Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Biden u Saúdů nepochodil, hrozí další zdražování ropy

prezident USA Joe Biden a Saúdský korunní princ Salmán
ČTK
Lukáš Kovanda

Americký prezident Joe Biden nedokázal při své návštěvě Saúdy přesvědčit, aby se zavázali k výraznějšímu navýšení těžby ropy. Klíčový cíl jeho výpravy do blízkovýchodního regionu zůstal nenaplněn. Což pro Česko znamená hlavně jedno: pohonné hmoty moc zlevňovat nebudou, ba dokonce i citelně zdraží.

Reklama

Biden sám naléhavě potřebuje, aby Rijád těžbu navýšil. Neboť by pak klesla cena pohonných hmot ve Spojených státech. A jak Demokratické straně, tak Bidenovi samotnému by stouply preference a šance na volební úspěch.

Měď je kovem budoucnosti

Měď zažívá volný pád. Výrobci po celém světě už počítají s recesí

Ceny mědi na světových trzích prudce padají a klíčový výrobní kov prožil nejhorší týden letošního roku. Naposledy cena mědi takto výrazně padala v roce 2008. Náhoda? Nikoli, podle agentury Bloomberg aktuální pohyby na mědi znamenají nejsilnější potvrzení nadcházející recese a všeobecného zpomalení poptávky.

Přečíst článek

Jenže když americký prezident včera blízkovýchodní region opouštěl, pronesl pouze to, že ohledně ropy „dojde na další kroky v nadcházejících týdnech“. To je málo. Politický úspěch vypadá jinak. Rijád zato zdůraznil, že jakékoli rozhodnutí o navýšení těžby bude učiněno na půdorysu uskupení OPEC+. Jeho členy jsou jak tradiční členové kartelu OPEC, tak také další velcí těžaři ropy, v čele s Ruskem. Z vyjádření Rijádu tak plyne, že pokud navýšení těžby neodsouhlasí Moskva, Rijád Bidenovo přání nevyslyší.

Nejbližší jednání OPEC+ je plánováno na 3. srpna. A pokud Saúdové těžbu nakonec vskutku nenavýší, bude z právě skončené Bidenovy návštěvy definitivně fiasko.

Kauza Chášukdží stále rezonuje

Americký prezident totiž ve své předvolební kampani označil Saúdskou Arábii za vyvrhelský stát. A to kvůli zapojení rijádského režimu do vraždy jeho prominentního kritika, novináře Džamála Chášukdžího.

K vraždě žurnalisty došlo v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Podle tureckých úřadů by Chášukdží uškrcen a následně rozčtvrcen. Například americká zpravodajská služba CIA viní ze zosnování vraždy přímo saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, faktického vládce pouštního království. Ten podíl na vraždě odmítá.

Právě s korunním princem, donedávna ještě tedy „vyvrhelem“, Biden probíral navýšení těžby ropy, zjevně tedy bez výraznějšího úspěchu. Muhammadu bin Salmánovi ovšem vrátil legitimitu. Vždyť za ním přicestoval a jednal jako rovný s rovným. Rijád tedy získal, co v důsledku vraždy novináře alespoň na Západě ztratil, avšak Washington za to, zdá se, nic moc nemá.

Klika Rijád-Moskva

Aby toho nebylo málo, Bidenova návštěva, respektive to, že k ničemu moc nevede, stvrzuje, že spojenectví mezi Rijádem a Moskvou je stále nezlomné. Moskvě se hodí, když se těžba ropy nenavýší, jelikož tak zůstávají ceny ropy na světových trzích vysoko. Barel ropy Brent v pátek uzavřel na ceně přes 100 dolarů. Tudíž Kreml je s to svoji ropu, prodávanou kvůli sankcím ve slevě, i tak „udat“ Číňanům nebo Indům za stále velmi atraktivní cenu, kolem 70 nebo 80 dolarů za barel. Přitom ruský rozpočet na letošní rok počítal s cenami ropy kolem 60 dolarů za barel.

Biden tedy v Saúdské Arábii vrátil Rijádu legitimitu, aniž za to něco podstatného získal. A přitom si ještě hořce ověřil, že ropné království, někdejší oddaný spojenec Washingtonu, jenž v 80. letech svojí tehdejší těžební politikou pomohl přivodit pád SSSR, má nyní stále blíže k Rusku.

Z hořkého Bidenova poznatku nebudou mít radost ani čeští motoristé a vůbec celá tuzemská ekonomika. Pohonné hmoty v ČR sice v uplynulém týdnu zlevnily přibližně o 50 haléřů na litr, jejich cena je však stále vysoko. Benzín stojí kolem 47,40 koruny za litr a nafta kolem 47,60 koruny za litr. Další určité zlevnění v nejbližší době sice nastane, ale výraznější propad cen čekat nelze. Naopak, přetrvává riziko, že se ceny dostanou až nad 50 korun za litr – pokud Rusko příští týden neobnoví dodávky plynu do EU  plynovodem Nord Stream 1. 

Bidenovo saúdskoarabské fiasko znamená nejen dražší pohonné hmoty v Česku, ale i vyšší tuzemskou celkovou inflaci.

Bankovky

Týden tradera: Globální ekonomika brzdí a Evropa přerozděluje

Červenec zatím rozhodně nepřipomíná nějakou okurkovou sezonu. Trhy, byť nejsou v panických výprodejích, opět především klesaly, a to i vzhledem k velké zásobě poměrně negativních makroekonomických dat.

Přečíst článek

Walmart

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Tržní jízda pokračuje a dividenda ČEZ by mohla být až 80 korun

Přečíst článek
barel ropy

Těžba zůstane utlumená. Rusové a Saúdové odmítají roztočit ropné kohouty

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme