličů ČSSD tím postupně přišla. A kdo je dnes vlastně střední třída, o kterou se sociální demokracie mohla několikeré volby po listopadové revoluci opřít?

Lékaři, právníci a soudci se dočkali tak prudkých vzestupů platů, že se pohybují už mezi nadprůměrně vydělávajícími voliči. Ti budou velmi nelibě poslouchat řeči Maláčové o zvyšování daní a regulacích. Učitelé už také nepodporují ČSSD. Navíc přes 80 procent všech pedagogických pracovníků tvoří v Česku ženy a že by právě Hamáček, Maláčová a ministr kultury Zaorálek byli lákadlem pro voličky-ženy, o tom můžeme s velkým úspěchem pochybovat. Navíc další kandidáty sociální demokracie většina lidí moc nezná.

Z logiky věci by mohli vládní ČSSD ještě podporovat další zaměstnanci placení z veřejných peněz, protože státní správu soc-dem zaplevelila mnoha svými lidmi. Ale ani na to se nedá spoléhat. Ti pokukují buď po Babišovi, nebo po nových pánech z opozice.

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Navíc když někdo podrobněji ČSSD v posledních letech sleduje, nenajde skoro vůbec žádný důvod jí volit. Ztratila drive, soudnost a nápady. Postrádá na kandidátkách zajímavější a modernější osobnosti. Není už ani nemastná, ani neslaná. Je naprosto nijaká.

Z ČSSD zbyla jen strana pro stranu. Nikdo proto po ní vzlykat nebude, i když její kořeny sahají v českých zemích až do roku 1878. Venezuelské metody třídního boje, které ministryně Jany Maláčové nastolila, ale smutný osud strany jen dorazí. Coming soon.

Zápisník Jany Havligerové: Ať žije fair-play

Šéf hnutí ANO, premiér Babiš musel při mítinku v Průhonicích přejít náměstí pokryté bílými kříži symbolizujícími oběti covidu a nakonec se po vajíčkovém útoku raději před demonstranty schoval.

Přečíst článek

Hawker Chan v Singapuru.

Michelinské bistro nabízelo jídlo za 45 korun, teď o prestižní hvězdu přišlo

Singapurské bistro dosud známé tím, že vaří nejlevnější michelinské jídlo, o svoje místo v prestižním gastronomickém průvodci přišel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme