Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kryptoměna - informace o tématu

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX

Sam Bankman-Fried si může oddechnout. Do vězení jde „jen“ na 25 let

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin vzrostl a pohádka o 100 tisících dolarech je zpět

Bitcoin by podle ekonomů mohl v první polovině letošního roku dosáhnout na novou rekordní hodnotu. Té dosavadní okolo 69 tisíc dolarů docílil v listopadu 2021. Nejznámější kryptoměnu čeká růst kvůli spuštění ETF fondů a blížícímu se halvingu, tedy snížení odměn za těžbu na polovinu, uvedli analytici.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku meziročně vzrostl na 300 milionů

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v listopadu vzrostl meziročně o polovinu na 300 milionů korun. Byl tak zhruba stejný jako v říjnu. Důvodem meziročního nárůstu je nízká srovnávací základna z loňského listopadu, kdy se bitcoin výrazně propadl. Celkově se za 11 měsíců v Česku zobchodovaly kryptoměny za 3,45 miliardy korun, meziročně téměř o pět procent více, uvádí obchodník Bit.plus.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin šplhá vzhůru a je nejsilnější od loňského května. Cena přesáhla 37 tisíc dolarů

Cena kryptoměny bitcoin výrazně roste. Odpoledne krátce přesáhla hranici 37 750 dolarů (téměř 865 tisíc korun), což je nejvíce od loňského května. Podle analytiků mají zřejmě vliv informace, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) do příštího pátku posuzuje 12 žádostí o povolení spotových bitcoinových fondů obchodovaný na burze (ETF).

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin oslaví 15 let. Češi drží přes tři tisíce "mincí"

Češi za 15 let nashromáždili okolo 3000 bitcoinů v hodnotě 2,3 miliardy korun. Bitcoin je na tuzemském trhu, stejně jako ve světě, dominantní kryptoměna s tržním podílem okolo 53 procent. Celková hodnota trhu se všemi kryptoměnami se v současnosti pohybuje okolo 1,25 bilionu dolarů. Vyplývá to z vyjádření obchodníka Bit.plus. V úterý uplyne 15 let od spuštění technologie blockchainu, na které je bitcoin založený.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační obrázek

Stanislav Šulc: Bitcoin roste. Vyšplhá k milionu dolarů? A proč ne rovnou k miliardě?

Trh s kryptoměnami prožívá mimořádné vzedmutí. V pondělí totiž americký soud posvětil možnost otevřít první ETF navázaný na bitcoin, což ke kryptu otevře dveře největším investičním vehiklům v čele s gigantem BlackRock. Lze očekávat, že masivní příliv peněz do krypta vyžene ceny zejména bitcoinu a etheru do závratných výšin. A tak lze očekávat oblíbené závody v odhadech, kam až cena bitcoinu poroste. Má to však mnoho háčků.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin překonal hranici třiceti tisíc dolarů, cenu žene nahoru i Fed

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin podle agentury Reuters poprvé od srpna přesáhla hranici 30 tisíc dolarů (asi 698 tisíc korun). Za celý týden má k dobru zhruba deset procent.

Přečíst článek
Kryptoměny využívá po celém světě kolem 425 milionů lidí

Na světě je jen šest bitcoinových miliardářů. Nejznámější kryptoměnu drží až polovina mladých Američanů

Kryptoměny využívá po celém světě zhruba 425 milionů lidí. Přes 88 tisíc jich má v kryptoměnách majetek v hodnotě nejméně jednoho milionu dolarů (zhruba 22,5 milionu korun) a 22 lidí v hodnotě nejméně jedné miliardy dolarů. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek
bitcoin, ilustrační foto

Cena bitcoinu stoupla na své 13měsíční maximum

Cena bitcoinu se vyšplhala nad 31 500 dolarů (přes 691 tisíc korun), což je 13měsíční maximum. K růstu nejznámější kryptoměny v poslední době přispívají plány správců několika fondů, například firmy BlackRock, na vytvoření bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF) ve Spojených státech.

Přečíst článek
Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto)

Kryptoměny padají. Americké úřady žalují největší burzu Binance i jejího zakladatele Zhaa

 Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a jejího zakladatele a šéfa Changpeng Zhaa. Viní je z porušení federálních zákonů o cenných papírech. S odkazem na soudní záznamy o tom informuje agentura Reuters. Největší kryptoměna bitcoin v reakci oslabuje.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin oslabuje, za 24 hodin odepsal čtyři procenta a klesl na téměř dvouměsíční minimum

Cena bitcoinu se propadla téměř na dvouměsíční minimum blízko 26 tisíc dolarů (přes 563 tisíc korun). Nejznámější kryptoměna oslabuje už déle, ve čtvrtek její cena klesla pod 27 tisíc dolarů a v pátek v poklesu pokračovala. Trh s kryptoměnami se potýká s řadou problémů, například s nízkou likviditou nebo s regulačními zásahy ve Spojených státech. Náladu však ovlivňuje i makroekonomika, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme