Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Důvěru si zasloužíme, Česko úspěšně dostáváme z krize. Ústupky Rusům nepřipustím

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry kabinetu, kterou iniciovalo hnutí ANO.í
ČTK
 ČTK

Česko prochází krizí podle premiéra Petra Fialy (ODS) úspěšně. Kabinetu se daří plnit dlouhodobé plány a důvěru si zaslouží, řekl ministerský předseda ve sněmovně, která jedná z podnětu opozičního ANO.

Reklama

Ve svém hodinovém vystoupení Fiala mluvil například o zvládnutí vlny epidemie covidu-19, o ruské vojenské invazi na Ukrajinu a jejích dopadech a o krocích k zajišťování energetické bezpečnosti Česka tak, aby nebyla závislá na ruských zdrojích. Premiér také uvedl, že pomoc kvůli dražším energiím kabinet nadřazuje nad rozpočtovou odpovědnost.

Rusko se podle Fialy snaží změnit rovnováhu v Evropě, podporu Ukrajiny má za morální povinnost. „Ústupky, které bychom dnes učinili vůči Rusku, by se nám v budoucnu vrátily jako bumerang a následky by byly o to horší,” řekl premiér. Napadení Ukrajiny je podle něj do velké míry projevem ruského imperialismu, který nechal Západ zbytečně vyrůst, například po ruské anexi Krymu v roce 2014. „Jsem rád, že po napadení Ukrajiny jsme stejnou chybu neudělali,” zdůraznil. Pokud se Ukrajina rozhodne zahájit mírová jednání, bude podle něho mít podporu české strany a bude moci počítat s českou pomocí.

Zdá se, že šance Andreje Babiše v druhém kole prezidentských voleb nejsou vysoké.

Politolog Eibl: Babišovi marketéři by se měli stydět. Pošlapávají politickou kulturu

Ještě 10 dnů čeká Česko prezidentská předvolební kampaň. Ta, jak ukázala už sobotní tisková konference Andreje Babiše, bude velmi vyostřená. Jak se k negativní rétorice postaví jeho protikandidát Petr Pavel? A kdo má větší šanci zaujmout voliče Danuše Nerudové, která skončila po prvním kole na třetím místě? O tom všem v rozhovoru pro Newstream mluví politolog a odborník na politický marketing Otto Eibl z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Přečíst článek

ANO jede účelovou kampaň

Česko se podle Fialy vyrovnalo s vlnou válečných uprchlíků z Ukrajiny. „Vyhnuli jsme se masivní humanitární krizi i každodenním sociálním problémům,” uvedl. Poukázal také na to, že rekonstrukce Ukrajiny bude velkou příležitostí pro české firmy.

Válka na Ukrajině podle Fialy ukázala, jak zranitelné bylo Česko v energetice kvůli závislosti na ruských zdrojích. „Zareagovali jsme včas a odblokovali jsme cesty k bezpečným energiím,” zdůraznil. Pomoc firmám a zranitelným skupinám obyvatel v souvislosti se současnými cenami elektřiny nebo plynu vláda nadřazuje nad rozpočtové sliby a principy zodpovědné rozpočtové politiky a otevřeně to i říká, řekl Fiala.

Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Vláda zvažuje zavést opět jen dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), letos chce přinést návrh důchodové reformy a pracovat na snížení rozpočtového deficitu v příštím roce. A to i díky tomu, že letošní rok by měl být po tom loňském přece jen klidnější. „Teď chceme pokračovat v tom, abychom udrželi nižší ceny energií a dlouhodobě je dokázali zachovat. Od toho se odvíjí to, co musíme dělat v Česku se zastropováním cen. Možná nic, protože to bude fungovat. Možná strop ani nebude do budoucna potřeba,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro ČTK.

Přečíst článek

Na úvodní vystoupení předsedkyně opozičního klubu ANO Aleny Schillerové, která mluvila o „13 hříších” vlády, reagoval premiér slovy, že ukázala bezradnost. „Nevěřím tomu, že vaším cílem je něco jiného než mediální představení uprostřed prezidentských voleb,” řekl Fiala. Hnutí ANO takové důvody pro vyvolání sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry vládě odmítá. Ve volebním finále se utkají za deset dnů bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel a předseda ANO, někdejší premiér Andrej Babiš.

Schillerová premiérovi vyčetla, že jeho vláda není schopná vyvést zemi z krize, dokonce ji zhoršuje. Kabinet je podle ní také pomalý a nerozhodný. Schillerová mluvila také o růstu vládních výdajů a státního dluhu, nevyčerpání 54 miliard korun z Evropské unie, o ztrátě příjmů státu kvůli zrušení elektronické evidence tržeb a opět obvinila vládu z toho, že se nesnaží o úspory. Poukazovala taky třeba na nedostatek některých léků.

Premiér se k aktuální situaci kolem dodávek některých léků také vyjádřil. Uvedl, že v pondělí dorazila do Česka dodávka 10 tisíc balení penicilinu. V příštím týdnu očekává další dodávku. Do konce ledna by měly přijít desítky tisíc balení léků proti horečkám. „Situaci v oblasti léků se nám podařilo stabilizovat a musím říct, že to rozhodně není případ všech evropských zemí,” dodal. Nedostatek některých léčiv podle něj vyplynul mimo jiné z masivního nárůstu respiračních onemocnění po odeznění poslední vlny covidu. To způsobilo narůst poptávky, kterou neočekávali ani distributoři nebo výrobci.

Jana Černochová, ministryně obrany

Vláda chce uzákonit dvě procenta HDP na obranu

S vydáváním dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu státu nebo shromažďováním údajů pro případný odvod občanů počítá nová vojenská legislativa, kterou ve středu schválila vláda.

Přečíst článek

Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je téměř jisté, že ani druhý opoziční pokus o svržení kabinetu nebude úspěšný. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme