Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropovody Mero loni tekla ropa hlavně z Ruska. V dalších letech ji nahradí ta z Itálie

armáda při nacvičování ochrany kritické infrastruktury, kterými ropné zásobníky firmy Mero jsou
ČTK
 ČTK

Státem ovládanému provozovateli ropovodů Mero loni meziročně stoupl zisk o téměř deset procent na 788,3 milionu korun. Tržby společnosti vzrostly o 12 procent na 2,25 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu firmy. Firma je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba, ropovodu IKL a zároveň jediným přepravcem ropy do Česka.

Reklama

V roce 2022 přiteklo do rafinérií v Česku 7,4 milionu tun ropy, meziročně asi o sedm procent více. Kolem 56 procent loňských dodávek bylo z Ruska. Další část dodávek ropy do Česka zajišťuje ropovod IKL z Německa, který navazuje na ropovod TAL.

Společnost v minulém týdnu oznámila podpis smlouvy o rozšíření kapacit ropovodu TAL, kterým teče ropa do Česka z Itálie. Projekt za přibližně 1,6 miliardy korun podle firmy zvýší od začátku roku 2025 kapacity ropovodu pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země tak bude možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. Náklady na rozšíření ropovodu zaplatí Mero. Rozšíření ropovodu podle společnosti ukončí závislost na ruské ropě.

Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek

Ropovod TAL začíná v italském Terstu, kam je ropa dovážena z řady zemí a kontinentů. Největší podíl tvoří dodávky z oblastí okolo Kaspického a Černého moře, USA a Afriky. Mero od roku 2012 vlastní pětiprocentní podíl na ropovodu TAL.

Rok s novým šéfem

Fungování Mera loni zasáhlo několik dalších událostí. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti Mero ČR se loni v červnu stal někdejší dlouholetý šéf firmy Jaroslav Pantůček. Nahradil Jaroslava Kociána, který náhle zemřel loni v únoru.

Během roku se firma také musela potýkat s nestabilní energetickou situací vyvolanou válkou na Ukrajině. Několikrát tak musela řešit výpadky v dodávkách ropy ropovodem Družba, zásoby v Česku to však neohrozilo.

Jediným vlastníkem Mera je prostřednictvím ministerstva financí stát. Firma je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Oba ropovody vstupují do Centrálního tankoviště ropy u Nelahozevsi, kde společnost vybudovala 17 ropných nádrží se skladovací kapacitou téměř 1,7 milionu metrů krychlových.

Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Česká společnost Mero se dohodla s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Projekt by měl být dokončený v roce 2024, dohoda by se měla podepsat ještě v květnu. Po jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Dovoz ruské ropy do Indie se loni zdesetinásobil. Uvedl to indický finanční ústav Bank of Baroda, nad kterým má kontrolu stát. Zatímco v roce 2021 zastupovala ruská ropa dvě procenta ročního dovozu ropy do Indie, loni to bylo téměř 20 procent, informovala s odkazem na zprávu indické banky stanice BBC.

Přečíst článek

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek

Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero dohodlo rozšíření ropovodu TAL

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero uzavřelo dohodu o rozšíření ropovodu TAL

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme