Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Politici porušují volební pravidla, na tresty kašlou

Babišova "autogramiáda" v Karlových Varech
ČTK
Viliam Buchert

Přestože od ledna 2017 v Česku existuje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží i na financování volebních kampaní, politikům je to jedno a kvůli nízkým pokutám, které jim hrozí, velmi často jeho pravidla obcházejí.

Reklama

Tomáš Hudeček, vedoucí kontrolní skupiny zmíněného úřadu, například před několika dny poukázal na to, že cesty, které před blížícími se říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny podnikají členové vlády včetně premiéra Andreje Babiše, se mnohdy dají chápat jako nelegální kampaň. 

„Kombinování veřejné funkce a volební kampaně je dost problematické a sledujeme to. Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně,“ uvedl Hudeček.

Pan Hudeček to ale řekl velmi eufemisticky a kulantně. 

Pilsner Urquell, ilustrační foto

Prazdroj zdražuje, přidají se i další pivovary

Plzeňský Prazdroj dnes oznámil „tradiční“ podzimní zdražení. Lze předpokládat, že na něj navážou i další, menší pivovary, neboť plzeňský výrobce je lídrem trhu. 

Přečíst článek

Realita je totiž taková, že premiér, ministři a ministryně vedou volební kampaň, ale na transparentních účtech stran se většina těchto cest po zemi neobjevuje, přestože by měla. Vyúčtuje se to jako služební cesta vládního úředníka a stranické peníze se ušetří. 

Navíc dohledový úřad má možnost za porušení pravidel uložit pokutu jen od 10 do 100 tisíc korun. A to je nic oproti tomu, kolik předvolební jízdy a pobyty na „státní útraty“ dohromady stojí.

Fantasticky na zjištění reagoval předseda vládní ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, kterého údajně vyjádření úřadu hodně překvapilo. „Důsledkem může být velký nárůst administrativy,“ řekl Hamáček. Tak určitě. Že se tím porušují pravidla kampaně, ho ani nenapadlo.

Děje se to pořád

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel podobné tři porušení zákona také v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu tehdejší výjezdy hlavy státu do krajů. 

I Pražský hrad se diví, podal proto námitky, které byly zamítnuty. Prezident ovšem disponuje správně-právní imunitou a řízení o uložení pokuty s ním ani nelze zahájit. Takže brnkačka, pravidla, nepravidla. 

Kancelářské budovy Václavské náměstí

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Poptávka po kancelářských prostorech v Praze mírně vzrostla, přesto stále nedosáhla úrovně před pandemií. Nájemné ale navzdory neobsazenosti příliš neklesá.

Přečíst článek

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru přesto před několika dny ostře reagoval slovy a tvrdil, že úřad bizarně rozhodl na základě jedné iniciativní akce svého člena Jana Outlého. „Ten přitom od roku 2017 prokazatelně vedl (a vede) negativní kampaň proti prezidentu republiky,“ uvedl Ovčáček. Mluvčí Hradu se tím snaží místo příslušných úřadů vykládat pravidla, která přijal parlament. V českém Kocourkově je i to možné. 

V palbě kritiky jsou v kampani i knihy premiéra Babiše. Jednu rozdával před volbami v roce 2017 a další s názvem Sdílejte, než to zakážou, právě teď. Hnutí ANO tvrdí, že o kampaň se nejedná, dohledový úřad oponuje a říká, že jde „jednoznačně o kampaň“. 

„Vydání, distribuce a prezentace tiskoviny jsou běžnými výdaji kampaně. Kniha i web, který ji propaguje, jsou jako prostředek kampaně označeny a úřad očekává, že výdaje budou vykázány ve zprávě o financování kampaně. 

Knihy jako předvolební kampaň

Mítinky spojené s podepisováním knihy jsou také běžnou doprovodnou akcí k volební agitaci a náklady na ně jsou tedy rovněž výdajem kampaně,“ uvedla Luisa Divišová, mluvčí úřadu. 

Nejdříve hnutí ANO taková sdělení odbývalo, ale nakonec nějaké peníze za knihu na svůj transparentní účet přece jenom poslalo. Zda odpovídaly nákladům, se nikdy nedozvíme.

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Policie musí došetřit kauzu Čapí hnízdo

Případ padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo se vrací k došetření policii.

Přečíst článek

Jiný trik použil před volbami šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ten má také knihu. Jmenuje se Hurikán Ivan – Rozhovor s Ivanem Bartošem. V pirátském vyúčtování jí ale nenajdete. Bartoš s ní nemá nic společného a jen „náhodou“ vyšla několik týdnů před volbami. Vydalo ji brněnské nakladatelství Druhé město a rozhovory s Bartošem vedl básník a bývalý disident Milan Ohnisko. 

„Kniha určitě nebyla naplánovaná k volbám, to je spíš náhoda. Není to volební materiál, je to autonomní knižní rozhovor,“ vysvětloval pro deník Právo autor Milan Ohnisko. Jistě, jistě, jistě. To se tak náhodou trefíte do předvolební kampaně s knihou o člověku, který aspiruje na post premiéra. A teď tu o Karkulce.

Ani střet zájmů není

Že politické strany a její představitelé udělají pro zdárný průběh kampaně úplně cokoli a zákony je u toho nezajímají, dokazuje i poslední zjištění Českého rozhlasu.  

Přes 600 e-mailových schránek zástupců hnutí ANO provozuje holding Agrofert. Novináři iRozhlas.cz to zjistili z veřejně dostupných databází IP adres, což jsou unikátní adresy počítačů na internetu. Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš přitom léta tvrdí, že s firmou už nemá dávno nic společného a nemá na ni žádný vliv. 

„Je to další střípek do mozaiky, že to propojení s Agrofertem trvá. Považuji za nešťastné, že se tady míchá byznys s politikou a neposiluje to důvěru v to, že došlo k odstřižení podnikatelských vazeb od vrcholných veřejných činitelů,“ řekl rozhlasu právník Lukáš Kraus z neziskové organizace Rekonstrukce státu.

E-maily hnutí ANO dokonce fungují v té samé síti, jako desítky dalších e-mailových serverů firem z holdingu Agrofert, například společností Precheza, Penam, Deza nebo Fatra. Andrej Babiš v tom žádný problém nevidí.

Voliči by ale ty problémy vidět měli. Šanci to změnit, budou mít už 8. a 9. října.

>>>>>>Sledujte s námi předvolební kampaň<<<<<<

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

Poslední Babišův úplatek: 1250 korun na elektřinu a plyn do každé domácnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme