Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Českou inflaci pomáhá krotit také slabý jüan, ten vůči koruně ztratil od začátku roku deset procent

Slabý čínský jüan pomáhá krotit i českou inflaci
ČTK
 nst
nst

Masivní a rapidní oslabení čínské měny vůči koruně je velmi dobrá zpráva pro české spotřebitele a importéry, kterým umožňuje lépe se vyrovnat s vyšší cenou ostatních vstupů.

Reklama

Zatímco euro vůči koruně v posledních měsících mírně posiluje, u ostatních klíčových měn je situace odlišná. Americký dolar se aktuálně pohybuje pod hranicí 21,2 koruny a je nejslabší od poloviny letošního dubna. Ještě silnější pozici si koruna vybudovala vůči čínskému jüanu, který se dostal pod hranici tří korun a je tak nejslabší za posledních 11 let. Jen od začátku roku ztratila čínská měna vůči té české 10 procent. Čína je přitom po Německu druhým největším importérem do České republiky. Hodnota zboží dovezeného z Číny v roce 2022 podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o více než pětinu na 588 miliard korun.

„Jüan je nyní nejslabší od září 2012. Aktuální situace je zajímavá především tím, že se zde sešlo více faktorů. Oslabení čínské měny je totiž velmi rychlé a silné, což je v kombinaci s objemem zboží, které se z Číny každý rok doveze, velmi dobrá zpráva pro spotřebitele i české importéry, kterým umožňuje lépe se vyrovnat s vyšší cenou ostatních vstupů,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla. A dodává, že podobně rychlé oslabení jüanu vůči české koruně nastalo naposledy v průběhu roku 2017, tedy před šesti lety.

Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čínská ekonomika zaostala za očekáváním, důvodem je slabší zahraniční poptávka

Růst hrubého domácího produktu Číny ve druhém čtvrtletí meziročně zrychlil na 6,3 procenta z tempa 4,5 procenta v prvním čtvrtletí. Je to o jeden procentní bod slabší růst, než čekali analytici. Ve srovnání s prvním čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,8 procenta proti růstu o 2,2 procenta v předchozím tříměsíčním období. Důvodem je slabší poptávka v Číně i v zahraničí.

Přečíst článek

Jüan potápí slabé ekonomické oživení v Číně

Za aktuální sílou české koruny vůči čínské měně stojí několik faktorů. Tím prvním je obecně dobrá výkonnost středoevropských měn, které od začátku roku posilují vůči euru. Druhým faktorem je potom síla samotné evropské měny, která je pro českou korunu referenční měnou. Euro v očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky posiluje. Například vůči dolaru je aktuálně nejsilnější od února 2022.

Třetím faktorem je slabé ekonomické oživení v Číně. Dynamika růstu druhé největší ekonomiky světa po uvolnění omezení souvisejících s nemocí covid-19 slábne. Hrubý domácí produkt Číny totiž ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 6,3 %, což je méně, než se původně očekávalo.

„Bylo to poměrně neuspokojivé číslo," řekl analytik RBC Capital Markets Alvin Tan, kterého cituje agentura Reuters. Na celý letošní rok čínská vláda stanovila cíl růstu hrubého domácího produktu kolem pěti procent. „Při nynějším tempu zpomalování existuje riziko, že tento růstový cíl nemusí být dosažen, dodal Tan.

Pomalejší oživení zvyšuje tlak na centrální bankéře i politiky, aby přišli s dalšími stimuly na podporu aktivity. Čínské úřady ale stojí před nelehkým úkolem, pokud chtějí udržet hospodářské oživení a zmírnit nezaměstnanost, protože jakákoliv razantní stimulace by mohla podpořit dluhová rizika.

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Palec dolů. Nadnárodní banky předpovídají Číně horší budoucnost

Několik významných bank v poslední době zhoršilo výhled vývoje čínské ekonomiky na letošní rok, naposledy tak učinila americká investiční banka Goldman Sachs. Oživení druhé největší ekonomiky světa po uvolnění protipandemických opatření totiž ztrácí dynamiku, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Jüan může krátkodobě ještě klesnout

Aktuální oslabení čínské měny podle analytiků společnosti Ebury i přes pomalejší ekonomický růst neodpovídá realitě. „Reakci trhu v posledních měsících vnímáme jako přehnanou. Trhy jednoduše dávají najevo své zklamání z ekonomických dat, a proto jsou vůči čínské měně obezřetnější, než by odpovídalo realitě. Na druhou stranu je však nepravděpodobné, že se tato negativní nálada změní sama od sebe. Jüan si na svoji renesanci bude patrně muset počkat do doby, než z čínské ekonomiky přijdou první pozitivnější zprávy. Jakmile se tak ale stane, může být jeho posílení naopak poměrně silné,“ dodal Kudla.

Teď je správná chvíle na kurzové zajištění

Přestože je aktuální situace z pohledu importérů i českých spotřebitelů unikátní, může se stát na několik let novým normálem. Českým firmám se totiž nyní nabízí možnost zafixovat si současné hodnoty i na několik let dopředu. „Ačkoli primárním cílem kurzového zajištění je fixace směnného kurzu a možnost vhodného stanovení cenové politiky jednotlivých firem, aktuální situace nabízí firmám dovážejícím zboží z Číny poměrně vzácnou příležitost uzamknout si kurz na současné hladině a z výhodného kurzu těžit i v dalších letech,“ dodává Kudla. Že se tak děje potvrzují i interní data společnosti. Poptávka po zajištění kurzu čínského jüanu podle dat společnosti Ebury vzrostla od začátku roku o desítky procent. 

Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme