Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Putin a Válek vyřešili pandemii. Tedy vlastně ne

Pandemie v České republice - ilustrační foto
ČTK
Stanislav Šulc

Tisíce pozitivních testů denně navzdory minimu realizovaných testů, tisícovka lidí v nemocnicích, z toho stovka ve vážném stavu. A desítky mrtvých denně. Tyto statistiky se česká vláda rozhodla označit za konec pandemie.

Reklama

V noci ze středy na čtvrtek v Česku oficiálně končí pandemie covidu-19. Ministr zdravotnictví nadělil sobě i celé zemi dárek ke svým narozeninám. Ty má sice až 17. května, ale i tak to lze vnímat jako dárek, protože do dějin alespoň nakrátko vstoupí jako muž, který plní své sliby.

Že to je dárek předčasný pak nenaznačuje jen datum ministrových narozenin, ale také statistiky, které Válkův úřad vydává a jež se snaží pandemii kvantifikovat. A kdo se na ně ještě alespoň občas podívá a má alespoň trochu paměť, nemůže jinak. Žádný konec pandemie se zkrátka nekoná, tedy alespoň podle oficiálních čísel.

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

Denní přírůstky pozitivně testovaných sice klesají, ale jsou nadále v řádech tisíců. Dobře, tento údaj jsme si již zvykli odmávat prostým argumentem, že pozitivně testovaný, nerovná se nemocný ani automaticky nakažlivý. Ale pojďme dál. Počet testů je v porovnání s jinými obdobími pandemie směšně nízký (nižší desítky tisíc), a tak tu máme zásadní údaj: pozitivita testů. Ta se stále drží okolo 30 procent, což je zkrátka obří číslo (ačkoli i ten klesá).

Nemocnice neprasknou. A krematoria také ne

A můžeme pokračovat. Po celou dobu pandemie se lékaři, statistici a také vláda (ano, ta předchozí) zaštiťovali tím, že je potřeba dělat nejrůznější brikule kvůli tomu, aby nemocnice (tedy přesněji jejich personál) nezkolabovaly. To se nyní kvůli pandemii sice rozhodně neděje, ale i tak je v nich nadále více než tisícovka pacientů. A co hůř, kolem stovky jich je na podpůrných přístrojích, a tedy v ohrožení života.

A toto poslední číslo se nemění bez ohledu na to, že denně stále umírají desítky lidí. Zda na covid nebo s covidem je opravdu úplně lhostejné. Zkrátka umírají.

A tedy jen pro připomenutí: po celé dva roky pandemie jsme dělali výrazně víc pro výrazně míň, tedy kvůli mnohem méně závažné situaci.

Covid zabíjel hlavně chudé Američany bez zdravotního pojištění

V chudších okresech Spojených států umíralo za pandemie covidu-19 v průměru téměř dvakrát více lidí než v bohatších místech země. Uvádí to nová zpráva nevládní společnosti Poor People's Campaign, podle níž šíření koronaviru ještě zhoršilo společenské a ekonomické nerovnosti, které v USA existovaly již před pandemií. Největší podíl na vzniku této nerovnosti má podle zprávy zřejmě to, že v USA není všeobecné veřejné zdravotní pojištění.

Přečíst článek

Osobní zodpovědnost: dobrý sluha, ale…

Není těžké odhadnout hlavní dvě příčiny současného „pandemického“ stavu. První je nová vláda, která dopředu avizovala výrazně odlišný způsob vedení protipandemického boje. Má jít více o osobní zodpovědnost.

Teoreticky jde rozhodně o princip naprosto správný. Jen ta praxe například u počtu testů ukazuje, že to nefunguje (počet denních testů klesl na jednotky procent proti nejvyšším úrovním přesně před rokem). A není třeba pochybovat, že to stejně dopadne s dobrovolným nošením roušek v nevětrané a notně prokašlané veřejné dopravě.

Mimochodem řeči o tom, že covid už je opravdu ve fázi „chřipečka, rýmička“ trochu pokulhávají, protože mnozí z těch, kdo se s nemocí v posledních týdnech potýkali, na tom byli opravdu dost špatně, ačkoli na špitál to nebylo.

Na podzim se ukáže, jak moc skvělý nápad ten celý nový přístup byl.

Pandemie nekončí. Čínská Šanghaj nasadila tvrdý lockdown

Čína se pandemií koronaviru zdaleka ještě nevypořádala. Uzavírá oblast kolem Šanghaje, což je drtivé pro byznys.

Přečíst článek

Nobelova cena pro Putina?

Druhá příčina pak je ještě pochopitelnější: válka (neplést s jménem ministra, ten se jmenuje Válek). Nejpozději od druhého dne invaze Putinových vojsk na Ukrajinu koluje takový smutný vtip, že si ruský prezident tímto vysloužil Nobelovu cenu za medicínu, protože problém zvaný covid vyřešil během několika hodin.

Ano, „vyřešil“ tento problém v hlavách několika zemí, povětšinou v Evropě. Jen jsme si smutně uvědomili, že co oči nevidí, to srdce nebolí a tím, že jsme se masivně začali dívat na jinou „tabulku výsledků“ a tu původní jsme přestali sledovat, nabyli jsme dojmu, že se ten sport přestal hrát.

Pandemické statistiky ale stále existují a stále nejsou nijak zvlášť dobré. Například v Číně, která je od ohniska bojů na Ukrajině o několik tisíc kilometrů dál než Praha, covid řeší poměrně intenzivně.

Ale my nyní máme jiné rozptýlení a také tu osobní zodpovědnost, přece. Můžeme doufat, že tentokrát už podzim skutečně bude lepší než v uplynulých dvou letech. Ale doufání občas skutečně nestačí.

Karolína Topolová, CEO AURES Holdings zastřešující značky AAA AUTO

Šéfka AAA Auto Karolína Topolová: Cena ojetin vzrostla o patnáct procent. A zdražují dál

Některá ojetá auta jsou už dražší než ta nová. Trend začal před dvěma lety, a nic nenasvědčuje tomu, že by měl skončit. Nová auta se nevyrábějí, ať už kvůli nedostatku čipů či jiných komponent. A ojetiny dál zdražují. Situace se jen tak nezmění. Poptávka po ojetých autech výrazně převyšuje nabídku. „Lidé prostě potřebují být mobilní,“ říká šéfka největšího prodejce ojetých aut ve střední Evropě Karolína Topolová. 

Přečíst článek

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Reklama

Související

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme