Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Od čtvrtka s vyššími sazbami

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Z pohledu na akciové trhy to vypadá, že se indexy stabilizovaly a z vyjádření řady tržních stratégů se zdá, že by korekce mohla být u konce. Co konkrétně promlouvalo do dění na finančních trzích v nedávné době?

Reklama

Pád realitního obra Evergrande z Číny zamíchal významně kartami na akciových trzích. Společnost, která dluží kolem 300 miliard dolarů, ohrožuje čínskou ekonomiku a zatím to nevypadá, že by se tamní vládě chtělo tento kolos zachraňovat. Odnesl to zejména index Hang Seng ( -3,5 procenta). Přesto určitý zásah se očekává a řada společností, které v posledních týdnech procházely korekcí na základě aktivity regulátorů v Číně nebo oslabily v souvislosti s potížemi Evergrande, může být nyní pro investory hledající vyšší míru rizika atraktivní.  

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Domácí kapitálový trh se probouzí

Americký burzovní parket zakončil tento týden se ztrátami. Investoři se navíc obávají plánu na zvýšení daní, delta varianty covidu i utahování měnové politiky ze strany Fedu. Ztráty vedly především velké technologické firmy. To na pražském parketu padaly desetileté rekordy. Jaké události byly ty hlavní?

Přečíst článek

Druhou významnou událostí týdne byla bezesporu změna indexu DAX 30 (prakticky první vážná od roku 1988), který se mění na DAX 40. Do tohoto významného tržního barometru nově přibylo 10 společností, mezi kterými jsou například Porsche, Puma nebo Siemens. Indexu by podle analytiků měla prospět větší stabilita a burzovní operátor provozující DAX má v plánu po kauze Wirecard větší dohled na konstituenty indexu.

Zvýšení sazeb je za rohem

V domácí ekonomice se dostala inflace do popředí zájmu politiků před volbami. A nutno podotknout, že se z velké části jedná o importované inflační tlaky. Dovolím si tady malé zamyšlení: ekonomická teorie nás učí, že čím je centrální banka více nezávislá a sebevědomá ve svých rozhodnutích, tím je v dané zemi nižší inflace (podrobná statistika byla zveřejněna řadu let zpátky). Z toho vyplývá, že pro předvídatelné ekonomické prostředí je silná, nezávislá a sebevědomá centrální banka velmi důležitá. V konečném důsledku zaměstnanci a zaměstnavatelé díky ní vědí co mohou očekávat ve vztahu k vývoji cenové hladiny.

Pádivá inflace, které jsme nyní svědky a na kterou správně reaguje ČNB (ze zákona je její poslání hlavně cenová stabilita), není tedy rozhodně něčím, co bychom měli tolerovat. Snadno bychom se tak mohli dostat do situace, ve které se bude inflace složitě krotit a v inflačních očekáváních občanů se napevno usadí. Zvýšení sazeb je tedy velmi žádoucí, což potvrdil v úterý také další člen bankovní rady Holub. Bankéř Nidetzký by si pak dokázal představit sazby na konci letošního roku na úrovni 1,75.

Většina členů ČNB by tak měla na příštím zasedání hlasovat pro razantnější zvýšení sazeb a pro budoucí ekonomický vývoj v ČR je to dobře.

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Trhy po vystoupení Lagardeové testují nižší úrovně

Uplynulý týden se nesl ve znamení korekce. Po delší době tak trhy otestovaly nižší úrovně. Co stálo za touto změnou „býčí“ nálady?

Přečíst článek

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: ECB se stočit kormidlo měnové politiky nechystá

Inflační „figura“ eurozóny výrazně překonala konsensus analytiků směrem nahoru. Index spotřebitelských cen v srpnu meziročně vzrostl na tři procenta a překonal tak cíle ECB. Trvalo mu to prakticky více než 10 let. Vkrádá se proto otázka, zda nyní budeme svědky pozvolného obratu měnové politiky v eurozóně? Asi těžko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme