Reklama

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

šéf ČEZ Esco Kamil Čermák
ČEZ, se svolením firmy
Dalibor Martínek

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Reklama

Soustředíte se na úspory energií. Z nich se stává samostatné odvětví energetiky. Jak musí být klient velký, abyste mu poskytli služby?

ČEZ Esco vyrostlo na průmyslové energetice, na kogeneracích. Mimochodem, těch už máme přes 100 megawatt, což je jeden blok velké elektrárny. Dřív byly našimi zákazníky velké firmy nebo města a obce. Dnes už klientem může být malá nebo střední firma. Nebo malé obce, které dřív měly pocit, že se to týká jenom měst. Dobrou zprávou je, že naše řešení přinášejí ekologii i úsporu financí. To chtějí velcí i malí. A chodí za námi starostové, že jejich voliči to chtějí.

Obsloužíte i zákazníka jednotlivce, soukromou osobu?

Na to je ČEZ Prodej. Typicky dělají tepelná čerpadla nebo soláry na střechu. Ale vidím, že poptávka sestupuje i do menších a středních byznysů, kde dřív nebyla.

Solární panely, ilustrační foto

ČEZ kupuje německého developera solárů

Česká energetická společnost ČEZ koupí od německé RWE její dceřinou společnost Belectric, která vyvíjí fotovoltaické elektrárny. Vyplývá to z oznámení Spolkového úřadu pro hospodářskou soutěž.

Přečíst článek

Zateplené budovy, ale zralé na rekonstrukci

Na čem je technologicky postavené vaše řešení úspory za energie? V čem je vtip?

Je to kombinace na straně výroby energií, solárních panelů či kogenerace, a úspory v rozvádění energií po areálech a domech úspory na straně spotřeby. Spotřebovává se jen to, co je potřeba a kdy je potřeba. Úspory energií byly v Česku trošku zanedbávány. Přitom je to stejně důležitý pilíř moderní energetiky jako přechod na bezemisní zdroje.

V Česku je deset tisíc škol, stovky nemocnic, tisíce radnic. Když si ministerstvo průmyslu za Karla Havlíčka nechalo udělat studii, zjistili, že tři čtvrtiny veřejných budov nesplňují ani původní kritéria, natož ty přicházející. Všichni známe zateplené panelákové školy, byly na to dotace a zamezilo se ztrátám v zimě. Ale budovy nedýchají. A jsou zralé na další rekonstrukci, rekuperaci vzduchu a tak dále.

Takže vy uděláte analýzu, a spojíte všemožné dostupné technologie do funkčního celku.

Ano. Až si za pár měsíců všimnou pacienti Thomayerovy nemocnice, že je všude lešení, mohou vědět, že se tam za plného chodu vymění klimatizace, topení, osvětlení, pára, teplá či studená voda. To vše je součástí energetické rekonstrukce. V úsporách energií veřejných budov je potenciál nějakých dvacet miliard korun. Fenoménem posledních týdnů je, že se na nás obrací celá řada zákazníků a ptají se na možnosti vlastní výroby elektřiny z fotovoltaických panelů. Kvůli cenám elektřiny chtějí být soběstačnější a snížit si účty za energie.

solární panely

Solární elektrárny na sto tisících střech. To jsou ambice nové vlády

Nastupující pětikoaliční vláda chce rehabilitovat fotovoltaiku, protože ji v tuzemských geografických podmínkách považuje za klíčový obnovitelný zdroj.

Přečíst článek

Fotovoltaika a bateriová úložiště jsou současným trendem číslo jedna?

Je to aktuálně nosná technologie. Kromě v uvozovkách malých baterií, která u rodinného domu dobíjejí přes noc elektroauto, máme třeba ve Vítkovicích naplánováno bateriové úložiště na deset megawatt výkonu, což je sakra velká baterie. Baterie jsou určitě jedním ze směrů současnosti.

Jde to i bez dotací

Není úzkým hrdlem materiál pro výrobu baterií, například lithium?

Je to podobné jako se střešními solárními elektrárnami pro velké zákazníky. Ty zlevnily natolik, že už máme zakázky, kdy se obejdeme bez dotací. Jsou hnány jenom poptávkou a trhem. Ve Škodě Auto dáváme soláry na střechy budov, a to už je bezdotační projekt. Je to naše služba, zákazník nám dá střechu, a dostane patnáct let levnější elektřinu. A platí, že co se děje u velkých klientů, postupně bude sestupovat níže.

Jaderná elektrárna Dukovany

ČEZ hlásí propad zisku. Může za to EU a Uhelná komise, tvrdí

Klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038 jsou podle polostátního gigantu ČEZ důvodem, proč skupině za tři čtvrtletí letošního roku klesl čistý zisk meziročně o polovinu, tedy téměř sedm miliard korun, na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Firma to uvedla na svém webu. Po očištění o mimořádné vlivy dosáhl zisk 16,9 miliardy korun, a meziročně tak klesl o deset procent. I tak ale předčily výsledky očekávání analytiků.

Přečíst článek

Jak se firma, která vymyslela nějakou technologickou inovaci, jež šetří energie, nebo ji i vyrábí, stane dodavatelem ČEZ? Může vás oslovit?

Primárně máme vlastní know-how. Rosteme organicky i formou akvizic, takže některé dodavatele jsme i koupili. Jsou to firmy, které typicky vznikly v devadesátých letech jako rodinné podniky. Rádi si necháváme na nějakou dobu jejich vlastníky v roli manažerů, protože oni jsou nositeli know-how. A také si vybíráme jako dodavatele různé start-upy, zrovna v oblasti baterií.

A částečně máme vlastní výrobu, třeba naše společnosti AZ klima a Hormen vyrábějí vzduchotechniku a osvětlení. Nedávno jsme koupili Capexus, což je stavitel kancelářských prostor. Před pěti lety by na nás všichni koukali jako na zjevení, že energetická firma kupuje společnost s vlastními designéry. Ale kdo chce být na vrcholu potravního řetězce, musí umět obsáhnout kompletně projektování bezemisní budovy. Můžeme řešení udělat celé.

Green Deal drahou energii nezavinil

Jak vnímáte současné dramatické zvyšování cen energií? Je to důsledek ekologického směřování Evropské unie?

Oddělil bych pocity kolem Green Dealu, které jsou spojené se současným vývojem cen energií, od reality. Turbulence v cenách mají více důvodů. Dění na východní Ukrajině, ceny emisních povolenek, dění kolem transferu plynu do Evropy. Ale Green Deal nezavinil, co se děje na energetických trzích.

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

Je tu fenomén očekávání. Trhy očekávají nějaký vývoj, podle toho reagují. Legislativa Fit for 55 ještě není dojednaná. Ona nemohla způsobit aktuální zdražování. Je to věc psychologická. Green Dealu fandím jako příležitosti. Přináší velké možnosti inovací. Kazí to však násilný tlak třeba na elektromobilitu v zemi, kde je velmi zastaralý vozový park. Jsem rád, že to premiér Petr Fiala chce v Bruselu lépe vyřešit, to je dobrá zpráva.

Naplní Česko závazek snižování emisí do roku 2030 podle představ Bruselu?

My se věnujeme kromě obnovitelných zdrojů úsporám, na nich jsme vyrostli. A byla by škoda, kdybychom řekli, že to nemusíme naplnit. Úspory jsou reálná pomoc tuzemské ekonomice. Když tisíce budov projdou rekonstrukcí, podílí se na tom české firmy. Kdybychom to neudělali, za prvé bude zákazník platit za energie víc, a za druhé firmy přijdou o zakázky. Ale pravdou je, že se na Green Deal těší celá řada firem, protože přináší podnikatelské možnosti.

Ignorovat změnu klimatu je zločin

Je CO2 škodlivý plyn, proti kterému se má bojovat?

Pro generaci našich dětí je klimatická změna něco, jako byl pro nás boj s totalitním režimem. Ignorovat to by byl zločin. Tvářit se, že to neexistuje, nejde. Společenské paradigma se posunuje. Pamatuji si debatu, zda neprolomit uhelné limity. Taková diskuse by dnes zněla trapně.

plynové vytápění

Lukáš Kovanda: Boj Bruselu za klima rozklíží Evropu

Evropská unie hazarduje, když chce s vytápěním budov plynem skoncovat už za necelých 20 let. Výsledkem úporné snahy být klimaticky neutrální může EU přijít o sociální udržitelnost.

Přečíst článek

Jak by měla vypadat energetická soustava Česka za deset let, aby dobře fungovala?

To je spousta otázek v jedné. Jedna věc je, co by bylo optimální, a druhá, co je, nebo bude realita. Energetika nyní prochází hodně turbulentním vývojem. A je otázkou, zda jsou to výchylky a turbulence dočasné, nebo jde o změnu paradigmatu. Když jsem před pěti lety přišel do ČEZu, byla nová, decentrální energetika takový disent. Nyní se hranice smývá. Decentrální energetika se plně zařadila mezi klasické zdroje, které byly dřív založené na několika centrálních elektrárnách.

Když se vrátím k optimálnímu mixu, je postaven na jádru jako zdroji základního zatížení soustavy. Potřebujeme ho, aby soustava neustále fungovala. Doplněno obnovitelnými zdroji, které u nás ještě mají velký prostor k rozvoji. Byly podceňované a zanedbané. Podivná podpora před deseti lety nás zbrzdila, soláry už mohly být na střechách, na brownfieldech. Jaká bude za deset let realita, je však otázka nejen na energetiky, ale i na politiky. Aby našli odvahu rozhodnout o jádru a uměli ho vyjednat v Bruselu.

O jádru je potřeba rozhodnout co nejdříve

Jádro je klíčová debata. Podle některých názorů se ekonomicky nevyplatí stavět další bloky, podle jiných názorů by bylo vhodné vyčkat na technologický pokrok, aby reaktory byly menší a nemusely se stavět betonová monstra za stovky miliard korun. Jak se k tomu staví ČEZ?

ČEZ je projaderný, což zní samozřejmě, ale v Evropě to samozřejmé není. Máme v tom velké know-how, ale může erodovat v čase. Je potřeba to rozhodnout nyní, protože potom to trvá desítky let – plán, výstavba, provoz. Generace lidí, kteří to umí, už má svůj věk. Je potřeba rozhodnout se co nejdříve, aby know-how v zemi zůstalo.

Petr Fiala, ODS a budoucí premiér

Fiala odmítl zákaz výroby aut se spalovacími motory a zastal se jádra

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V rozhovoru v CNN Prima News to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie, nutností je podle něj dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

Přečíst článek

ČEZ se takového projektu nebojí, je roky připraven. Je to politická otázka. Jádro je i otázkou národní bezpečnosti. Jádro není jenom ekonomická otázka. Zdá se mi, že náš nový kabinet se na to dívá podobně a má odvahu o tom rozhodnout.

Už jste začali jednat s novou vládou o jádru?

ČEZ se drží skautského hesla „vždy připraven“. Celou poslední dekádu, kdy se vede debata o jádru, jsme neustále připraveni. Jsem veliký fanoušek obnovitelných zdrojů a zelené energetiky. Jako ČEZ máme plán mít v obnovitelných zdrojích do roku 2030 výkon srovnatelný se třemi Temelíny. Na druhou stranu, potřebujeme i nějaký centrální zdroj. Kdyby byl postavený jenom na plynu, což dá-li pánbu bude přechodové médium, tak je nyní jasně vidět, že na něm někdo drží ruku. Jádro nám dává soběstačnost.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme