Reklama

Dalibor Martínek: Pět rad, jak přežít katastrofu drahého podzimu a zimy

Drahý benzin
iStock
Dalibor Martínek

Inflace na Maledivách v květnu překročila dvě procenta. A dál roste, už i tam dosahuje globální zdražování. V letošní zimě to však může být proti Česku ráj na zemi. On tedy je neustále, ale už lze na sociálních sítích nalézt návody na drastickou inflaci a potenciální vypnutí plynu: Jeďte na zimu do nějakého tropického ráje. Kde plyn nepotřebují.

Reklama

Jasně, není to rada pro každého. Ale jsou i jiné možnosti. A pozor, jde o dvě různé věci. Jednou je inflace, která atakuje hranici dvaceti procent. Jinou věcí je plyn, který nemusí být vůbec. Takže se připravujeme na kombinaci dvou vlivů.

Po dálnici jezděte stovkou

Na dálnici D1 stojí litr nafty aktuálně 49,90. Při pomalejší jízdě můžete na sto kilometrech ušetřit i sto korun. Je to jednoduchý propočet, při sto čtyřicítce je spotřeba i o dva litry větší než při stovce. Rychlá auta už budou jen ta služební. Bohužel, v praxi to při prázdninových přesunech vypadá tak, že v pravém pruhu jedou kamiony, v levém kolona nervózních řidičů rychlostí sto kilometrů za hodinu.

prezident USA Joe Biden a Saúdský korunní princ Salmán

Lukáš Kovanda: Biden u Saúdů nepochodil, hrozí další zdražování ropy

Americký prezident Joe Biden nedokázal při své návštěvě Saúdy přesvědčit, aby se zavázali k výraznějšímu navýšení těžby ropy. Klíčový cíl jeho výpravy do blízkovýchodního regionu zůstal nenaplněn. Což pro Česko znamená hlavně jedno: pohonné hmoty moc zlevňovat nebudou, ba dokonce i citelně zdraží.

Přečíst článek

A ještě. Když se na webu podíváte na srovnávače cen pohonných hmot, najdete i pumpy, kde je aktuálně litr nafty za 43,90 koruny, o šest korun levnější než u velkých značek. Typicky Tank Ono bratrů Ondrových, kteří dlouhodobě sázejí na nízké marže a vysoký obrat. Ti teď dělají pro lidi víc než ministr průmyslu Síkela s celým svým úřadem. Kolony aut před jejich stojany připomínají legendární fronty na banány za „socíku“.

Segedín si dejte se třema

Pokles maloobchodních tržeb byl v květnu téměř sedm procent. Prodejci se propad „chytře“ snaží kompenzovat dalším růstem cen. Těch dvacet procent inflace asi překonáme. Takže třetí rada zní: vařte doma. Vynechte hospody, kde vám nyní s klidem nabídnou rozmraženou malou pizzu za dvě stě korun. Viz promenáda v Karlových Varech, ale i jinde.

Anebo, jak třeba v jistém bufetu na Praze 3, a nejen tam, můžete slyšet stále častěji – segedínský guláš, ale už ne čtyři, jenom tři knedlíky. Na podzim to budou dva.

Otužujte se

Otužujte se, asi trochu zoufalá další rada. Platí zejména pro měšťany. Ti nemohou ve svých činžácích narvat do kamen odpadky a plastové lahve. Ano, mohou vyhodit plynový kotel, na který stát ještě před deseti lety dával dotace. Jenže změna na elektřinu je drahá. Přejít na soláry? Firmy, které je dělají, jsou nyní zahlcené, zimu nestihnete. A i se státní podporou sto dvacet tisíc korun je to pořád výdaj přes sto tisíc. Dřevěnými briketami, které ostatně také zdražily na dvojnásobek, si na rozdíl od domků na vsi, také nezatopíte. Jediná rada je snížit vnitřní teplotu. Otužíme se jako Finové.

Přejděte na stranu silnějších 

S energiemi souvisí ještě jedna rada. Opustit malé distributory energií, kterých je v Česku pořád několik desítek. A kteří často lovili zákazníky na levnou elektřinu. Teď musejí zvyšovat zálohy a modlit se, aby jim vyšlo cash-flow. Jejich zákazníky by mohl v opačném případě potkat neblahý osud těch z Bohemia Energy. A pokud to velké firmy nabízejí, zafixovat ceny na co nejdelší dobu. Ale pozor, některé velké už raději nové zákazníky ani nepřijímají, jako například Pražská energetika.

exekuce

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

Když přijdete na hlavní pobočku společnosti Pražská energetika v Jungmannově ulici v centru Prahy, postarší člen ochranky vás hned u dveří upozorní, že firma nenabírá nové klienty. Chcete zjistit situaci se zdražujícím plynem a elektřinou, ověřit možnosti na trhu. A hned u vchodu dostanete ránu. Žádné další klienty nebereme! Což vám následně potvrdí paní za přepážkou.

Přečíst článek

Šetřete všude a na všem

Rada pět plus jedna je samozřejmě šetřit na všem, co je možné. Zkusit změnit staré pojistky, prudit mobilního operátora o výhodnější tarif. Na to, chápu, nemá každý náturu. Pokud možno si nebrat zdražující půjčky ani hypotéky. Kdo hledá nájem, nečekat na nové byty, jít do second handu. A raději vynechat tu slavnou poslední dovolenou v Chorvatsku. I když podle provozu na dálnicích a zpráv z Chorvatska to bohužel spíše vypadá, že komu není rady…

Vladimir Putin, prezident Ruska

David Ondráčka: Co se stane v listopadu bez plynu? Připravte se na hororový scénář

Včera jsem usnul a měl nehezký, ale živý sen, pouští se do jeho převyprávění protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Jsme na začátku listopadu 2022. A události pádí rychle za sebou.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Češi naletěli zprávám o růstu cen a utekli z Rujány do Polska. Udělali chybu

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Přišly nové zálohy. Půjde se do ulic, nebo lidé zatnou zuby?

Přečíst článek
Aquapalace Praha v Čestlicích

Dalibor Martínek: Smažák za 220, utopenec za 90. Jak se Češi chystají na nejdražší zimu všech dob?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme