Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

energie
iStock
 Zlaťák

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Reklama

Ceny elektřiny v roce 2021 trhají na burze rekordy. Zatímco v loňském roce se megavathodina elektřiny obchodovala na pražské burze kolem 40 eur, na začátku letošního října překonala velkoobchodní cena elektřiny dokonce čtyřnásobnou hodnotu a vyšplhala se na téměř 164 eur, poté zlevňovala až k současným 110 euro za MWh. Extrémně drahý je také zemní plyn –⁠ ostatně trhy těchto dvou komodit jsou úzce propojené.

Proč ceny elektřiny v roce 2021 rostou?

  • Oživení ekonomiky po útlumu během pandemie covid-19 způsobilo vysokou poptávku po elektřině i plynu. Tím se zvýšila jejich cena.
  • Cena emisních povolenek dosáhla historického maxima, systém povolenek se totiž stal předmětem spekulací. Vypustit do ovzduší jednu tunu CO2 je tak nákladnější než kdykoliv dříve, což způsobilo zdražení výroby elektřiny v uhelných elektrárnách.
  • Uzavírání uhelných a jaderných elektráren v Německu omezuje množství elektřiny na evropském trhu. V roce 2023 má navíc dojít k uzavření všech německých jaderných elektráren.
  • V letošním roce byly nestabilní povětrnostní podmínky, což snížilo výrobu elektřiny ve větrných elektrárnách.
  • Nedostatečnou výrobu větrných a uhelných zdrojů nahrazují plynové elektrárny. Zemní plyn ale zdražuje s tím, jak roste vliv dominantního dodavatele Ruska. 

Změna ceníků i krach prvních dodavatelů

Vysoká cena na burze se projevila i v cenících dodavatelů. Naštěstí ceny pro domácnosti zatím nerostou na čtyřnásobné hodnoty, jako je tomu na burze. Dodavatelé totiž nakupují elektřinu s předstihem, a tak vyvažují cenový nárůst zásobami levnější elektřiny z minulosti.

Přesto už se objevují první dodavatelé, kteří situaci nezvládli. Ukončení dodávek elektřiny a plynu pro své zákazníky oznámil největší alternativní dodavatel Bohemia Energy, pod nějž patří ještě dodavatelé Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Činnost na energetickém trhu ukončila rovněž společnost Kolibřík Energie, která dodávala elektřinu a plyn zákazníkům Skautské energie. Přibližně milion klientů přešlo směrem k dodavatelům poslední instance. Z nich poté budou přecházet do standardních ceníků dodavatelů, které jsou ale výrazně dražší, než v minulosti. U dodavatele poslední instance se ale klientům nevyplatí zůstávat, neboť mají nejen vyšší ceny, ale jejich zálohy na elektřinu a plyn jsou rozpočítané na období šesti měsíců v době topné sezóny, kdy je spotřeba nejvyšší.  

ČEZ, sídlo

ČEZ zdraží elektřinu o takřka 84 procent, na faktuře si domácnosti připlatí asi třetinu

Zhruba 2,5 milionu odběratelů elektřiny od společnosti ČEZ, jejího největšího dodavatele v ČR, si od Nového roku pořádně připlatí. Elektřina v nejběžnější sazbě D02 totiž zdraží z 1700 na 3120 korun bez DPH za jednu megawatthodinu, tedy o takřka 84 procent.  

Přečíst článek

Největší šok čeká zákazníky s koncem fixace

Zatím největší nárůst se promítl do ceníků produktů s fixací. Například největší český dodavatel elektřiny ČEZ zvýšil cenu za každou spotřebovanou kilowatthodinu u produktů s fixací o 50 až 60 procent. Naštěstí celkové zdražení na faktuře bude o něco nižší –⁠ cena komodity tvoří přibližně polovinu částky, kterou domácnosti za elektřinu platí. Druhá část ceny elektřiny je regulovaná a stanovuje ji Energetický regulační úřad. Zdražovali ale i ostatní dodavatelé. Zatímco v minulosti ještě v září bylo možné u nich získat 1 MWh elektřiny s cenou do 1800 Kč bez DPH, nynější ceníkové ceny jsou téměř dvojnásobné

Odběratelé, kterým bude končit fixace v následujících měsících, tak čeká největší cenový skok. Na druhou stranu s fixací na další období nemusí odběratelé souhlasit –⁠ možností je přejít na smlouvu na dobu neurčitou, u níž není cena elektřiny garantovaná, nebo si najít úplně nového dodavatele.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Šnobr: Klienti Bohemia Energy jsou v pasti. Zastropování záloh problém jen odloží

Klienti zkrachovalé Bohemia Energy utíkají z režimu DPI (dodavatel poslední instance) k novým dodavatelům, u nichž si fixují nevýhodné ceny. „Nový dodavatel, ke kterému propadli sítem, nakupuje elektřinu a plyn na krátkodobých spotových kontraktech. Tedy mnohem dráž, než za co se prodávala elektřina letos a třikrát až čtyřikrát více, než to bylo loni,“ říká investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Přečíst článek

Vývoj ceny elektřiny v roce 2022 

Růst cen se nejspíš nezastaví ani v příštím roce, odborníci očekávají, že ceny elektřiny na burze výrazněji poklesnou nejdříve v létě. Účty za energie by však měly snížit navrhovaná státní opatření. Lidem, kteří jsou u dodavatelů poslední instance klesnou zálohy, a to v listopadu o 50 procent z vyměřené zálohy, v prosinci o 40 procent. Při přechodu na běžného dodavatele ale bude muset zákazník nedoplatky doplatit. 

Michal Šnobr

Šnobr: Krach Bohemia Energy může být pro trh zásadní

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila konec své činnosti kvůli neustálému nárůstu cen energií. Krach to podle minoritního akcionáře firmy ČEZ Michala Šnobra může být pro trh velmi zásadní. „Tento krach je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele,” říká Šnobr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme