Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA si brousí zuby na další megajachtu, patří prý králi ruského zlata Kerimovovi

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.
Sukkoria / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Další z luxusních megajachet ruských oligarchů se kvůli protiruským sankcím dostala do hledáčku amerických úřadů. Soud ve Fidži rozhodl, že USA mohou zabavit plavidlo za 325 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) s názvem Amadea, která podle americké strany patří desátému nejbohatšímu Rusovi Sulejmanu Kerimovovi, který zbohatl zejména díky značnému podílu v největším ruském těžaři zlata, společnosti Poljus.

Reklama

Fidžijský Nejvyšší soud dal zelenou americkým a místním úřadům, aby zabavily megajachtu Amadea v hodnotě 325 milionů dolarů, jejíž vlastnictví je sporné, a připravil půdu pro právní zúčtování. Cílem je zjistit, zda vlastníkem luxusní lodi je sankcionovaný ruský miliardář Sulejman Kerimov, jak tvrdí USA, napsala agentura Bloomberg.

Soud přijal žádost o registraci amerického zatykače na zabavení plavidla nacházející se na Fidži . Již dříve nařídil, aby byla megajachta zadržena a bylo jí zabráněno opustit území, zatímco úřady spolupracovaly s americkými úředníky.

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Amadea, která obsahuje helipad a bazén s mozaikovými dlaždicemi, dorazila do fidžijského přístavu Lautoka 12. dubna po 18denní cestě z Mexika, uvádí data sestavená agenturou Bloomberg . Fidži zadrželo 106 metrů dlouhou superjachtu 19. dubna poté, co obdržela formální žádost o vzájemnou právní pomoc od americké vlády, uvedl úřad veřejného žalobce. 

Kerimov s majetkem 14,4 miliardy dolarů (asi 318 miliard korun), jehož rodina vlastní v Poljusu přes 46 procent, byl v březnu zařazen na sankční seznamy Velké Británie a Evropské unie kvůli jeho úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Již v roce 2018 se ocitl na americkém sankčním seznamu.

Právník zastupující společnost Millemarin Investments, pod kterou je plavidlo registrováno na Kajmanských ostrovech, uvedl, že superjachtu vlastní jiný magnát, jenž není na sankčních seznamech. Místní média na Fidži uvedla, že podle obhájce superjachta patří Eduardu Chudajnatovovi, bývalému předsedovi a generálnímu řediteli energetického giganta Rosněfť, ruské státem kontrolované ropné a plynárenské společnosti. Chudajnatov podle dostupných informací na aktuálních sankčních seznamech není.

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem

Šéf ruského gigantu Lukoil kritizoval válku na Ukrajině. Už není šéfem

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval již na začátku března k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil. Jeho šéf a jeden z nejbohatších Rusů Vagit Alekperov (na snímku vpravo) odvážný krok neustál a po více než měsíci od kritiky odstoupil z funkce.

Přečíst článek

Případ poukazuje na právní potíže, kterým mohou čelit USA a další západní vlády, když se pokoušejí zabavit a prodat megajachty a další luxusní aktiva vázaná na ruské magnáty, o nichž tvrdí, že umožnili Putinovu únorovou invazi na Ukrajinu. 

Vůdce demokratické většiny v americkém Senátu Chuck Schumer v té souvislosti uvedl, že chce legislativu rozšiřující zákony o propadnutí majetku, aby se Washington mohl zmocnit „neoprávněně získaných zisků“ ruských oligarchů a použít výtěžek z prodeje zabavených jachet, letadel či luxusních domů na pomoc Ukrajině. Návrh zákona o pomoci Ukrajině by se mohl dostat ke slovu již příští týden, podotkl Bloomberg. 

Aeroflot, Moskva, letiště

Na Západě zuří boj o stovky letadel zabavených v Rusku, ve vzduchu létají miliardy dolarů

Válečný střet Ruska a Ukrajiny odstartoval i boj v západním světě mezi firmami pronajímajícími letadla do Ruska a pojišťovnami. Rusko po invazi zabavilo asi 400 zahraničních letounů pořízených ruskými subjekty na leasing. Firmy se nyní domáhají zaplacení miliard dolarů za stroje, o které přišly. Pojišťovny se brání, že je ještě brzo na to spočítat výši pojistného plnění, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pokud bude Amadea zabavena, bude mezi více než desítkou mnohamilionových megajachet, které již zabavily západní vlády, aby potrestaly magnáty s úzkými vazbami na Putina. Německo například zabavilo superjachtu Dilbar ruského miliardáře Ališera Usmanova v hodnotě až 750 milionů dolarů. 

Italské úřady zadržely plavidlo v hodnotě 530 milionů eur vlastněné ruským miliardářem Andrejem Melničenkem, zatímco Španělsko zabavilo jachtu Tango Viktora Vekselberga za 90 milionů dolarů a megajachtu Crescent za 600 milionů dolarů, o které se předpokládá, že patří Igoru Sečinovi, šéfovi moskevské Rosněfti. 

Finanční analytický úřad (FAÚ) předběžným opatřením zakázal v polovině dubna nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný Rus Alexander Pumpjanskij. Jde o budovu hotelu Westend v Mariánských Lázních na Chebsku (na snímku).

Rusové nesmí v Česku k majetku za miliardu. Vláda chystá vlastní sankční seznam

Česko dosud zmrazilo ruský majetek v zemi za téměř miliardu korun. V České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace. Státy EU dosud zmrazily kvůli válce na Ukrajině majetek za 37 miliard eur (asi 902 miliard korun). Unie podle eurokomisařky Věry Jourové plánuje posílit mandát justiční agentury Eurojust pro vyšetřování zločinů na Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme