Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

exekuce
iStock
Dalibor Martínek

Když přijdete na hlavní pobočku společnosti Pražská energetika v Jungmannově ulici v centru Prahy, postarší člen ochranky vás hned u dveří upozorní, že firma nenabírá nové klienty. Chcete zjistit situaci se zdražujícím plynem a elektřinou, ověřit možnosti na trhu. A hned u vchodu dostanete ránu. Žádné další klienty nebereme! Což vám následně potvrdí paní za přepážkou.

Reklama

Nemáte u nás žádný produkt? Tak vám ani žádný nový neposkytneme. V současné době u nás smlouvu prostě nedostanete.

To už vypadá jako skutečná krize.

Dodavatelé energií hrají o čas. A svoji zátěž se snaží přehodit na zákazníky. Ti nemají obranu, takže budou platit. Dokud na to budou mít. Začíná se rýsovat ona slavná energetická chudoba, o které se obecně mluví. Lidé ji už začínají pociťovat.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Energetická chudoba hrozí více než třem milionům Čechů

V Evropě se objevuje hrozba plošných blackoutů, podle odborníků hrozí i v Česku. Navíc nás čeká citelné zdražení energií. A co víc? Odborníci hlásí konec levného cestování.

Přečíst článek

Další významný dodavatel energií, Lama Energy, zavedl strategii, že svým zákazníkům nebude snižovat předepsané zálohy. Vedení firmy rozhodlo, že se nyní o zálohách nediskutuje. Kultura moravského miliardáře Petra Lamicha, kterému patrně už také hoří koudel za zády.

Dodavatelé energií jsou totálně vystrašení. Nevědí, za kolik nakoupí energie na příští měsíc. Nechtějí nové zákazníky, navyšují zálohy.

Strategie je ložená. Dodavatelské firmy budou nyní drbat klienty, které si budou držet, dokud tito budou platit dvoj- až trojnásobné ceny. V září se čeká další cenový šok. Mezitím žádné nové klienty přijímat nebudou, je to riziko.

Někteří distributoři přesto současné divoké dění na trhu s energiemi nepřežijí. Noční můra pro jejich klienty, kteří za nimi před pár lety šli s vidinou úspory. Kteří to budou? Loterie. Dá se očekávat, že přežijí společnosti s podporou veřejného sektoru. Ty menší skutečně běží o život. Stejně jako jejich klienti, kteří na obří faktury jen nevěřícně zírají.

Když Putin oznámí, že se mění světový řád, a když během pár dní letí ceny plynu o sedmdesát procent vzhůru, lze hysterii dodavatelů energií pochopit. Všichni tušíme, že to bude velký energetický průšvih. Ale nelze přehlédnout, že firmy, které se věnují dodávkám energií, hrají jen svou hru. Vydělat, a rozdat manažerům prémie. Zákazník je na posledním místě. Přes všechny ty líbivé marketingové řeči.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Přečíst článek

A co na to naše vláda? Ke které bychom se neměli vzpínat, jelikož každý by se měl snažit sám za sebe, postarat se o své věci, jak nejlépe dokáže, že?! Ministr průmyslu Síkela přinesl povzbudivou zprávu, že vyjednal s Nizozemskem část kapacity v plovoucím terminálu pro dovoz zkapalněného plynu (LNG). Zní to jako dobrá novinka. Obávám se, že pro mnoho našich spoluobčanů to je poněkud nepodstatná zpráva, jelikož tyto dodávky drahého plynu přijdou čert ví kdy. Exekutorská mafie, kterou stát nedokázal za dvacet let zkrotit, si už brousí zuby na tisíce energetických chudáků.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Energetické akcie jsou terno. Není lepší sázky

Akcie firem jako ČEZ nebo MOL podle expertů ochrání úspory před inflací. Cenné papíry českého polostátního gigantu by měly podle některých z nich stoupnout o 40 procent během následujících 12 měsíců.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jindřich Rajchl, předseda hnutí PRO, na demonstraci Česko proti bídě v březnu 2023.

Dalibor Martínek: Jsou rebelové z náměstí burani? Nebo začíná pod vládou skutečně hořet?

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vláda hraje ruskou ruletu. Pošklebovat se plebsu se může vymstít

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme