Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v lednu vyskočila na 17,5 procenta. Konec úsporného tarifu zdražil elektřinu o 140 procent

Inflace stoupla na 17,5 procenta. Hlavně kvůli bydlení
ČTK
Dušan Kütner
duk

Inflace v Česku v lednu meziročně vzrostla o 17,5 procenta, o 1,7 procentního bodu více než v prosinci. Zrychlení bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení, uvedl Český statistický úřad. V prosinci byla meziroční inflace 15,8 procenta. Analytici očekávali, že lednový meziroční růst cen bude mezi 16,2 procenta a 19 procenty.

Reklama

Na meziroční růst cenové hladiny měly v lednu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného o 6,1 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 18,6 procenta a tuhých paliv o 58,1 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 20,8 procenta a ceny služeb o 12,2 procenta.

Elektřina z měsíce na měsíc zdražila o 140 procent

„Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu oproti prosinci o šest procent a meziročně o 17,5 procenta. Tento růst byl významně ovlivněn ukončením úsporného tarifu pro domácnosti ve formě příspěvku na energie. Ceny elektřiny meziročně vzrostly o 36,4 procenta, zemního plynu o 87 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tepla a teplé vody o 44,7 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Elektřina z měsíce na měsíc zdražila o téměř 140 procent.

Miroslav Singer

Inflační tlaky přetrvají déle, než si dnes myslí většina analytiků, míní exguvernér ČNB Singer

Pro Evropu je důležité, že se začaly stavět terminály na zkapalněný plyn. „Současné ceny energií jsou pro to velkou pobídkou. Reálně vidíme, jak funguje kapitalismus v praxi,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky. Na Evropu přesto podle Singera nejhůře dopadne hospodářská recese.

Přečíst článek

Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly vyšší zejména ceny rýže o 35,1 procenta, mouky o 44,2 procenta, vepřového masa o 36,8 procenta, drůbežího masa o 32,4 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 85 procent, olejů a tuků o 31,5 procenta a cukru o 84,7 procenta.

Inflace v Česku do ledna 2023 zdroj: ČTK, ČSÚ

V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 23,8 procenta a ceny ubytovacích služeb o 19,9 procenta. V oddíle rekreace a kultura vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 19,1 procenta.

V dalších měsících již přijde pokles

„ČR ani v úvodu roku ještě vysoké inflace nezbavila, a proto lze počítat i s dalším snižováním kupní síly obyvatel. Další měsíce už nicméně přinesou poměrně svižný pokles inflace, který zajistí především vyšší loňský srovnávací základ. Návrat k cílovým dvěma procentům však bude ještě dlouhý,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Dalibor Martínek: Den na horách za sedm tisíc. A všude narváno. Deptá Česko obří inflace?

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si získal nálepku enfant terrible, ekonomického rebela. Nejdřív nám podle bulváru při kurzovém závazku „zdražil dovolenou“, nyní svými výroky působí jako neřízená střela veřejné debaty. Proslul názory ve smyslu, že Češi kňourají, ale skutečná krize neexistuje. Mnoho lidí, zejména těch bez nadprůměrných příjmů, svými slovy doslova vytáčí do běla.

Přečíst článek

Podle Dufka jsou i další důvody, proč by cenový růst měl zpomalovat, respektive některé ceny měly i klesat. „Tím prvním je nepochybně výrazné zlevnění námořní dopravy, díky níž sem proudí spotřební zboží z Asie. První pozitivní signály jsou vidět u elektřiny a plynu, ale jejich pozitivní dopad na inflaci bude zatím spíše marginální. Inflaci by nicméně měly pomoci zpomalovat i ceny bytů i silná koruna zlevňující dovážené zboží,“ podotkl Dufek. V neposlední řadě by měla konečně zafungovat i slabá poptávka, kterou každý měsíc potvrzuje vývoj maloobchodních tržeb.

Vše o inflaci čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme