Reklama

Dalibor Martínek: Miloš Zeman dokončil svou pomstu za zvyšování úrokových sazeb

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Jana Kubíčka (vlevo) členem bankovní rady ČNB
ČTK
Dalibor Martínek

Prezident Zeman si během svého druhého prezidentského mandátu doskládal radu České národní banky. Chvilku si na to musel počkat, jelikož mandát členů rady je šestiletý. Ale nakonec se mu to těsně před vypršením svého vlastního prezidentského mandátu povedlo.

Reklama

Využil svou klíčovou pravomoc, a sice, že může bez omezení a cizích rad, bez posvěcení kýmkoliv, poskládat radu titulové banky, která jediná dohlíží na měnový vývoj v Česku.

Poslední obětí jeho msty byl nyní Marek Mora, který 13. února v radě Zemanovým rozhodnutím skončí a bude nahrazen. Letos koncem června podobně dopadli bývalý viceguvernér Tomáš Nidetzský a radní Vojtěch Benda.

Současný prezident, který vypadá jako člověk na konci sil, stále de facto řídí českou měnovou politiku prostřednictvím personálního obsazení rady ČNB. Již začátkem roku dal jasně najevo svou nelibost se zvyšováním úrokových sazeb. Lidem se zdražování hypoték nelíbilo, takže se nelíbilo ani lidovému prezidentovi.

Ten, který neodpouští

Tady ovšem zůstane viset jeden otazník. A sice, nakolik se vlastně děje vůle prezidenta. Či jak silně a kým je hlava státu ovlivňována. Raději nebudu spekulovat.

Patrně však stále platí, že Zeman má pověstnou sloní paměť, a že neodpouští. Někteří minulí či končící radní banky se možná cítili být až příliš nezávislí. Vydrželo jim to jeden šestiletý mandát.

Jmenování dvou nových radních ČNB, Jana Procházky a Jana Kubíčka, má dvě roviny. Na jednu stranu je vlastně celkem pochopitelné, že chce Zeman, který k tomu má pravomoc, svému novému guvernérovi Aleši Michlovi dodat do rady lidi, s kterými si možná bude rozumět. Jestli je to pro měnovou politiku země dobře, nebo špatně, může být tématem disertačních prací.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.

Lukáš Kovanda: Zemanovi noví bankéři změnu kurzu ČNB nepřinesou

Noví členové bankovní rady jsou známi. Prezident Miloš Zeman dnes jimi jmenoval Jana Procházku, dosavadního šéfa pojišťovny EGAP a Jan Kubíčka, šéfa Úřadu Národní rozpočtové rady. Prezident Zeman se při jejich jmenování vyslovil pro to, aby se úrokové sazby ČNB dále nezvyšovaly, takže je zřejmé, že posledním „jestřábem“ bankovní rady zůstane od února Tomáš Holub.

Přečíst článek

Druhou rovinou je, že Zeman postupuje, jak je jeho zvykem, netransparentně. Neprobíhá kolem nových radních a měnové politiky veřejná debata. Nebo aspoň odborná veřejná debata. Většina kandidátů na nového prezidenta republiky deklaruje, a s většinou z nich jsme se v Newstreamu bavili, že by otázku obsazení rady ČNB řešili minimálně půl roku dopředu diskusí s odborníky z akademické sféry, z bankovních kruhů, analytiků, expertů.

Zeman naopak do poslední chvíle tajnůstkaří. A pak nás s nepřehlédnutelným škodolibým potěšením překvapuje svým verdiktem. Jinými slovy, nejde o výsledek, ale o proces. A ten je v současnosti děsivě špatný.

Pokud jde o budoucí složení bankovní rady, je jasné, že dalšího zvyšování sazeb už se i přes nadále stále vysokou inflaci asi nedočkáme. Faktem však je, že ekonomika míří do recese a další zvyšování asi opravdu není zapotřebí. Někteří „experti“ očekávají snížení dvoutýdenní základní sazby v příštím roce o víc než jeden procentní bod.

Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB

Oldřich Dědek z ČNB: Jsme v období radikální nejistoty

Trhu stačí vědět, že korunu proti oslabování podpoříme. Už měsíc jsme nemuseli intervenovat, řekl dnes člen bankovní rady Oldřich Dědek.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

ČNB

Lukáš Kovanda: Holub zůstane jediným jestřábem v radě ČNB. Zeman jmenuje dva nové členy už ve středu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme