Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třetí valorizace důchodů je tady. Od září dostanou penzisté v průměru o 700 korun víc

Třetí valorizace důchodů je tady. Od září dostanou penzisté v průměru o 700 korun víc
ČTK
 ČTK

Kvůli vysoké inflaci se od září znovu mimořádně zvednou důchody. Zásluhový procentní díl penze by měl vzrůst o 5,2 procenta. Starobní důchod by se tak měl zvýšit zhruba o 700 korun. Na Twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

 Mimořádná valorizace bude po běžném lednovém přidání kvůli prudkému zdražování letos už podruhé. Poprvé se penze kvůli inflaci zvednou od června.

„Další mimořádná valorizace důchodů bude již od září tohoto roku. Růst cen za období únor až duben dosáhl 5,2 procenta a o toto procento budou zvýšeny procentní výměry důchodů. Zvýšení průměrného starobního důchodu tak bude o asi 700 korun,“ uvedl ministr Jurečka. 

Mimořádné přidání se týká starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení na konci března vyplácela celkem přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 16 249 korun. V červnu se zásluhový díl penze zvýší o 8,2 procenta. Započítával se růst cen od loňského července do letošního ledna. Starobní důchod se tak v průměru zvedne o 1017 korun.

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Odpovídat má desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zbytek důchodu je zásluhová část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedá se o tolik procent, o kolik se zvýšily za sledované období ceny.

Lidé s podprůměrnou starobní penzí by měli od září dostat přidáno méně než zmíněných 700 korun. Naopak lidé s nadprůměrnou penzí si přilepší víc. Člověk, který pobírá 15 tisíc korun, by měl od září dostávat zhruba o 580 korun víc. Penzista s 13 tisíci korunami by si měl polepšit asi o 470 korun. Ten, kdo má důchod 18 tisíc korun, by měl mít zhruba o 730 korun víc.

Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

Inflace je tak rychlá, že se důchodci letos dočkají ještě třetí valorizace

Inflace v Česku je nyní nejvýraznější od 90. let. Další impuls dostává v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Sčítají“ se tak efekty pandemické inflace, která už sama o sobě byla citelná, a právě inflace válečné, která se převážně ještě teprve projeví. Výsledkem bude nečekaně silná dynamika růstu inflačního ukazatele, na jehož základě se ze zákona důchody valorizují.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme