Michelinské bistro nabízelo jídlo za 45 korun, teď o prestižní hvězdu přišlo
Singapurské bistro dosud známé tím, že vaří nejlevnější michelinské jídlo, o svoje místo v prestižním gastronomickém průvodci přišel.
Michelinský průvodce vydaný před čtyřmi roky pro gurmánské cestovatele po Asii doslova rozvířil gastronomické vody. Prestižní hvězdu totiž tehdy získalo obyčejné pouliční bistro, jehož jedinou položkou na menu bylo kuře s rýží a sójovou omáčkou za pouhých pětačtyřicet korun.
V aktuálním průvodci vydaném před pár dny ale singapurský podnik Hawker Chan (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice v roce 2016) ale chybí.
Německé firmy se po brexitu přeorientovaly na východ. Výrazně roste export do Polska, Česka, Maďarska i Ruska.
Německou ekonomiku zachraňuje export do Česka a Polska. Narostl téměř o polovinu
Money
„Michelin se zkrátka držel svojí politiky propagovat pouze vysoce chutné jídlo,“ uvedl pro server CNN K.F. Seetoh, sinagapurský gurmet a také přítel známého amerického šéfkuchaře a televizní hvězdy Anthonyho Bourdaina.
Právě ten se zasloužil o propagaci singapurských bister, aby ukázal cestovatelům do této asijské země, jak dobře a levně se tam dá najíst.
Michelinská hvězda pomohla
Potom, co se podnik Chana Hong Menga objevil v prestižním průvodci, začal růst. Na Mengovu specialitu se v Singapuru stály i hodinové fronty. Bistro se přejmenovalo a vzniklo hned několik franšíz v Thajsku nebo na Filipínách. A rozšířila se i nabídka jídel. Našli se ale i kritikové, kteří poukazovali hlavně na to, že kvalita jídla se výrazně zhoršila.
Michelinský průvodce a jeho publikace je jednou z nejutajovanějších akcí na světě, upozorňuje server CNN. Nejenom, že dopředu není známé datum vydání, střeženým tajemstvím jsou i jména redaktorů a michelinských komisařů.
Na začátku se průvodce orientoval jen na Evropu, postupem času se z něj stal celosvětový fenomén. Prestižní hvězdy s sebou ale nesou i celou řadu soudních kauz. Šéfkuchaři se s vydavatelstvím přeli nejenom o to, že o ocenění přišli, ale i to, že byli do průvodce zařazeni.
Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje
Leaders
Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích. Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty
Enjoy
Magazín newstream CLUB
Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.
Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba.
Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.
Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.
Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí.
K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.