Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun

Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun
profimedia
Lukáš Kovanda

Konsolidační balíček vlády má nakonec snížit záporné saldo státního rozpočtu v roce 2024 o 97,8 miliardy korun a za roky 2024 a 2025 pak dohromady o 151 miliard korun. Vyplývá to z nyní zveřejněné důvodové a předkládací zprávy k návrhu zákona k balíčku, kterou analyzuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Jedná se o takřka čtyři miliardy výraznější snížení schodku, než jaké vláda dosud avizovala. Dosud totiž vyčíslovala redukci schodku na 94,1 miliardy korun v příštím roce a na 147,5 miliardy korun dohromady v letech 2024 a 2025.

Vzít všem a nikoho nezruinovat

Ze zmíněné důvodové zprávy k balíčku je rovněž zřejmé, že vláda se rozhodla spíše „luxovat drobné“. Tedy vzít něco od řady sociekonomických skupin, ale po troše, žádnou nezruinovat. Za balíček tak mají zaplatit všichni, aniž by to kohokoli výrazněji zabolelo.

Petr Fiala, Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček?

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody.

Přečíst článek

Vždyť jen návrat před takzvané zrušení superhrubé mzdy by měl dopad 120 miliard korun. Což je více než desetinásobný dopad v porovnání s dopadem největší daňové změny obsažené v balíčku pro příští rok.

Odborářská (haus)numera

Jedinou zásadní změnou v balíčku pro příští rok je tak seškrtání dotací.

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Vláda zveřejnila soubor opatření, jimiž se chystá snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 54,4 miliardy korun. Zahrnuje zvýšení daní firmám i zaměstnancům, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Vzrostou také odvody živnostníků a stát opět zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Díky tomu mají naopak zlevnit potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, se ale přesunou do základní 21procentní sazby.

Přečíst článek

Nářek odborů, že běžná rodina zaplatí za balíček až 180 tisíc korun ročně, je při pohledu do tabulky důvodové zprávy stěží opodstatnitelný. V číslech tabulky prostě ona odborářská (haus)numera nejsou. Matematicky to nedává smysl, ekonomicky také ne, rozdíl je přitom řádový.

 

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Z konsolidačního balíčku je bolehlav

Ve veřejné rozpravě o konsolidačním balíčku se objevil nový pojem – totální neschopnost koaličnosti. Autor? Kdo jiný než bývalý předseda ODS, expremiér a exprezident Václav Klaus. Podle něj „vláda předvedla totální neschopnost koaličnosti, kde se nemohou domluvit“. O krocích, které vláda zamýšlí, už toho bylo řečeno mnoho… Ti, kteří nebyli políbeni ani ekonomikou, ani politikou či politologií, jednoduše říkají, že je to bordel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, premiér Petr Fiala (ODS) a Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR (KZPS)

Bitva o konsolidační balíček vlády začíná. Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme