Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdražování potravin zpomalilo, kontroly podle ministra Nekuly ukázaly pochybení obchodníků

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
ČTK
 ČTK

Meziroční inflace u potravin v květnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zpomalila z dubnových 17 procent na 14,5 procenta. V lednu byla inflace u potravin 25 procent. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) upozornil, že u některých potravin meziměsíčně ceny ale stoupají. Týká se to například pečiva, masa, mléčných výroků nebo zeleniny. A to přesto, že klesají ceny zemědělských komodit nebo energií, uvedl.

Reklama

Podle ministra společné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) stále ukazují velké množství pochybení obchodníků. Od března bylo provedeno 744 kontrol, pochybení úřady zjistily u zhruba 30 procent.

Češi jsou švorc, proto potraviny zlevňují

Lukáš Kovanda: „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Vládní strany se mohou pyšnit novým heslem

Inflace v Česku je neústupnější, než se čekalo. Přesto už v příštím roce opravdu výrazně klesne. To si vládní pětikoalice před dalšími sněmovními volbami přičte nepochybně jako svoji zásluhu. „Zkrotili jsme Babišovu drahotu,“ může znít jedno z jejích hesel. Zároveň část pětikoalice využije nynější dění k zesílení volání po rychlém přijetí eura, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Bude to ale odůvodněné?

Přečíst článek

Podle ČSÚ v květnu meziměsíčně stouply ceny ovoce o 4,5 procenta, uzenin o tři procenta, vajec o 5,5 procenta, například brambory pak zdražily o šest procent. Nekula připomněl, že začíná sklizeň raných brambor, sám dlouhodobě upozorňuje na vysokou přirážku obchodníků právě u brambor.

Loni podle něj zemědělci dostávali za kilogram brambor v průměru 4,90 koruny, zatímco v obchodech stál kilogram 17,90 koruny. „Obchodní přirážka činila 13 korun, v procentech 264 procent,” řekl. Obchodníci přitom podle něj často mluví o tom, že s příchodem sezonní zeleniny klesají ceny. Ministr očekává, že obchodníci tedy půjdou s cenami výrazně dolů, dodal.

Pokuty za statisíce

Vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza uvedl, že od začátku společných kontrol úřady zjistily pochybení u 226 kontrol ze 744. Mezi dubnem a květnem bylo kontrol 327 a pochybení se zjistilo u 135 z nich. „Nejčastěji se jednalo o nesprávné účtování zboží, tedy případy, kdy na cenovce byla uvedená nějaká cena a na pokladně účtovaná ceny vyšší,” řekl.

Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Inflace v Česku je neústupnější, než experti čekali. Drží se České republiky „jako klíště“. Experti se před oznámením dnešních čísel shodovali, že v meziročním vyjádření inflace klesne pod úroveň 11 procent. Místo toho však vykázala úroveň 11,1 procenta. I tak ale platí, že inflace je v meziročním vyjádření nyní nejnižší od loňského února, podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Kontroly podle něj také často narážely na případy, kdy obchodníci nerespektovali nová pravidla týkající se slev. Od letošního roku platí povinnost uvádět nejnižší cenu za posledních 30 dnů. Podle Turzy je podíl prohřešků ve srovnání s loňským rokem zhruba stejný. Upozornil, že loni ještě povinnost uvádět cenu za posledních 30 dní neplatila.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Stanislav Šulc: Inflace klesá. Přestanou mít smysl masivní nákupní výjezdy do Polska?

Inflace se dostává k deseti procentům. Informace, která by před několika lety působila paniku, je dneska dobrou zprávou. Dokonce vlastně skvělou.

Přečíst článek

V případě nesprávného účtování cen jsou podle něj pokuty přísné, u prvních pochybení jsou sankce nižší a zvyšují se s opakovanými prohřešky. „Řádově pokuty, které padnou za porušení, které je zjištěno na pěti nebo deseti provozovnách, se pohybují v řádu statisíců, mohou jít až do milionů korun," dodal.

Nekula poukázal na to, že na květnové inflaci, která byla v Česku meziročně 11,1 procenta, se potraviny podílely ze 2,7 procenta. Na lednové inflaci, kdy dosáhla hodnoty 17,5 procenta, to bylo z 4,4 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

AKTUALIZOVÁNO: Konec po roce a půl. Nekulu v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme