Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Proč česká ekonomika klesá? Protože má každý práci. Absurdní, ale pravdivé

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay
Dalibor Martínek

Nová čísla vývoje ekonomiky potvrzují pokles výkonnosti České republiky. Meziročně česká ekonomika poklesla o 0,6 procenta. Co se to děje, Češi nepracují? Omyl, je to úplně jinak.

Reklama

Prvotní příčinou poklesu české ekonomiky je obří inflace. Za letošní rok to bude v součtu okolo deseti procent, v loňském roce to bylo šestnáct procent. Inflace, takové divné slovo, znamená, že výrobci a následně prodejci čehokoliv zvyšují ceny. A my, zákazníci, poslední v řetězci hierarchie tvorstva, musíme nové ceny akceptovat, abychom mohli žít.

Peníze, ilustrační foto

Česká ekonomika dále klesá, už třetí kvartál v řadě

Česká ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 0,6 procenta, uvedl v předběžném odhadu Český statistický úřad. V poklesu je tak třetí kvartál za sebou. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt nižší o 0,3 procenta.

Přečíst článek

Přirozenou reakcí je snížení spotřeby. Maloobchodní tržby klesají sedmnáct měsíců v řadě. Což je pro domácnosti dobře. Lidé vnímají realitu, šetří. Pro ekonomiku státu to není dobře, ta neroste.

Zajímavá je otázka, jak celou ekonomickou situaci vnímají zaměstnavatelé. Odpověď je jednoduchá. Mají svých starostí dost. Někteří bojují o dotace, většina z nich o ceny s odběrateli. A každý z nich na konci roku s finančním úřadem o výši daní. To jen šéf odborářů Josef Středula žije ve světě iluzí, že když je draho, mají majitelé firem lidem přidat peníze. Takto ale svět nefunguje. Pořád tu máme takzvaný kapitalismus, kdy je potřeba si na svůj plat nejprve vydělat.

Ale máme tady globálnější otázku. Co se děje, že česká ekonomika klesá nejvíc ze zemí Evropské unie? Zbrzdil se nám odběratelský řetězec? Jak to, že nejvíc ze všech zemí Evropy? Možná je to tím, že německé podniky méně odebírají, české nemají nové trhy, nemají kam dodávat. Rusko je out, Ukrajina nefunguje. Kam se svými výrobky? Na Západě poptávka také neroste. Západní Evropa je přitom poměrně složitý trh, plný protekcionistických kliček. Jakkoliv se tváříme, že jsme jednotný obchodní trh. Není to tak úplně pravda.

Ale bez breku, svět obecně zažívá nepříjemné ekonomické období. Úrokové sazby jsou vysoko, v Česku, v USA i v Evropské unii. Co bude dál?

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Přečíst článek

Příliš mnoho levné práce

Odpověď je poměrně jednoduchá, pro Česko. Lépe bude ekonomice, až ji bude ještě hůře. Až levná práce lidí, kteří berou dvacet tisíc hrubého, nebude potřeba. Až se uživí pouze ti, kteří dokáží na trhu prodat svou práci za víc peněz. Jinými slovy, až bude cena práce vyšší. Až přestaneme být onou montovnou Evropy, jak o tom mluví pomazané hlavy.

Česko se nyní asi potřebuje propadnout do bažiny nezaměstnanosti. A s poklesem ekonomiky tomu nejsme nijak daleko. Ekonomové donekonečna opakují, že český pracovní trh je v recesi. Což jinými slovy znamená, že každý, i ten, který si ji nezaslouží, má práci. Firmy potřebují pracovníky, hledají je na Filipínách. Ale z jiného úhlu pohledu to znamená, že cena práce není v Česku dobře nastavená. Vlastně to vypadá, že v Česku je práce moc. Není to tak. Je moc levné práce.

Co bude dál? Začne se propouštět. Až číslo nezaměstnanosti začne růst, ekonomika začne lehčeji dýchat. Majitelé firem si uleví. A zaměstnanci? Nejdřív budou volit levici, ale možná se po pár měsících přemění v podnikatele. Pokud je stát neudusí nesmyslnými povinnostmi. Jiná cesta pro Česko na křižovatce, jak o tom mluví premiér, není. Práce musí být vzácnější.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Harvard Business Review: Jak udržet tým v klidu, když je nejistota, šetří se a vyhazuje

Harvard Business Review: Jak udržet tým v klidu, když je nejistota, šetří se a vyhazuje

Když přijdou těžké časy, firma šetří a propouští, lidé bývají oprávněně nervózní. Jak udržet motivaci a dobrou náladu v týmu a sám nevyhořet, radí manažerům Rebecca Knightová v článku prestižního Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz články z HBR na základě licence přináší pravidelně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme