Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: EU straší nevyhnutelnou ekologickou katastrofou. Tak to ale není

Evropský komisař pro Green Deal Frans Timmermans
ČTK
Viliam Buchert

Evropská komise přijala tvrdší balík opatření, která mají bojovat s možnou klimatickou změnou. Nemístně ale u toho straší obyvatele kontinentu i firmy. A to se jí může šeredně nevyplatit.

Reklama

Dokumenty Evropské komise říkají, že pokud neuděláme daleko větší a rychlejší zásahy v oblasti klimatu, využívání půdy, energetiky, dopravy a zdanění, které jsou vhodné ke snížení emisí skleníkových plynů, čekají nás obrovské problémy. Doprovází to varování představitelů Bruselu, že kontinentu hrozí „nevyhnutelná ekologická katastrofa“.

Jenže to je tvrzení, které neodpovídá pravdě. Názory vědců jsou totiž na to různé. Někteří dokonce považují podobné informace za „nebezpečně zavádějící“. Důvod?

Změny ano, ale jaké

Je zjevné, že Země prochází obdobím, které postupně zvyšuje průměrnou teplotu na planetě. To má nejrůznější dopady na vývoj ekonomiky i na život lidí. Ale slova o „nevyhnutelné ekologické katastrofě“ jsou nemístným strašením, na které Evropa může doplatit. 

Klima se podle vědců mění, ale není na tom nic neobvyklého, naopak. Důkazů z historie máme mnoho, jenže na rozdíl od minulosti je lidstvo daleko adaptabilnější a na možné změny je lépe připraveno. Katastrofa a la Evropská komise proto nehrozí.

Například před 24 tisíci až 14 500 lety panovala v Evropě doba ledová a podle vědců se zde lidské osídlení udrželo jen na jihu kontinentu. I území dnešního Česka mělo být tehdy pokryté ledem. 

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Pak se zase objevovala naopak období většího sucha. To zažíváme i teď. Ale společnost je v úplně jiné vývojové fázi, dokáže s jakýmikoli změnami lépe pracovat.

Evropská komise ovšem pracuje pouze s variantou, že se řítíme vstříc ekologické katastrofě. U toho můžeme připomenout, že v 70. letech minulého století, tedy nedávno, panovalo u vědců přesvědčení, že severní polokoule (včetně Evropy) zažije brzy novou dobu ledovou. Ta ale nakonec vůbec nepřišla…

Co očekávat?

Že se mají lidé chovat v případě klimatu obezřetně, že máme chránit přírodu, že máme snižovat emise skleníkových plynů a hledat i byznysové cesty na „ozelenění ekonomiky“, je jasné. Neměli bychom ale u toho šílet jako Evropská komise.

Příliš prudké změny ve jménu boje za záchranu klimatu (jakkoli to zní lákavě a správně) mohou v Evropě dramaticky zvednout ceny energií, surovin, bydlení, potravin či dopravy. To pak učiní EU méně konkurenceschopnou vůči USA nebo Číně a dalším asijským rychle se rozvíjejícím zemím.

Velká transformace evropské ekonomiky nastane v příštích letech tak či tak, zejména vlivem moderních technologií. Ano, bude v mnohém „zelená“. Mají to být ale změny postupné a promyšlené. Nemáme u toho pracovat pod vlivem prohlášení o blížící se katastrofě. Jinak rozvrátíme Evropu sociálně, a to bude ta skutečná katastrofa. Bez ohledu na ekologii.

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Igor Stříž, 1. náměstek Nejvyššího státního zastupitelství

Viliam Buchert: Stříž nemá být šéfem žalobců. Choval se bezpáteřně

Igor Stříž je navržen na šéfa žalobců. Nemyslitelné. Už kvůli jeho komunistické minulosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme