Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřela tvář dogecoinu, kryptoměna nadále skomírá

Fenka Kabosu, která se stala tváří kryptoměny dogecoin, uhynula
iStock
Zdeněk Pečený

Fenka Kabosu, která se stala tváří kryptoměny dogecoin, uhynula. Samotná kryptoměna živoří na méně než třetině své maximální hodnoty z roku 2021, kdy ji propagoval Elon Musk.

Reklama

Pes, jehož tvář pomohla šířit oblíbený mem doge a později se stal logem kryptoměny dogecoin, v pátek zemřel. Tvář fenky Kabosu inspirovala vznik kryptoměny dogecoin, která vznikla v roce 2013 jako parodie na tehdy ještě relativně nový bitcoin.

„V pátek přešla duhový most“, uvedla její majitelka Atsuko Sato na sociálních sítích a dodala, že zemřela doma v Sakuře, městě východně od Tokia.

Sato psa adoptovala v roce 2008 a začala na svém blogu zveřejňovat jeho fotky. Ale jedna konkrétní fotka Kabosu v roce 2010 prorazila: zdvižené obočí a pohled, který by se dal číst jako vědoucí, zlomyslný nebo pobavený. Její kulatá hlava se brzy stala jednou z nejznámějších tváří memu Doge.

Roman Valihrach

Roman Valihrach: Méně kryptoměn by bylo ku prospěchu

Milion dolarů za bitcoin není nereálné, říká Roman Valihrach, zakladatel největší tuzemské kryptoburzy Coinmate. „Jestli to bude za 5 nebo za 20 let, to nevím,“ dodává Valihrach, který tvrdí, že bitcoin by v budoucnu mohl nahradit zlatý standard. V rozhovoru s newstream.cz dále mluví o tom, zda je Česko „krypto Švýcarskem“, jak by stát mohl podpořit digitální měny, aby Česko přestalo být montovnou či jak hodnotí spolupráci s Tipsportem.

Přečíst článek

Reklama

Zaostávání za bitcoinem

O řadu let později, během koronavirové pandemie, dogecoinu pomohl Elon Musk, který začal tvrdit, že do kryptoměny investuje a radil svým followerům, aby udělali to samé. Kdo se ji nezbavil včas, dodnes plaká na výdělkem.

Kryptoměna se aktuálně prodává v přepočtu za 3,8 koruny. Na svém vrcholu v květnu 2021, kdy svým fandům Musk doporučoval měnu nakupovat, stála přes 13,4 koruny. Za svými maximy zaostává navzdory letošnímu růstu, kdy její hodnota posílila, o více než 80 procent. Dogecoin podle údajů serveru Coingecko.com zůstává devátou největší kryptoměnou na světě s tržní hodnotou kolem 23,6 miliardy dolarů (536 miliard korun).

Největší kryptoměna bitcoin naopak nezaostává a aktuálně se obchoduje za 1,57 milionu korun, tedy o deset procent více než byla maxima úspěšného roku 2021, na která se dogecoin nezvládl vrátit.

Ethereum, ilustrační foto

Dva studenti americké MIT ukradli kryptoměny za miliony dolarů. Stačilo jim 12 sekund

Ve Spojených státech byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách a to za pouhých 12 sekund.

Přečíst článek

Na čem půjde letos vydělat? Na bitcoinu, akciích i nemovitostech

Hodnota bitcoinu může ještě letos přesáhnout hodnotu 100 tisíc dolarů, zaznělo v debatě v rámci projektu Technology Fast 50 společnosti Deloitte. A na čem lze letos ještě vydělat? Vhodná doba je podle investičních špiček i nadále pro investice do nemovitostí a akcií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme