Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlastimil Válek - informace o tématu

Protest lékařů by mohl skončit v pátek

Protest lékařů by mohl skončit v pátek, platy ve zdravotnictví vzrostou

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5000 až 15 000 korun podle stupně vzdělání a ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest.

Přečíst článek

Válek hodlá připravit zákon o odměňování zdravotníků. Navýšení tabulkových platů odmítl

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Přečíst článek
Bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek

Michal Stiborek rezignoval na pozici šéfa IKEMu, institut povede Jiří Malý

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijal rezignaci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka, který mu ji nabídl dnes ráno. Válek to oznámil na tiskovém briefingu, který se uskutečnil bez dotazů. Řízením IKEM v plném rozsahu pověří dosavadního statutárního zástupce ředitele institutu Jiřího Malého. Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Jako důvod svého odstoupení uvedl Stiborek na webu nemocnice osobní útoky novinářů, které mu znemožňují pečovat o dobré jméno zařízení.

Přečíst článek
Ministr Válek se dal na prognózy. Antibiotika budou

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek se dal na prognózy. A jsou Piráti na jedné lodi s ODS?

Šéf zdravotnického rezortu Válek je si na sto procent jistý, že od poloviny května bude v Česku dostatek antibiotik. Jednak proto, že se ministerstvu u části výrobců, kteří situaci zavinili tím, že nedodávají dostatek potřebných léčiv, podařilo obnovit dovozy a především pak proto, že se zlepšuje počasí. Jestli něco místním politikům jde, tak zdůvodnit, proč něco nejde nebo nešlo. A co na českou léčbu počasím Slunečník, Měsíčník a Větrník?

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek ekonomice prospěje, uleví firmám

Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek trhu prospěje, uleví firmám a lidi budou zdravější

Zrušení povinných pracovních lékařských prohlídek pro nerizikové profese, které dnes oznámil ministr zdravotnictví, je z ekonomického hlediska rozumným krokem. Stejně tak zrušení vstupních lékařských prohlídek pro zaměstnance. Zaměstnavatelé totiž ušetří ročně vyšší stovky milionů korun, jelikož už nebudou muset vstupní a povinné prohlídky proplácet, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

Aktuální dění na naší politické scéně pravidelně pro Newstream hodnotí politická komentátorka Jana Havligerová.

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Balaš zahájil boj proti víceletým gymnáziím, Válek objevil covid-19

Novopečený ministr školství Vladimír Balaš chce nechat prověřit přínos víceletých gymnázií a dopad jejich existence na druhý stupeň základních škol. Zastáncem víceletých gymnázií, jak přiznává, není. V době, kdy se nebývale rozevírají sociální nůžky, rozpoutat třídní boj ještě na poli vzdělávání, to je hodně velká zabedněnost. Nebo záměr? Na vlastní reprezentanty včetně ministrů má STAN mimořádně šťastnou ruku.

Přečíst článek
Pandemie v České republice - ilustrační foto

Stanislav Šulc: Putin a Válek vyřešili pandemii. Tedy vlastně ne

Tisíce pozitivních testů denně navzdory minimu realizovaných testů, tisícovka lidí v nemocnicích, z toho stovka ve vážném stavu. A desítky mrtvých denně. Tyto statistiky se česká vláda rozhodla označit za konec pandemie.

Přečíst článek
Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Roušky v Česku po dvou letech končí. Zcela zmizí možná už v dubnu

Téměř přesně dva roky po zavedení povinnosti nosit roušky kvůli snaze omezit šíření koronaviru se Česko zřejmě dočká jejich úplného konce. Vláda rozhodla, že od pondělí budou povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách, a pokud bude pandemie dál zpomalovat, v dubnu zmizí zcela.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme