Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Pane ministře, blíží se průšvih. Budíček

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
Dalibor Martínek

Říkali jste, páni ministři, že máme šetřit. A omezit cestování autem. Mohu se zeptat, jak se to šetření dělá? Pane ministře financí Stanjuro, vy těch asi šest set metrů ze svého sídla v Letenské ulici na Úřad vlády již asi chodíte pěšky, že. Podklady nese asistent s modrým majáčkem na přilbě?

Reklama

Pan ministr průmyslu Síkela to má ze svého paláce na druhém břehu Vltavy o pár set metrů dál, ale do kilometru. Takže limuzíny odpočívají? To bude Rus zuřit.

Co světlo? V těch košatých lustrech ve vašich obřích sálech by se asi jedna úsporná čtyřicítka špatně vyjímala. Nechali jste je vypnuté a dali na stůl lampičku? A co teplo. Když jsem byl na průmyslu naposledy, hicovalo to v obřích prostorách snad ke třicítce. Už tam máte sedmnáct?

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Zákaz vývozu luxusního zboží. Nové sankce EU míří na ruskou elitu

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli,

Přečíst článek

Takhle jste to s úsporami mysleli? Aha, chápu, to se týká jenom nás, prostých občanů. Že mě to hned nenapadlo. No jistě, vždyť vy jste vláda. Tak dobře, uskrovníme se. Na nákup na kole, žádné výlety, vypnout ledničku a sporák. Místo horkého čaje na zahřátí dětem aspirin. Rozumím. Až budou další pokyny, jsme připraveni.

V době hojnosti se má šetřit, v době krize investovat

Teď vážně. Proč musíme mít vždy v době krize vládu, jejíž ministr financí je posedlý snižováním schodků? Nejdřív to byl Miroslav Kalousek, teď v jeho šlépějích kráčí Zbyněk Stanjura.

Chápu Kalouska, že chtěl po řádění Špidly, Grosse a Paroubka utáhnout opratě veřejných výdajů. Trio šílených socialistů dokázalo v době největšího růstu tuzemské ekonomiky nasekat během pár let stamiliardové schodky. Doteď vidím, jak s úsměvem vykládali, že ty jejich díry zalátá budoucí růst. Úplně se vykašlali na moudrou poučku, že v době hojnosti se má šetřit, v době krize investovat.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

Kalousek tedy začal šetřit. Jenže jaksi přehlédl, že na podzim 2008 zkrachovali Lehman Brothers. A začala se rozvíjet globální finanční krize. S klapkami na očích a zaťatým výrazem naplánoval na rok 2009 úsporný rozpočet s vidinou víc než tříprocentního růstu ekonomiky. Patrně uhranut medailí pro nejlepšího ministra financí všech dob. Výsledkem byl propad ekonomiky o téměř pět procent a rekordní schodek rozpočtu ve výši 192 miliard korun. Kalousek ekonomiku pěkně podusil.

Stanjura chce napravit sekyru po Babišově vládě

U Stanjury je to podobný model. Přichází po řádění Andreje Babiše, který pod záminkou covidu zasekl za poslední dva roky sekeru v rozpočtu osm set miliard korun. Což mu nový ministr financí při žádném veřejném vystoupení nezapomene mrsknout do obličeje. Což je mimochodem už poněkud otravné. Pravdou je, že kdyby Babiš většinu těchto peněz nevyužil pro uplácení svých voličů, dalo by se říct, že na covid zareagoval v zásadě správně, veřejnou podporou.

Utažení kohoutů po Babišovi a po covidu bylo logické rozhodnutí. Ostatně, i tato myšlenka vedla k volebnímu vítězství. Jenže situace se rychle změnila. Začala válka. Všimnul si toho pan ministr? Zatím se chová podobně jako Kalousek před třinácti lety. Nevidím, neslyším. Možná se k němu nedoneslo sdělení guvernéra České národní banky, že už neplatí předpověď letošního růstu ekonomiky kolem 3,5 procenta. Podle Jiřího Rusnoka možná nebude růst žádný. Pane ministře, blíží se průšvih, budíček.

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Fialova vláda má svůj první rozpočet

Koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se podařilo ve sněmovně prosadit svůj první státní rozpočet. Jeho již přijaté rámcové parametry se vlivem války na Ukrajině nezměnily. Plánovaný schodek zůstává na úrovni 280 miliard korun.

Přečíst článek

Místo krizového scénáře, přehození výhybky, přichází povýšené nabádání občanů k šetření a neježdění auty. S nejapným dovětkem, že tím Rusům ublížíme. No, to asi těžko, že. Vláda by měla zapomenout na tezi, že lidé si za minulé dva roky polepšili, takže teď mohou chvíli trpět. Brzy může být pozdě. 

Rozumní ekonomové, a někteří z nich sedí i v Rozpočtové radě vlády, nabádají k rozpočtové kázni. To je správný přístup. Bohužel se jím populisté a socialisté nikdy neřídili. Zodpovědné vlády, a Fialova se k takovým chce řadit, se této rady snaží držet. Ale doba se mění. Růst se brzy může převrátit ve svůj opak. A bude třeba investovat, aby se ekonomika nezadusila. I drobné snížení spotřebky z paliv by bylo takovou investicí. Že na ni ještě nepřišel čas? Snad tato zodpovědná vláda ví, co činí.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Banky budou muset odkládat víc peněz do rezerv, rozhodla ČNB

Česká národní banka bude po tuzemských bankách chtít, aby si vytvořily větší finanční polštář pro období nestability. Centrální banka ve čtvrtek rozhodla, že od dubna 2023 zvýší takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 2,5 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rafinérie Litvínov

Stanjura odkrývá karty válečné daně. K bankám a energofirmám přidá ještě rafinérie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme