Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Babiš je nejpodivnější kandidát na prezidenta. Místo na besedy chodí k soudu

Andrej Babiš u soudu ve věci dotace pro Čapí hnízdo
ČTK
Dalibor Martínek

Víc zvláštního kandidáta na prezidenta jsme za krátkou dobu přímé volby, teď máme třetí cyklus, ještě neměli. Bývalý premiér a miliardář Andrej Babiš je aktuálně favoritem prvního kola prezidentských voleb s téměř třiceti procenty hlasů. Místo finišování kampaně, televizních rozhovorů a veřejných vystoupení, teď však chodí po soudech kvůli Čapímu hnízdu.

Reklama

To je vskutku originální způsob předvolební kampaně.

Vlastně nemusí být neúčinný. Nemusí chodit do médií, ostatně novináři pohrdá. Nemusí na besedy s občany. Stačí mu, že jde k soudu, a tam tklivě mluví o svém vztahu se synem. Kterého uklidil v době, kdy se začala rozvíjet kauza dotačního podvodu s Čapím hnízdem, na Krym. Ale jak vysvětluje, bylo to v jeho zájmu. A ukápne u toho před soudci slzu.

Obžalovaný Andrej Babiš u Městského soudu v Praze v kauze kolem Čapího hnízda

Babiš u soudu. Sporný podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl podle znalce patřit expremiérovi

Podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo by mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to v pondělí řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis svého syna, rovněž Andreje zfalšoval.

Přečíst článek

Emoce mají Češi rádi

Vzhledem k tomu, že šlo o veřejné soudní líčení, jeho slzu jím nenávidění novináři rozšířili do celého světa. Což mu ve výsledku může paradoxně hrát v prezidentských volbách do karet. Podívejte, Andrej má emoce, má rád svého syna, mohou si pomyslet voliči. Možná lepší vzkaz pro voliče než tisíc slov na náměstích.

Má to Babiš skutečně takto promyšlené? Těžko říct. Má silný tým poradcům, kteří mu možná řekli, jakou notu má u soudu hrát a jak potom zapůsobí na veřejnost. Možná to však byly autentické emoce. U Babiše nikdy nevíte, na čem jste. Ale lidé rádi věří vůdcům. Babiš se do role vůdce národa stylizuje už deset let. I vůdce může ukápnout slzu, to přece každý pochopí.

Hra o obraz

Celá podstata dotačního podvodu, zatím soudně nepotvrzeného, většinu českých voličů vlastně moc nezajímá. Mají pocit, že už to tisíckrát slyšeli, a že je to na Babiše buď nastrčené, což je jeho příběh. Nebo že to tak dělali všichni. Hraje se tady jiná hra. Hra o obraz. Babiš si vytvořil obraz tvrdého muže, který na své podřízené umí zakřičet, srovnat je do latě. A jít tvrdě za svým cílem. To se lidem líbí, mít silného lídra, alfa samce.

Čtěte rozhovory s relevantními prezidentskými kandidáty

Skrývá se tu však drobná nuance, kterou možná někteří lidé nezaznamenali. A sice, že cíle Andreje Babiše se nemusejí shodovat s cíli ostatních lidí. Jsou to jeho cíle. Jeho úspěch, jeho obraz, jeho moc.

Rozdat peníze důchodcům či státním úředníkům, to byl pro Babiše vždy jen prostředek naplnění politických cílů, to nebyla péče o prosperitu národa. Babiš je však šikovný manipulátor a dokáže si před velkou částí populace své kroky obhájit. To je kvalita, kterou bohužel řada současných vládních politiků nemá.

Soud bude pokračovat začátkem ledna, těsně před prvním kolem prezidentských voleb.

Není tak vzdálená bizarní varianta, že se Babiš může stát jak odsouzencem za zneužívání dotačního systému Evropské unie, tak prezidentem země. To jsme tu ještě neměli. Může z toho být ještě pěkný právní zmatek.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Andreje Babiše soud v dotační kauze Čapí hnízdo osvobodil.

Dopis čtenáře: Že Babiš krade? Tenhle stát byl založen na lži a krádežích

Přečíst článek
Protestní volební billboard

Dalibor Martínek: Půjde Babiš do vězení, nebo na Hrad? Češi na dotačního lotra sázejí miliony korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme