Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michelinské bistro nabízelo jídlo za 45 korun, teď o prestižní hvězdu přišlo

Hawker Chan v Singapuru.
iStock
Petra Jansová
pej

Singapurské bistro dosud známé tím, že vaří nejlevnější michelinské jídlo, o svoje místo v prestižním gastronomickém průvodci přišel.

Reklama

Michelinský průvodce vydaný před čtyřmi roky pro gurmánské cestovatele po Asii doslova rozvířil gastronomické vody. Prestižní hvězdu totiž tehdy získalo obyčejné pouliční bistro, jehož jedinou položkou na menu bylo kuře s rýží a sójovou omáčkou za pouhých pětačtyřicet korun.

V aktuálním průvodci vydaném před pár dny ale singapurský podnik Hawker Chan (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice v roce 2016) ale chybí. 

Překladiště v Německu, ilustrační foto

Německou ekonomiku zachraňuje export do Česka a Polska. Narostl téměř o polovinu

Německé firmy se po brexitu přeorientovaly na východ. Výrazně roste export do Polska, Česka, Maďarska i Ruska.

Přečíst článek

„Michelin se zkrátka držel svojí politiky propagovat pouze vysoce chutné jídlo,“ uvedl pro server CNN K.F. Seetoh, sinagapurský gurmet a také přítel známého amerického šéfkuchaře a televizní hvězdy Anthonyho Bourdaina.

Právě ten se zasloužil o propagaci singapurských bister, aby ukázal cestovatelům do této asijské země, jak dobře a levně se tam dá najíst.

Michelinská hvězda pomohla

Potom, co se podnik Chana Hong Menga objevil v prestižním průvodci, začal růst. Na Mengovu specialitu se v Singapuru stály i hodinové fronty. Bistro se přejmenovalo a vzniklo hned několik franšíz v Thajsku nebo na Filipínách. A rozšířila se i nabídka jídel. Našli se ale i kritikové, kteří poukazovali hlavně na to, že kvalita jídla se výrazně zhoršila.

Michelinský průvodce a jeho publikace je jednou z nejutajovanějších akcí na světě, upozorňuje server CNN. Nejenom, že dopředu není známé datum vydání, střeženým tajemstvím jsou i jména redaktorů a michelinských komisařů.

Na začátku se průvodce orientoval jen na Evropu, postupem času se z něj stal celosvětový fenomén. Prestižní hvězdy s sebou ale nesou i celou řadu soudních kauz.  Šéfkuchaři se s vydavatelstvím přeli nejenom o to, že o ocenění přišli, ale i to, že byli do průvodce zařazeni.

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Přečíst článek
Takto se vaří v nové restauraci Marie B.

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme