Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Z konsolidačního balíčku je bolehlav

Petr Fiala, premiér
ČTK
Jana Havligerová

Ve veřejné rozpravě o konsolidačním balíčku se objevil nový pojem – totální neschopnost koaličnosti. Autor? Kdo jiný než bývalý předseda ODS, expremiér a exprezident Václav Klaus. Podle něj „vláda předvedla totální neschopnost koaličnosti, kde se nemohou domluvit“. O krocích, které vláda zamýšlí, už toho bylo řečeno mnoho… Ti, kteří nebyli políbeni ani ekonomikou, ani politikou či politologií, jednoduše říkají, že je to bordel.

Reklama

Ostatně, balíček vládě ještě pořádně zamotá hlavu. A nebude to jediný bolehlav. Kabinet ještě letos musí najít patnáct miliard korun na mimořádnou valorizaci důchodů a v rozpočtu mu bude chybět dalších 50 miliard, konkrétně příjem z emisních povolenek, s nímž vláda optimisticky počítala a který, jak se ukazuje, rozhodně nezíská. Že kabinet určitě dodrží naplánovaný schodek, jak tvrdí premiér Fiala a ministr Stanjura? Zlatý oči.

A už jenom na okraj. Tři čtvrtiny obyvatel Česka se shodují, že je potřeba šetřit veřejné peníze. S celým balíčkem, který má podle vládní koalice veřejné finance ozdravit, ovšem souhlasí jen necelá desetina lidí, pětadvacet procent s částí návrhů a dvěma třetinám lidí se balíček nezamlouvá vůbec. Řečeno s klasikem – kde asi udělali soudruzi chybu?

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme