Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Červnová valorizace penzí bude masivní, důchod vyskočí o 1800 korun. Stát hledá, jak růst snížit

Lukáš Kovanda: Červnová valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o 1800 korun. Stát hledá způsob, jak valorizace snížit
iStock
Lukáš Kovanda

Červnová mimořádná valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o skoro 1800 korun, citelně nadinflačně. Ministerstvo práce i proto urgentně hledá způsob, jak valorizace snížit, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Lednová meziměsíční inflace vykázala historicky rekordní hodnotu šesti procent. Je to to z velké části dáno ukončením platnosti energetického úsporného tarifu ke konci roku 2022, jenž v posledním loňském čtvrtletí inflaci uměle snižoval.

Další bolehlav pro vládu

Ač je tedy lednový meziměsíční inflační „nášup“ do jisté míry také navýšený jaksi uměle, daná cifra je i tak určující pro stanovení letošní mimořádné valorizace. K ní tudíž dojde už letos v červnu. Podobně jako loni. Ba co víc, bude vyšší než valorizace loňská. Což je bolehlav pro vládu, která potřebuje šetřit, aby dala veřejné finance alespoň částečně do pořádku.

Dalibor Martínek: Češi jsou posedlí důchody. Proč tolik lpíme na závislosti na státu

Marian Jurečka, který je nyní shodou okolností ministrem sociálních věcí, dostal na starost nevděčný úkol. Připravit něco jako reformu důchodového systému. Úkol, na kterém si již mnozí experti vylámali zuby. Fakta jsou totiž jasná. Důchodců bude neustále přibývat a není úplně jasné, kdo je bude živit.

Přečíst článek

Loni v červnu činila mimořádná valorizace 8,2 procenta, nyní by to mělo být – kvůli mimořádně vysoké lednové meziměsíční inflaci – dokonce 11,5 procenta. O tolik se tedy navýší procentní výměra penzí. Základní výměra se mimořádnou valorizací měnit nebude, zůstane tedy na nynějších 4040 korunách. O 11,5 procenta se pak ovšem navýší procentní výměra.

Průměrný důchod přesáhne 21 tisíc

Ilustrujme to na příkladu průměrného starobního důchodu. Ten podle České správy sociálního zabezpečení letos v lednu – tedy už po letošní řádné valorizaci a započítání novoty v podobě výchovného – činil 19 438 korun. Od této částky tedy odečteme hodnotu základní výměry, zmíněných 4040 korun, takže dostáváme částku 15 398 korun.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Navýšením této částky o 11,5 procenta získáváme 17 169 korun. K této sumě přičteme základní výměru, tudíž výsledná výše průměrné penze navýšené mimořádnou valorizací bude od červnové splátky důchodu činit 21 209 korun. Průměrný důchod se tedy navýší o zhruba 1771 korun.

Vláda navrhuje posunout hranici odchodu do důchodu.

Lukáš Kovanda: Navýšení věku odchodu do důchodu do veřejné kasy jen vrátí ty peníze, které vzalo zrušení superhrubé mzdy

Ve věku 65 let by se podle nyní diskutovaného záměru Fialovy vlády pracovat přestávat nemělo. Zamýšlená změna se ovšem nedotkne pracujících ve věku 57 let a starších, kteří půjdou do penze nejpozději právě v 65 letech. Ovšem třeba muž, jemuž je nyní 37 let, má jít podle záměru vlády do důchodu o rok později, v 66 letech, a nyní 26letý muž si na penzi počká dokonce až do 68 let. Při navýšení věku odchodu do důchodu o tři roky, ze 65 na 68 let, bude činit úspora pro veřejné rozpočty zhruba 110 miliard korun ročně – v současných cenách a při současném výkonu ekonomiky. Plyne z vládních výpočtů.

Přečíst článek

Masivní valorizace spolkne další desítky miliard korun z veřejných rozpočtů. Národní rozpočtová rada sumu odhaduje na 32 miliard korun, ale může to být i o něco více. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto nyní urgentně hledá způsob, jak valorizace ponížit. Plánuje například snížení valorizace u nadprůměrných důchodů.

Ještě loni v prosinci činila průměrná starobní penze 18 061 korun. Během zhruba půlroku se tak zvedne o 17,4 procenta, o více než 3000 korun. Takové navýšení překonává loňskou celoroční inflaci, jež činila 15,1 procenta. Letos by celoroční inflace měla dle odhadu činit 10,5 procenta. Navýšení průměrné penze za zhruba půl roku o 17,4 procenta tedy vysoce předčí celoroční loňskou, a zejména letošní inflaci.  

Senioři - ilustrační foto

Současní třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech

Dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně půjdou do penze v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Přečíst článek
Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme