Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: ČNB v akci. Hypotéku nově nedostane až polovina žadatelů

Hypotéky zdraží
Pixabay
Lukáš Kovanda

Už pozítří se zpřísňují podmínky hypoték. Poprvé v historii k němu dojde zákonnou formou, protože dosud ČNB podmínky zpřísňovala pouze formou doporučení.

Reklama

Už pozítří se Čechům zase o něco sníží šance získat hypotéku. Česká národní banka totiž zpřísní limity úvěrových ukazatelů pro poskytování hypoték. Přísnější podmínky ztíží nebo znemožní přístup k hypotéce až desetině žadatelů.

Česká národní banka ovšem již zítra také dále citelně navýší své základní úrokové sazby, dost možná až nad úroveň pěti procent. ČNB tak chce bojovat se stále rapidnější inflací.

Přitom už nyní na hypotéky nedosáhne zhruba třetina žadatelů. Kvůli zmíněnému zpřísnění podmínek a dalšímu růstu úroků ČNB na hypotéku brzy na hypotéku nedosáhne ovšem hned celá polovina žadatelů.

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Hypotéky za šest procent

Průměrná sazba hypoték se totiž v blízké době ocitne na úrovni kolem šesti procent, což je nejvyšší hodnota od přelomu tisíciletí. Navíc právě dojde ke zpřísnění podmínek poskytování hypoték. K němu poprvé v historii pozítří dojde zákonnou formou, protože dosud ČNB podmínky zpřísňovala pouze formou doporučení.

Zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték, které nyní jednotlivé obchodní banky už prostě musí respektovat, neboť právě má zákonnou povahu, sestává ze sady opatření.

Zatímco nyní například banky mohou poskytovat hypoteční úvěr v objemu až 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti, od pozítří to bude až jen do 80 procent. Výjimku budou ovšem mít mladí lidé do 36 let – pro ně stále jako horní hranice platí mez 90 procent.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Objem hypoték v únoru spadl téměř o čtvrtinu, ukazují statistiky ČBA

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 25,1 miliardy korun, což je proti lednu pokles o 23 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Úrokové sazby dál rostly.

Přečíst článek

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

Reklama

Související

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme