Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Unie pošle peníze. My vyšleme bagry

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)
ČTK
Stanislav Šulc

Národní plán obnovy by měl důsledněji vnímat budoucí povahu ekonomiky. Na to ale zatím nejsme zralí.

Reklama

Evropská komise dnes schválí takzvaný Národní plán obnovy. Jde o cestovní mapu pro vyvedení Česka z pandemie, která má pomoci nakopnout tuzemskou ekonomiku stiženou uzávěrami během koronavirové krize. Celková částka, kterou EU Česku přímo vyplatí na nejrůznějších grantech, bude kolem 190 miliard korun.

A kam tyto peníze půjdou? Vládou představený návrh nepůsobí tak ambiciózně, jak by mohl být. Zejména se to ukazuje na prostředcích plánovaných pro „digitální transformaci“, kam by mělo putovat celkem zhruba 15 procent, navíc ještě rozdělených mezi tři kapitoly. Nejvíc půjde na digitalizaci podniků, dále na takzvanou digitální infrastrukturu a nejméně na digitalizaci státní správy, přitom právě ta by potřebovala výrazný impuls, což ostatně pandemická doba ukázala zcela flagrantně.

Naopak nejvíce (celkem 22 procent) půjde do kapitoly nazvané „Energie, recyklace, životní prostředí a brownfieldy“. Tedy oblasti, které samozřejmě potřebují investice jako sůl, ale zároveň s dopady pandemie souvisí poměrně volně a také na ně čerpáme dotace kontinuálně z nejrůznějších jiných fondů.

 

Totéž platí také pro stejně velkou kapitolu „Vzdělání, trh práce, sociální záležitosti“, která však s pandemií již souvisí úžeji. Jen by chtělo bedlivěji rozklíčovat, co si pod touto kapitolou vláda vlastně představuje, protože zvláště pod termín „Sociální záležitosti" se schová opravdu hodně.

Ale nešť. Detailnější pohled na náš plán působí poměrně racionálně a je v souladu se zadáním EU, nastavením této vlády a vlastně i této země. Tedy aby mohly vyjet bargy.

Co ale opravdu překvapí, je bod 4.3 Protikorupční opatření. Samozřejmě je pochopitelné, že se podobný bod do programu dostal, přeci jen jde o protikorupční vládu vedenou protikorupčním hnutím. Pod tímto bodem se v rámci plánu míní: „Zlepšení postavení oznamovatelů. Reforma v justici zaměřená na posílení legislativního rámce a transparentnosti v oblasti soudů, soudců, státních zástupců a soudních exekutorů. Sběr dat o korupci.“

Není však moc jasné, proč se tento projekt v plánu vůbec objevuje, když na něj z evropských peněz nepůjde ani koruna a podle plánu jej celý zaplatí čeští občané.

Daňové ráje pláčou, globální korporátní daň ožívá

Stanislav Šulc: Aby daně zase byly jistotou

Svět se mění a s tím se musí změnit i instituty, u nichž to nikdo nečeká. Třeba daně, které zatím odpovídají spíše společnosti koncem 19. století.

Přečíst článek

Evropský komisař pro Green Deal Frans Timmermans

Viliam Buchert: EU straší nevyhnutelnou ekologickou katastrofou. Tak to ale není

Evropská komise přijala tvrdší balík opatření, která mají bojovat s možnou klimatickou změnou. Nemístně ale u toho straší obyvatele kontinentu i firmy. A to se jí může šeredně nevyplatit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme