Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Co dělá ministr průmyslu kolem energií? Máme tady tak trochu záhadu

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu
ČTK
Dalibor Martínek

Ministrem průmyslu se na konci loňského roku stal muž, který do té doby vůbec nebyl účasten politického dění v Česku. Vůbec nikdo ho neznal. To by se snad ještě dalo pochopit. Občas se vynoří nová tvář, průbojný člověk, který svěžími myšlenkami oslní. To ovšem není případ Jozefa Síkely. O jeho myšlenkách nevíme nic.

Reklama

Jozef Síkela se třicet let pohybuje v bankovním sektoru, kde si budoval solidní kariéru. Od roku 2010 pěl let řídi Slovenskou spořitelnu. Poté byl členem představenstva Erste, vlastníka České spořitelny. Prostě velké bankovní zvíře. Proč se však na konci roku 2021 stal českým ministrem průmyslu? Velká záhada, na kterou zatím nikdo nemá odpověď. Ministr Síkela odpověď neposkytl, protože se s médii nebaví.

Výjimkou byl rozhovor pro Seznam Zprávy, kde ovšem pan ministr více méně neodpověděl na nic, vymlouval se na krátké působení ve funkci a složitou dobu.

Síkela by nestál za pozornost, kdyby v únoru nezačali Rusové válčit na Ukrajině. Mohl si klidně užívat ministerskou funkci, ke které přišel patrně proto, že nikomu nevadil. Jenže situace se změnila. Český průmysl, a vlastně celá společnost, čelí jednomu průšvihu za druhým. Dají se jednoduše shrnout do pěti slov: Plyn, ropa, benzín, nafta, elektřina. Na těchto pěti komoditách stojí všechno.

Víc otázek než odpovědí

K ničemu z těchto témat se Síkela nevyjadřuje. Možná tomu nerozumí. Když koncem loňského roku dostal svou ministerskou funkci, zněla hesla, která mu vymyslel jeho kreativní tým: Digitalizace, technologie, inovace. Česko jako země budoucnosti.

Jenomže vše je nyní jinak. Benzín, krev ekonomiky, je nejdražší v historii. Reakce ministra? Nic s tím zatím dělat nebudeme. Drahý plyn? Vše je v pořádku, uklidněte se. Dodávky máme z Německa. Což je jeden z největších nesmyslů, které kdy nějaký ministr vyřknul. Německý plyn je totiž samozřejmě ruský.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Uklidnit se nejde, protože při výpadku ruského plynu do Evropy, což je reálná varianta Putinova tažení, by začal kolabovat německý i český průmysl. Co na to český ministr průmyslu? Nic. Německý ministr průmyslu Robert Habeck, zvolen za Zelené, sháněl nyní dodávky plynu v Kataru a ve Spojených arabských emirátech. Kde sháněl plyn pro Česko Síkela? Nic o tom nevíme. A ropu? Taky nic. Jaká bude podpora státu lidem a firmám, které nedokážou zaplatit drahé energie? Opět nic. Obraťte se na Mariana Jurečku ze sociálních věcí. 

Nord Stream,

Už i německá vláda pomáhá firmám s energiemi. Češi stále otálejí

Německé vládní strany se shodly na dalších kompenzacích vysokých cen energií.

Přečíst článek

Mlčení ministra Síkely je možná dáno faktem, že žádné informace neexistují. Možná ministr průmyslu vůbec žádné energetické alternativy pro Česko nehledá. Nebo ano? Na webu jeho úřadu nyní přistála informace, že v Paříži hledali ministři způsob, jak posílit energetickou nezávislost. Sdělení? „Ministři se zaměřili na posílení spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem v rámci přechodu na uhlíkovou neutralitu.“

Takovéto informační pecky skutečně vyvolají klid. Jezdí ministr průmyslu po zemích, které nám mohou zajistit dodávky plynu a ropy? Vyjednává s klíčovými hráči? Může nám pan ministr říct, co podniká, aby ochránil Česko před průšvihem s energiemi? Je to tajné? Nebo je to tajné proto, že stát nic nedělá?

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<
 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme