Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid zabíjel hlavně chudé Američany bez zdravotního pojištění

Covid zabíjel hlavně chudé Američany bez zdravotního pojištění
ČTK
 ČTK

V chudších okresech Spojených států umíralo za pandemie covidu-19 v průměru téměř dvakrát více lidí než v bohatších místech země. Uvádí to nová zpráva nevládní společnosti Poor People's Campaign, podle níž šíření koronaviru ještě zhoršilo společenské a ekonomické nerovnosti, které v USA existovaly již před pandemií. Největší podíl na vzniku této nerovnosti má podle zprávy zřejmě to, že v USA není všeobecné veřejné zdravotní pojištění.

Reklama

Autoři zprávy vycházeli z údajů o průměrném příjmu a údajů o počtech zemřelých z více než 3200 amerických okresů. Nejvyšší úmrtnost na počet obyvatel přitom vykazovalo 300 okresů, v nichž žije pod hranicí chudoby v průměru 45 procent tamních obyvatel.

Při některých vlnách pandemie se přitom rozdíly mezi bohatšími a chudšími částmi USA ještě zvětšovaly. Ve vlně způsobené variantou delta, která se Spojenými státy prohnala na přelomu let 2020 a 2021, byla úmrtnost v okresech s nižším průměrným příjmem až 4,5krát vyšší než v bohatších částech země. Za vlny omikronu ze začátku letošního roku byl tento rozdíl asi trojnásobný.

Podle autorů nelze vysvětlit takto velké nesrovnalosti například různou mírou proočkovanosti. I v nejchudších okresech totiž dostala alespoň dvě dávky proticovidové vakcíny více než polovina obyvatel.

Staroměstské náměstí

Populismus zabíjí. Česko pandemii zvládlo podstatně hůře než nepopulistické země

Česko a další země s populistickou vládou zvládly pandemii podstatně hůře než země nepopulistické, zjistil renomovaný Kielský institut světového hospodářství.

Přečíst článek

Pravděpodobnějším vysvětlením obrovských rozdílů v dopadech pandemie na obyvatelstvo je proto zřejmě to, že v chudších okresech má zdravotní pojištění asi dvakrát méně lidí oproti regionům s vyšším průměrným příjmem. Spojené státy jako jediná průmyslově vyspělá západní země nemají všeobecný systém zdravotního pojištění.

„Zanedbávání chudých a nízkopříjmových osob v této zemi za pandemie je nemorální, šokující a nespravedlivé,“ řekl biskup William Barber, který je jedním z vedoucích společnosti Poor People's Campaign.

Na vypracování analýzy se podílel i profesor z Kolumbijské univerzity Jeffrey Sachs, podle nějž pandemie nebyla jen tragédií, která si v USA vyžádala téměř milion životů, ale společenským selháním. Břemeno této nemoci - co se týče úmrtí, nemocnosti a ekonomických škod - padlo nepoměrně na hřbet chudých, žen a lidí jiné než bílé barvy pleti. Chudí byli v USA pracovníci v povoláních považovaných za nezbytné, byli v první linii, zachraňovali životy a tím si přivodili nemoc a smrt,“ řekl.

Kříže na Staroměstském náměstí

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Přečíst článek

Největší úmrtnost registrují povětšinou řídce obydlené venkovské okresy ve státech na americkém Jihu. Výrazně těžký dopad pandemie byl ale také například v newyorské čtvrti Bronx, kde je 56 procent obyvatel hispánského původu a 29 procent obyvatel tvoří černoši. To, že pandemie v USA nepoměrně více dopadá na zástupce etnických menšin, začalo být z vládních dat patrné již po prvních měsících šíření nákazy.

Studie zveřejněná minulý týden v odborném časopise Social Science & Medicine přitom ukázala, že když se informace o vyšším dopadu pandemie na etnické menšiny dostaly do médií, klesl u bělochů v USA strach z nákazy a začali rovněž vyjadřovat menší sympatie vůči osobám, kterým v důsledku šíření viru hrozilo největší nebezpečí. S větší pravděpodobností se rovněž přestávali řídit protipandemickými příkazy a restrikcemi, například častěji odmítali nosit roušky a stranit se kontaktu s ostatními.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Seznamte se: Deset lidí, kteří možná změní budoucí důchody Čechů

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ustavil tým, který má připravit důchodovou reformu. Jsou v něm experti, koaliční politici a zástupci ministerstev. Poprvé se sejde za týden, informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v tiskové zprávě. Kabinet se v programovém prohlášení zavázal k tomu, že důchodovou reformu předloží do konce roku 2023 s cílem nastavit „stabilní systém férových důchodů“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americké aerolinky Delta

Spojené státy se otevírají očkovaným turistům. Přímý let z Prahy chybí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme