Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bilionové majetky ruských oligarchů proudí zpět do vlasti

Ruský prezident Vladimir Putin.
ČTK/AP
Veronika Kudrnová
vku

Putinův tlak a evropské sankce jsou hnací silou zběsilých převodů majetku ruských miliardářů zpět do vlasti. Z Evropy už takhle do Ruska a jeho spřátelených zemí zpět „přiteklo“ přes 50 miliard dolarů. Oligarchům ubývá míst, kam mohou svůj majetek uložit, protože na mnohé z nich se vztahují sankce USA, Velké Británie nebo Evropy.

Reklama

Minulý měsíc akcionáři společností United Medical Group a MD Medical Group Investments, které ovládají ruští magnáti Igor Šilov a Mark Kurtser, schválili přesun těchto společností z Kypru do Ruska. Od invaze na Ukrajinu v únoru 2022 už se takhle přesouval majetek v hodnotě přes 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), jak vyplývá z údajů agentury Bloomberg.

Tento přesun porušuje desetiletí trvající praxi ruských miliardářů, kteří drželi svá aktiva v Evropě. Využívali zde výhod nízkých daní, možnosti získat dividendy v cizích měnách a všeobecně právních systémů příznivých pro investory.

Roman Abramovič podle zprávy agentury FinCen těsně před ruskou invazí narychlo přepisoval majetek na děti.

Ruští oligarchové přepisovali majetky na děti těsně před invazí

Ruští oligarchové nejspíše předem věděli o datu invaze ruských vojsk na Ukrajinu, zahájené loni 24. února, a rychle přepisovali svá aktiva na děti a obchodní partnery, aby majetek uchránili před očekávanými sankcemi. Uvádí to zpráva agentury FinCen, která se v rámci amerického ministerstva financí věnuje boji proti finančním zločinům.

Přečíst článek

„V současné době se Rusko jeví jako menší zlo než zámoří,“ řekla Bloombergu Natalia Kuznetsova, partnerka společnosti Business Solutions and Technologies, která v Rusku dříve působila pod značkou Deloitte.

Oligarchové pod tlakem Putina

Převod majetku registrovaného na místech, jako je Kypr, ostrov Jersey a Švýcarsko, do Ruska a zemí, které Kreml považuje za přátelské, jako jsou Spojené arabské emiráty či Kazachstán, začal brzy po invazi v únoru 2022.

Mezi prvními přesuny byly rodinné majetky miliardáře v oblasti hnojiv Andreje Gurjeva a ocelářského magnáta Viktora Rašnikova ze Švýcarska a Kypru do Ruska. Další, jako například miliardář Igor Altuškin, ho následovali.

Rinat Achmetov přišel od začátku války o miliardy dolarů.

Válka s Ruskem tvrdě zasáhla i ukrajinské oligarchy. Přišli o miliardové majetky

Miliardáři na Ukrajině si dlouhá léta drželi obrovskou ekonomickou a politickou moc. Jenže situace se mění od začátku ruské invaze loni v únoru – nejznámější ukrajinští oligarchové přišli o miliardové majetky, píše BBC.

Přečíst článek

Kreml vyvíjí tlak na nejbohatší Rusy, aby repatriovali svůj majetek ze zemí, které označuje za „nepřátelské“. Rusko ztěžuje společnostem výplatu dividend nebo prodej majetku subjektům registrovaným v evropských jurisdikcích.

Rusko také zvýšilo náklady na držení aktiv v tradičních rájích, jako je Kypr nebo Malta, zatímco holdingy s mezinárodními aktivy, které se přeregistrovaly v Rusku, mohou získat daňové výhody.

A nejsou to jen ruští magnáti, kdo převádí majetek zpět do vlasti, ale i běžní podnikatelé. Jen letos se přesunulo zpět na 115 firem, od invaze je to už téměř 300 společností, uvedl první náměstek ministra hospodářství Ilja Torosov.

Přesto řada největších ruských komoditních a technologických společností je stále registrována v Evropě. Výrobce hnojiv EuroChem Group AG, založený miliardářem Andrejem Melničenkem, sídlí ve švýcarském Zugu, zatímco zemědělská společnost Ros Agro přesunula svou registraci do Kazachstánu a pracuje na změně sídla z Kypru.

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

Oáza zpřátelených zemí

Miliardáři, na které se sankce nevztahují, také hledají nový domov pro své evropské majetky a upřednostňují jurisdikce, které Kreml považuje za přátelské. Ocelářský magnát Vladimir Lisin a dopravní holding Globaltrans Investment se z Kypru přestěhovali do Abú Zabí, zatímco druhý největší ruský těžař zlata Polymetal International se minulý měsíc přeregistroval do Kazachstánu. Na tuto společnost se sankce nevztahují, ale její ruská jednotka byla letos zařazena na americký seznam.

Pro Globaltrans může tento krok znamenat obnovení výplaty dividend, zatímco Polymetal bude moci rozdělit svá ruská a kazašská aktiva, což by bylo komplikované, pokud by zůstal registrován v Jersey.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Biden

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme